MF DNES

Prodej maličkostí

-

Vystavím fakturu se způsobem úhrady bezhotovos­tním převo- dem. Zákazník však peníze zaplatí v hotovosti na pokladně. Podléhá tržba EET?

V případě, že je částka uvedená na fak- tuře uhrazena v hotovosti do pokladny dodavatele, kartou či obdobným způ- sobem, je tato platba evidovanou trž- bou. Naopak pokud by podnikatel vy- stavil fakturu se způsobem úhrady v hotovosti, ale zákazník by částku uhra- dil převodem na bankovní účet, povin- nost elektronic­ké evidence nevznikne.

Jak zjistím, že si pořizuji správný pokladní systém? Budou programy certifikov­ané?

Finanční správa ČR ani MF ČR nebudou cer- tifikovat software, který zajistí zasílání dat z pokladen. Je to podobné jako u účetních programů. Také nejsou certifikov­ány a vý- robce ručí za jejich funkčnost. Ve webové aplikaci EET si může podnikatel ověřit své evidované tržby pomocí součtů za určitá období.

Nebude se zavádět nějaká minimální platba, od níž by byla účtenka nutná? Nebo bude nezbytné ji vystavovat i při nákupu sirek?

Žádná minimální platba určena není. Její stanovení by vedlo k nežádoucím­u dělení nákupů a dalším negativním dopadům na funkč- nost a efektivitu EET.

Jak postupovat v případě zrušení evidované tržby? Například se později přijde na to, že byla na- účtována káva navíc.

Pokud bude podnikatel potřebovat stornovat tržbu, o níž již zaslal údaje na server Finanční správy, bude postu- povat obdobně jako při evidenci tržby s tím rozdílem, že je tato platba evido- vána jako záporná. Provedené storno není z technickéh­o hlediska nijak vázá- no na původně vydanou účtenku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia