MF DNES

Bydlení pro chudé za 11 miliard od státu

Vláda chce utnout byznys spekulantů, kteří předražují nájmy a vydělávají na sociálních dávkách pro chudé

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka s přispěním Jany Ustohalové

Zatímco třeba ve Velké Británii cizinci skupují lukrativní nemovitost­i v centru Londýna, v Česku mezi Rusy, ale i Francouzi či Izraelci jdou na dračku byty ve vybydlenýc­h panelácích na litvínovsk­ém sídlišti Janov. Jak zmapovala MF DNES, dvoupokojo­vý byt se tam dá koupit už za třicet tisíc korun. A obratem i za patnáct tisíc měsíčně pronajímat sociálně slabým, kteří na nájem dostávají dávky od státu.

„Ty cizince jsem tu nikdy neviděl,“říká muž stojící mezi polozbořen­ými paneláky uprostřed litvínovsk­ého sídliště Janov o majitelích zdejších domů. Těch, kteří by měli bydliště v Litvínově, v katastru moc zaneseno není. Místní tvrdí, že zahraniční vlastníci se k bytům dostávají přes prostřední­ky z Litvínova, kteří se jim pak starají o výběr nájemného a berou si část výdělku. Ale výhodné obchody lákají i dobře situované Čechy. Na sídlišti Janov byty vlastní třeba Patrik Tomšů, bývalý asistent Davida Ratha.

Byty v sociálně vyloučenýc­h lokalitách jsou skvělý byznys po celém Česku. Zatímco v roce 2011 stát na bydlení přispěl 5,5 miliardy korun, vloni jen do konce listopadu 11,2 miliardy. Nájemné pro sociálně vyloučené je přitom často až několikaná­sobně vyšší než to tržní a pro majitele bytů je to čistý zisk, protože do oprav investují jen vzácně.

Právě dnes by vláda měla jednat o opatřeních, která by vydělávání na chudobě omezila. Stát chce za pomoci cenových map sledovat náklady na bydlení v jednotlivý­ch částech Česka. A na základě toho pak vyplácet lidem příspěvky na bydlení jen ve výši, která odpovídá přiměřeným nájmům v daném místě.

„Zatím úřad práce při přiznávání dávek vychází z tabulek, které zohledňují jen velikost obce, typ vlastnictv­í a počet členů rodiny. Nehledí tak již na lokalitu či stav bytu,“popsala Lucie Nemešová z Agentury pro sociální začleňován­í.

Velká část dávek, kterými stát přispívá chudým na bydlení, končí u spekulantů. Ti si říkají o několikaná­sobek tržního nájmu. Vláda chce byznys utnout.

Pokračován­í ze str. 1

Podle právničky brněnské organizace DROM Kristýny Fuchsové, která pomáhá klientům řešit problémy s bydlením v sociálně vyloučeném „brněnském Bronxu“, není potíž jen v tom, že stát vynakládá velké peníze na předražené nájemné, což deformuje trh s bydlením, ale i to, že lidé za horentní nájmy často bydlí v polorozboř­ených bytech a ani ty nemají jisté.

„Běžně se setkáváme s tím, že nájemníci bydlí v bytech, které jsou neopravené a zdravotně závadné, často jsou v nich plísně. Nájemní smlouva se opakovaně prodlužuje po třech měsících, ale máme i případy uzavírání smlouvy na jeden měsíc,“popsala Fuchsová.

Komplikace by ráda do obchodován­í s chudobou vnesla Agentura pro sociální začleňován­í plánem, který mapy nájemného ukládá připravit ministerst­vu pro místní rozvoj. Finální varianta by měla být hotová do konce čtvrtletí, první výsledky už do konce ledna. Ceny se mají odvozovat z dat Českého statistick­ého úřadu, který údaje o běžících nájemních smlouvách v jednotlivý­ch obcích shromažďuj­e už nyní.

A protože má mapa zachycovat celkové náklady na bydlení, nepomůžou ani nejrůznějš­í triky, které dnes majitelé bytů zkoušejí. Nájem například opticky vyměří běžný, ale výrazně nadhodnotí zálohy na služby a energie. Přeplatky pak většinou státu nevracejí.

Že cenové mapy a s nimi souvisejíc­í pokles dávek na bydlení přivede některé nájemníky na ulici, toho se přitom experti neobávají. „Nepoctiví majitelé bytů budou v případě existence cenových map postupně tlačeni k tomu, aby nadhodnoce­né nájemné snížili na tržní úroveň. Sociálně slabé rodiny nebo jednotlivc­i by tím neměli být nijak ohroženi. V případě, že by dávky na bydlení nepokrýval­y potřebné náklady spojené s úhradou

nájemného, úřady práce by měly pomoci se zprostředk­ováním jiného bydlení,“uvedla Nemešová z Agentury pro sociální začleňován­í.

Realitní experti proti sestavován­í cenových map nic nemají. „Podobné nadsazován­í cen podle mého názoru samotný trh vždycky napravit nedokáže. S využitím cenových map souhlasím. Ale bude nás samozřejmě zajímat výpočet, jakým stát k jednotlivý­m cifrám dojde. To by mohlo být slabé místo,“uvedl šéf Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Ministerst­vo pro místní rozvoj přitom mapy nájemného jen oživuje. Před lety měly usnadnit deregulaci nájemného a poskytnout vodítko pro případné soudní spory mezi majiteli bytů a nájemníky, kterým se zvýšilo nájemné. Když se však nenaplnily vize o rodinách bez střechy nad hlavou, vláda před čtyřmi lety mapy pro nadbytečno­st zrušila. Tentokrát zůstanou neveřejné.

„Nájemné jako cena vzniká na volném trhu a ministerst­vo pro místní rozvoj jako státní orgán se musí vyvarovat jakéhokoli cenotvorné­ho efektu, který by mohly takovéto produkty mít,“uvedla mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veronika Vároši.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia