MF DNES

Miliony na jídlo pro děti leží ladem Kraje o dotace na školní obědy zdarma nestojí

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Ve školách hladoví děti, jejichž rodiče nemají na zaplacení školních obědů. Stát přitom má vyhrazeny stovky milionů korun, které chce za obědy pro tyto děti utratit. Jenže peníze se k nim nedostanou.

Navíc záleží na tom, ve kterém kraji dítě žije.

Projekt Obědy do škol patří pod ministerst­vo práce a sociálních věcí a má rozpočet 400 milionů na šest let, 85 procent prostředků jde z evropských fondů, zbytek platí stát. Vyčerpán má být do roku 2020.

Sami ministeršt­í úředníci však uznávají, že se finanční prostředky, které jsou pro něj určeny, nedaří utrácet tak rychle, jak očekávali.

V minulém školním roce projekt zkoušeli na vybraných školách na Liberecku a v Jihomoravs­kém kraji, letos se rozeběhl naostro. „Zatímco v pilotní fázi představov­ala alokace projektů jen zhruba 800 tisíc korun, pro školní rok 2016/2017 je to již více než 18 milionů,“říká Martin Kučera, náměstek ministryně práce a sociálních věcí.

Program je nastaven tak, aby z něj bylo možné podpořit až 20 tisíc dětí ročně. „V pilotní fázi podpořil 520 dětí, pro tento školní rok už je to 3 300 dětí. Pro další rok lze opět očekávat růst,“dodává Kučera.

V pilotním roce dostaly obědy zdarma děti rodičů, kteří byli vedeni dvacet měsíců na úřadu práce a pobírají dávky v hmotné nouzi, pro letošní školní rok byla tato podmínka zmírněna na tři měsíce.

Problém je v tom, že peníze musí do škol přes kraje. A ty zatím velký zájem neprojevil­y. Letos mají štěstí děti, které žijí v Libereckém a Jihomoravs­kém kraji, v Kraji Vysočina a Praze. Jinde příspěvek na obědy od ministerst­va práce a sociálních věcí nedostanou, i kdyby podmínky ministerst­va splňovaly.

„Na Ústecku a Karlovarsk­u by podmínky mohlo splnit až sedmnáct tisíc dětí,“odhaduje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. „Kraj ale školy nezřizuje a o problémy chudých lidí se nijak nestará, byť by proplácené obědy pravděpodo­bně snížily počet absencí u těchto dětí, a ty by pak mohly mít lepší výsledky ve škole,“dodává.

Nezaměstna­ní rodiče o tom, že by jejich děti mohly jíst ve škole zdarma, nevědí.

„Pracovali jsme celé roky, i teď se snažíme sami. Když vám o této možnosti nikdo neřekne, jak máte vědět, že existuje?“ptá se pan Štefan z jihočeskéh­o Větřní. Rodině se třemi školou povinnými dětmi zbývá poté, co o práci přišla i matka, po odečtení nájmu osm tisíc korun. „Musíme přemýšlet, jak často si oběd ve škole můžeme dovolit,“říká pan Štefan.

Proč kraje o peníze na obědy nestojí?

„Bývalé vedení kraje argumentov­alo hlavně tím, že nelze podporovat pouze děti, jejichž rodiny jsou v evidenci úřadu práce a dvacet měsíců pobírají dávky hmotné nouze,“odpovídá náměstek hejtmanky Karlovarsk­ého kraje Petr Kubis. Z Moravskosl­ezského kraje slíbená odpověď nedorazila.

Na Ústecku a Karlovarsk­u by podmínky mohlo splnit až sedmnáct tisíc dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia