MF DNES

V Berlíně vraždil kamion

Devět mrtvých, pět desítek zraněných

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Kamion s polskou poznávací značkou zabíjel včera na vánočním trhu v západní části Berlína, nedaleko slavné stanice metra Zoo.

Ještě před rokem by jen málokoho napadlo označit tragickou událost, při níž podle prvních zpráv zahynulo nejméně devět lidí a další desítky utrpěly zranění, za něco jiného než za velice krvavou, ale přesto pouze dopravní nehodu. Nyní, po podobném atentátu v Nice, při němž 14. července 2016 najel do davu lidí oslavující­ch státní svátek nákladním autem Francouz tuniského původu, se okamžitě začalo mluvit o teroristic­kém útoku.

Bezpečnost­ní opatření ihned posílilo i Česko – ministr vnitra Milan Chovanec oznámil, že od dnešního rána bude v ulicích více policistů, a to i se samopaly.

Německá policie zatím nesdělila identitu řidiče, který se po nárazu do vánočního stromu pokusil z místa uniknout, ale byl po několika desítkách minut chycen. Nebyla oznámena ani národnost spolujezdc­e, který po nárazu zahynul.

Kamion, který masakr způsobil, měl polskou registračn­í značku a patřil polské přepravní firmě. Její majitel polským médiím sdělil, že nákladní automobil se vracel z Itálie a v Berlíně měl dnes vyložit náklad. „Nevěřím, že by můj řidič byl schopen udělat něco takového. Věřím, že za volantem neseděl ve chvíli, kdy se to stalo, on, ale někdo jiný,“uvedl v telefonátu pro zpravodajs­ký server Gazeta.pl. Manželka s řidičem mluvila naposledy ve čtyři hodiny odpoledne, pak se mu už marně pokoušela dovolat.

Německá policie neoznačila masakr, při němž vůz projel vánočním trhem plným lidí padesát až osmdesát metrů, ani za atentát, ani „jen“za nehodu. Také německá vláda se včera večer omezila na slova soustrasti pozůstalým. Vyšetřován­í zjišťuje, zda nákladní automobil před tím, než vyjel ze silnice na chodník, brzdil, či nikoli. Policie vyzvala obyvatelst­vo ke klidu s tím, že žádné další nebezpečí nehrozí.

Podle výpovědi některých svědků, jež se objevila na webu největšího německého deníku Bild, měli řidič a jeho spolujezde­c „východoevr­opské rysy“.

Nevěřím, že by můj řidič byl schopen udělat něco takového.

Polská vláda večer informoval­a, že vzhledem k polskému původu kamionu jsou ve stálém kontaktu s německými úřady a podobně spolupracu­jí tajné služby obou zemí. Polský prezident Andrzej Duda večer kondoloval do Berlína. Ani on se však nezmínil o atentátu. „Tragédie v Berlíně. Kdo můžete, prosím, modlete se za uzdravení raněných a za duše těch, kteří zemřeli,“napsal Duda na svém Twitteru.

Polští novináři ale ještě před půlnocí upozornili, že německá policie stále nesdělila národnost řidiče ani jeho spolujezdc­e a poznávací značka kamionu ještě neříká nic o tom, kdo ho řídil.

Také varianta, že se přece jen jednalo o atentát, zůstávala ještě o půlnoci otevřená. Tajné služby v minulých týdnech varovaly, že západním metropolím, včetně Berlína, Londýna či Bruselu, hrozí vysoké nebezpečí islamistic­kých sebevražed­ných útoků.

Pokud by se podezření z teroristic­kého útoku i v případě Berlína potvrdilo, jednalo by se už o čtvrtý velký teroristic­ký atentát, který letos západní Evropu zasáhl. Při již zmíněném nejtragičt­ějším ve francouzsk­é Nice zahynulo právě pod koly rozjetého kamionu řízeného islamistou téměř devadesát lidí.

V 22. března při dvou sebevražed­ných útocích v Bruselu zemřelo 32 lidí a na 340 bylo zraněno. Výbuch na letišti Zaventem si vyžádal 16 životů, exploze v metru pak také měla šestnáct obětí.

Islamistic­ké pozadí se naopak nepotvrdil­o u dalšího vražedného útoku, který se odehrál 22. července v bavorském Mnichově.

 ?? Foto: Reuters ?? Kamion s polskou značkou, který vjel do davu
Foto: Reuters Kamion s polskou značkou, který vjel do davu
 ?? Foto: Reuters ?? Po nárazu Černý náklaďák projel vánočním trhem v centru Berlína 50 až 80 metrů, zastavil se až o vánoční strom. Zabil při tom nejméně devět lidí a na 50 dalších zranil.
Foto: Reuters Po nárazu Černý náklaďák projel vánočním trhem v centru Berlína 50 až 80 metrů, zastavil se až o vánoční strom. Zabil při tom nejméně devět lidí a na 50 dalších zranil.
 ?? Foto: AP ?? Zraněný Záchranáři ošetřují jednoho z desítek zraněných na berlínském náměstí Breitschei­dplatz.
Foto: AP Zraněný Záchranáři ošetřují jednoho z desítek zraněných na berlínském náměstí Breitschei­dplatz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia