MF DNES

Mazací tramvaj

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

Po několikamě­síčních opravách se do pražských ulic vrátila oblíbená mazací tramvaj, přezdívaná mazačka. Při samotném slavnostní­m návratu se představil­a už ve vánočním hávu, po celé vánoční svátky bude totiž jezdit ověšená celkem 2 320 světýlky a s andělem na střeše. „Od 11. května probíhala její údržba a dočkala se i několika vylepšení. Nyní tak bude opět pomáhat udržovat tramvajové tratě, ale také bavit své fanoušky na sociálních sítích či na on-line videu,“uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Unikátní mazací vůz řady T3 s evidenčním číslem 5572 se rozjel v pondělí ve tři hodiny odpoledne z Ústředních dílen v pražské Hostivaři, kam přišly desítky lidí i přesto, že se akce na poslední chvíli přesunula z původně plánovanéh­o místa obratiště Těšnov blízko Florence. Ale start mazací tramvaje mohli lidé sledovat také prostředni­ctvím on-line přenosu.

O velkém zájmu o tuto tramvaj svědčí i to, že se lidé u dopravního podniku hned první den dožadovali informací, kudy slavná tramvaj pojede, aby se s ní mohli vyfotit. Na stránkách dopravce byl proto umístěn plánek trasy.

Nová funkce pro mazačku

Původně nákladní tramvaj, která sloužila pro převážení věcí mezi vozovnami, byla předělána téměř od kol po trolej.

„Tramvaj získala zesílenou karoserii, povrch plošiny je nyní tvořen nerezovými plechy, byl upraven vchod v prostoru předních dveří a má také nový lak v původním designu,“popsal Štábl jednotlivé změny na oblíbené tramvaji.

Největší změna je však vidět v zadní části, kde namísto prázdného prostoru, ve kterém byl v loňském roce rozsvícený vánoční stromeček, je nově umístěna nádrž.

„Mazačka se nám osvědčila a díky rozšíření funkčnosti nám nyní bude pomáhat ještě více. Hned na jaře začneme využívat cisternu a budeme zavlažovat přímo z tramvaje zatravněné pásy, které kryjí některé tratě v Praze,“uvedl o novém poslání tramvaje technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Plastová nádrž na vodu je umístěna na zadní plošině. Má objem celkem Mazací tramvaj s evidenčním číslem 5572 slouží na pražských tramvajový­ch tratích od ledna 2015. Každý den najede v průměru přes 200 kilometrů. Tramvaj je kromě kamery vybavena také GPS a wi-fi připojením, takže je možné sledovat její aktuální polohu. Původně měla sloužit jako nákladní tramvaj pro převážení věcí mezi vozovnami, poté byla předělána na pluh a až nakonec na mazací tramvaj. pět tisíc litrů, délku 3,7 metru, šířku 1,4 metru a výšku 1,5 metru. Rezervoár je doplněn o vlnolamy kvůli stabilitě, aby se tramvaj kvůli vlnám uvnitř nádrže nenakláněl­a. Šířka kropicí lišty za druhým podvozkem je 2,4 metru. Tramvaj však bude stále především mazací a jejím hlavním posláním bude promazávat koleje speciální směsí. Ta pomáhá tomu, že tramvaje při průjezdu ulicemi metropole nejsou tak hlasité a zároveň se u nich méně opotřebová­vají kola.

Během loňského roku se na své dvousetkil­ometrové jízdě Prahou stala fenoménem. Před loňskými Vánocemi tramvaj dokonce jezdila s vánočním stromečkem, který si díky nadšencům z ČVUT a serveru Technet.cz mohl každý rozsvítit. Chvíli také vozila velké hodiny přeřízené na zimní čas.

Technologi­cká vybavenost vozu připomíná spíše tramvaj z budoucnost­i. Po celou dobu jízdy je možné sledovat na záběrech on-line kamery, kudy tramvaj projíždí, a samotný vůz je vybaven GPS a wi-fi připojením, takže je možné sledovat její aktuální polohu. V její blízkosti se lze přes wi-fi připojit k internetu.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Vánoční mazačka Dopravní podnik včera po půl roce poslal na koleje mazací tramvaj, takzvanou mazačku. Vůz je slavnostně vyzdoben světly a andělem s trumpetou. Tramvaj byla letos rekonstruo­vána a na její plošinu byla přimontová­na cisterna s vodou.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Vánoční mazačka Dopravní podnik včera po půl roce poslal na koleje mazací tramvaj, takzvanou mazačku. Vůz je slavnostně vyzdoben světly a andělem s trumpetou. Tramvaj byla letos rekonstruo­vána a na její plošinu byla přimontová­na cisterna s vodou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia