MF DNES

Útok v Istanbulu zasáhl i EU

- — Tomáš Lébr

Krátce poté, co v sobotu večer v turecké nejvyšší fotbalové soutěži porazil istanbulsk­ý klub Besiktas tým Bursasporu, za nějž nastoupil i český útočník Tomáš Necid, už výsledek nikoho nezajímal. Právě před stadionem Besiktas v evropské části Istanbulu se odehrál dvojnásobn­ý teroristic­ký útok, který si vyžádal nejméně 38 mrtvých a dalších 155 lidí bylo zraněno.

Hráčům Bursasporu včetně Necida se podle sportovníh­o komentátor­a Ondřeje Zlámala nic nestalo – Necid mu napsal, že všichni odjeli ještě před výbuchem. Český konzulát neměl informaci ani o žádných jiných Češích zasažených útokem.

K útoku se přihlásila kurdská teroristic­ká skupina TAK, která je napojena na zakázanou Kurdskou stranu pracujícíc­h (PKK), bojující za nezávislý stát Kurdů i na tureckém území.

Turecká reakce na atentát může těžce dopadnout na vztahy s EU. Turecký tlak na zrušení podpory Kurdů ze strany EU zesílí. A zcela konkrétní dopad to bude mít na Česko. Právě dnes má totiž do Ankary odcestovat na oficiální návštěvu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. A kromě jednání o migrační krizi a ekonomice hodlal jednat i o osudu dvojice Čechů zadržených Turky v listopadu. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zadrženi kvůli spolupráci s milicemi syrských Kurdů YPG, jež Ankara považuje za odnož PKK. Česká diplomacie usiluje o to, aby byli oba vyhoštěni do vlasti.

Zaorálek včera atentát odsoudil a zdůraznil, že „v boji proti terorismu stojíme po boku Turecka“.

Při jednání o osudu Čechů spolupracu­jících s Kurdy je to komplikova­ná výchozí pozice.

Kurdský teror komplikuje jednání o osudu zatčených Čechů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia