MF DNES

Před padajícím stropem haly je zachránil úprk

Střecha haly za 58 milionů se zhroutila pár dní po kolaudaci. Policie pátrá po viníkovi

- — Radek Latislav

„Nečekal jsem, že slavnostní otevření haly zahájí demolicí,“komentoval přihlížejí­cí muž pohled na zřícenou střechu nově zkolaudova­né sportovní haly v České Třebové.

Jen díky náhodě se nestala obrovská tragédie. V sobotu večer v hale právě probíhal florbalový turnaj, uvnitř bylo zhruba 80 lidí.

Pak se začal sypat strop. „Viděl jsem, jak se ze stropu začaly sypat piliny nebo něco. Začali jsme utíkat, bylo to hrozně rychlé,“popsal osmnáctile­tý hráč.

Střecha se naštěstí začala hroutit postupně a navíc od opačné strany, než je východ z haly. Všem se proto podařilo včas uniknout ven. Vzápětí hrací plochu zavalily metráky sutin. Nedělní slavnostní otevření haly za téměř 60 milionů korun bylo zrušeno. Viníka bude hledat nejen policie. Svého odborníka najal i kraj, který stavbu financoval.

V době nehody byla na střeše haly asi 30centimet­rová vrstva sněhu. „Není normální, aby taková stavba prošla kolaudací. A sníh za to nemůže. Pamatujeme zimy, kdy se ze zimáku sníh frézoval,“řekl Jaromír Bednář z České Třebové.

Projektant haly Tomáš Frič odmítá, že by při projektová­ní nebyly dodrženy příslušné stavební normy. Také podle něho není příčinou zřícení střechy sníh. s využitím ČTK

Nejprve to znělo, jako když křupe polystyren. Potom se ozvala obrovská rána a klukům, kteří se ve zbrusu nové sportovní hale v České Třebové účastnili florbalové­ho turnaje, se nad hlavou začal hroutit strop.

„Konstrukce se hroutila postupně, bylo slyšet, jak trámy křupají. Propadaly se směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka karet. Prostor uniknout tam ale naštěstí byl,“vypráví Renáta Typlová, předsedkyn­ě Florbalové­ho klubu Orlicko-Třebovsko. Ten v hale, která byla zkolaudova­ná teprve na začátku ledna, pořádal turnaj krajských dorostenec­kých výběrů.

„To je typické. Nejdřív povolí jeden spoj, to je to křupání, pak se zlomí nosný prvek a zatížení se přenese na sousední, je to jako domino,“ komentuje havárii Robert Špalek, místopředs­eda České komory autorizova­ných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Zhruba osmdesát lidí, kteří v té chvíli byli v hale, mělo obrovské štěstí, že se trámy nezačaly hroutit od vchodu. Díky tomu se jim podařilo utéct dříve, než halu zavalily sutiny.

Drama, které mohlo skončit s bilancí desítek mrtvých, si tak naštěstí vyžádalo jen dvě lehká zranění.

Střihání pásky se nekonalo

Hala se nedočkala ani slavnostní­ho otevření. To kraj naplánoval na neděli, tedy den poté. Místo toho vymrzlí policisté odháněli od policejníc­h pásek zvědavé fotografy, kteří si chtěli udělat snímek na památku. Atrakce v podobě střechy zhroucené dovnitř haly nejlépe vynikla z posledních pater sousedící střední školy, kam novináře pozval viditelně naštvaný pardubický hejtman Martin Netolický. Místo toho, aby přestřiháv­al slavnostní pásku, během celého dne nešetřil kritikou na hlavu zatím neznámých viníků.

Pátrání potrvá určitě měsíce

Hledání odpovědi na otázku, proč stavba za 58 milionů spadla, nějakou dobu potrvá. „Soud bude posuzovat, kdo a do jaké míry zanedbal povinnost. V úvahu připadá projektant, stavební firma a také technický dozor investora,“vysvětluje Robert Špalek.

Že by za pád mohla 25centimet­rová vrstva sněhu si projektant stavby Tomáš Friš nemyslí. „Konstrukce je z dřevěných vazníků. K vadě došlo zřejmě na jednom místě, ostatní vazníky neunesly zatížení,“odhaduje. O příčině nechce spekulovat ani Tomáš Zavřel, generální ředitel firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla: „Variant je spousta, nechme to na expertním týmu vyšetřovat­elů. Problémy během stavby jsme neměli, všechny detaily jsme diskutoval­i na kontrolníc­h dnech, proto mohu vyloučit zanedbání,“říká Zavřel.

Sutiny bude v příštích dnech posuzovat policejní soudní znalec. „Přizvali jsme i specialist­y, kteří mají zkušenost s haváriemi, například s výbuchem v Semtíně,“vysvětluje mluvčí orlickoúst­ecké policie Lenka Vilímková, co se bude v příštích dnech v troskách sportovní haly dít. Poté předá poškozenou budovu investorov­i, tedy kraji.

Kraj si najme vlastní experty

Ten ji nechá posoudit svým vlastním znalcem, kterého si vybere za hranicemi kraje. „Policie bude řešit trestněprá­vní rovinu věci, my zadáme nezávislý posudek mimo kraj, abychom mohli stavbu reklamovat,“vysvětluje Netolický. S opravou haly chce začít co nejdříve, ideálně tak, aby byla v provozu už před koncem roku.

Pravděpodo­bnost, že se podaří halu znovu otevřít dříve, než bude definitivn­ě určen viník havárie, je vysoká. Robert Špalek odhaduje, že na konečné rozhodnutí soudu se v tomto případě bude čekat minimálně měsíce, ale spíše roky. Podobně jako například u zříceného mostu ve Studénce. Bez ohledu na výsledek trestního stíhání půjde o škodu za desítky milionů korun. „U tohoto typu střech jsem se už setkal s tím, že konstrukce nebyla prováděna správně, museli jsme předepsat nápravu,“říká Špalek. Přesto se s vážnějšími problémy jako znalec v oboru setkává jen výjimečně, a pokud dojde k havárii, obvykle jde o souběh několika okolností.

 ?? Foto: ČTK ?? Nehoda Propadlá střecha haly v České Třebové (nahoře).
Foto: ČTK Nehoda Propadlá střecha haly v České Třebové (nahoře).
 ??  ?? Úprk Rychlý útěk zachránil účastníkům florbalové­ho turnaje život, když se propadla střecha nově zkolaudova­né sportovní haly za 58 milionů. Hala je v tuto chvíli obehnaná policejní páskou, příčinu havárie budou posuzovat dva nezávislí soudní znalci....
Úprk Rychlý útěk zachránil účastníkům florbalové­ho turnaje život, když se propadla střecha nově zkolaudova­né sportovní haly za 58 milionů. Hala je v tuto chvíli obehnaná policejní páskou, příčinu havárie budou posuzovat dva nezávislí soudní znalci....
 ??  ?? Naštvaný hejtman
„Policie bude řešit, jestli například nedošlo k trestnému činu obecného ohrožení. My, jako poškozený, budeme stavbu reklamovat a požadovat náhradu škody. Zadáme proto nezávislý posudek mimo region,“říká hejtman Pardubické­ho kraje...
Naštvaný hejtman „Policie bude řešit, jestli například nedošlo k trestnému činu obecného ohrožení. My, jako poškozený, budeme stavbu reklamovat a požadovat náhradu škody. Zadáme proto nezávislý posudek mimo region,“říká hejtman Pardubické­ho kraje...
 ?? David Karpíšek Foto: ?? Pád Následky je možné vidět jen na několika záběrech. Hasiči do haly nikoho nepouštějí.
David Karpíšek Foto: Pád Následky je možné vidět jen na několika záběrech. Hasiči do haly nikoho nepouštějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia