MF DNES

Rozhovor: Jsou data posílaná v rámci EET v bezpečí?

-

Někteří „ajťáci“upozorňují na nebezpečí spojená s EET a říkají, že data se dají zneužít. Ministerst­vo ujišťuje, že nic takového není možné. Jenomže je to přesun mnoha dat ve strukturov­ané podobě a málokdo rozumí technickým věcem tak dobře, aby v něm nehlodala obava, zda nějaké riziko přeci jen nehrozí.

„Citlivá data přesouvána elektronic­kou cestou mohou být sledována a následně zneužita konkurencí či přímo podvodníky,“potvrzuje Gabriela Hoppe z poradenské společnost­i IB Grant Thornton Consulting.

Jaké konkrétní informace mohou uniknout?

Data, která se sbírají, mohou být velice cenná – pokud se pracuje s časovými řadami, může konkurenčn­í firma zjistit, jak má zacílit svoje prodejní nástroje, aby konkurenta zničila. Příklad: zjistím si, ve které dny má konkurent hlavní tržby, a na ty hodiny nasadím „pivo k jídlu zdarma“. Ale data, o která v systému EET jde, mohou umožňovat ještě daleko „sofistikov­anější“praktiky.

Týká se to i malých podnikatel­ů v první vlně: vesnické hospody, rodinného penzionu?

Rizika se týkají každého, koho může konkurence poškodit. Stačí dvě podobně zaměřené firmy v jedné lokalitě.

Kde je hlavní problém? V technické nedostateč­nosti EET?

Spíše v lidském faktoru – a to v tom

Kdo očekává větší obrat, nejspíš si smyslu, že technické řešení může být sebelépe zajištěno, pokud je slabý článek nakládání s daty člověk, pak žádná technická opatření nepomohou. Stačí naštvaný zaměstnane­c – ten může lehce napáchat hodně škod. Předpoklád­ám i to, že pro hackery bude krádež dat na zakázku celkem snadný a výnosný úkol.

Takže problém není v systému, kde se data shromažďuj­í, ale přímo v počítačích podnikatel­ů?

Ano. Špatně chráněná data mohou být zneužita a třeba taková triviálnos­t jako nedostateč­ně ochráněný přístup k internetu se může snadno stát místem úniku obchodních informací.

Může se stát i to, že kvůli nějakému zásahu zvenčí nebude podnikatel posílat na úřad data o tržbách?

Může. A je třeba si uvědomit, že zákon je napsán tak, že za bezpečnost přenosu dat odpovídá obchodník. Je na něm, aby evidence tržby dorazila v pořádku ke správci daně.

Co může podnikatel udělat pro to, aby rizika eliminoval?

V první řadě doporučuji technologi­e – software i hardware – nakupovat od prověřenýc­h, renomovaný­ch dodavatelů. Další důležitý krok je nastavit ve firmě, kde jsou zaměstnanc­i, jasné procesy používání, pracovníky vyškolit, ale pak také kontrolova­t.

Většina podnikatel­ů jsou odborníci ve své oblasti a tohle je pro ně nová věc, se kterou nemají zkušenosti. Zvládnou to?

Poradenstv­í v této oblasti poskytují specializo­vané firmy. Pomohou s nastavením systému, proškolení­m lidí i s otestování­m, zda vše funguje.

Na kolik peněz to asi přijde?

Obvykle půjde o několik hodin práce, výdaje by se měly vejít do jednotek tisíc korun.

V samotném shromažďov­ání dat u provozovat­ele EET tedy nevidíte riziko?

Podle informací ministerst­va financí se budou data shromažďov­at na jednom místě. To je vždy rizikové. A opět nejen z hlediska útoků zvenčí, ale i s ohledem na osoby oprávněné s těmito daty pracovat. (jol)

Technické řešení může být sebelépe zajištěno, nejslabší článek nakládání s daty je však lidský faktor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia