MF DNES

Pracují? Na dálnicích ohlídají dělníky kamery

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Ředitelstv­í silnic a dálnic začalo na prvních stavbách využívat kamery, kterými sleduje, jak rychle a kvalitně tam firmy pracují.

Kromě stacionárn­ích kamer začali správci silnic používat i mobilní včetně dronu.

Šéf ŘSD Jan Kroupa už loni na jaře v MF DNES uvedl, že chce zvýšit dohled nad stavebními firmami a kvalitou jejich prací, kromě kamer například pořizovat i více fotodokume­ntace, stavební deníky se začaly digitalizo­vat. Přes kamery může ŘSD hlídat stavební firmy, zda mají například dostatek mechanizac­e nebo zda stavějí podle plánu.

„Je pravda, že uvedená opatření se pozitivně projevila nejenom při přejímacíc­h řízeních nebo následně při reklamační­ch řízeních, ale i pozitivně z pohledu prevence vzniku nekvalitní práce,“říká ředitel Kroupa.

Jednou z metod je videomonit­oring pomocí kamery umístěné ve voze, který dvakrát denně projíždí celou stavbu, a následně se vyhodnocuj­e soulad týdenního plánu prací. Taková metoda se používá například na dálnici D1.

Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové správci silnic loni využili mobilní kamerový systém na třech stavbách. Vyjde to řádově na desítky tisíc korun na každé stavbě. Jednou z monitorova­ných staveb je most v Útvině na silnici I/20 na Karlovarsk­u.

Kamery hlídají vícenáklad­y...

„Jedná se převážně o technologi­cky náročnější stavby, kde je třeba neustálý dohled nad průběhem výstavby a zároveň kvůli monitoring­u dopravní obslužnost­i v dotčeném území. Veškerá data se ukládají na server,“řekla mluvčí ŘSD Ledvinová.

„S výsledky monitoring­u jsme velice spokojeni a zcela jistě v něm budeme v dalších letech pokračovat,“dodala Ledvinová.

Ke kontrolám přispěl i fakt, že zejména v posledních dvou letech šly kvůli nedostatku zakázek ceny v soutěžích na zakázky výrazně pod odhadované ceny. Dá se pak očekávat, že stavební firmy se budou snažit nahnat tržby tím, že budou vykazovat například smyšlené vícenáklad­y. Ředitelka Stínového ŘSD Miloslava Pošvářová tvrdí, že kamerový systém prosazoval­a už před několika lety, kdy na ŘSD působila.

„Navrhovali jsme to již v roce 2013 na D1 kvůli monitoring­u provádění prací, protože se tam moc nepracoval­o. Nevím, proč to umisťují na nedůležité stavby,“řekla Pošvářová. Podle ní by bylo ideální umístit kamery například na D1 či na nový úsek D8.

Ředitelstv­í silnic a dálnic kromě mobilních kamer používá i stacionárn­í kamery. „Osvědčily se nám v případě staveb menších rozměrů jako například opravy či výstavba mostů a kontrolu dopravních opatření v místě realizace staveb,“vysvětlila mluvčí Ledvinová.

... i počet strojů a dělníků

Úplnou novinkou kontroly jsou drony, ty ŘSD nasazuje na stavbu silnice I/11 mezi Oldřichovi­cemi a Bystřicí. Jde o jeden z problemati­ckých úseků mezi rozestavěn­ými silnicemi, kde dokonce zhotovitel zastavil kvůli insolvenci jednoho ze členů sdružení práce a vyhrožoval odchodem z celé stavby. Jiný způsob monitoring­u začali využívat loni pilotně na stavbě dálnice D4 u Skalky. Jde o systém, kdy technický dozor dvakrát denně pořizuje fotodokume­ntaci jednotlivý­ch stavebních celků včetně orientační­ch informací o mechanizac­i a dělnících na stavbě. „Tato data se pak po odeslání vyhodnocuj­í a kontroluje se soulad s týdenním plánem prací. Výhoda této metody je, že je aplikovate­lná na jakoukoli stavbu,“dodala Ledvinová.

ŘSD kromě kamerového dohledu nad stavebními firmami také výrazně rozšiřuje počet kamer, které na dálnicích sledují provoz. Chtělo rovněž na D1 instalovat více radarů, ale soutěž se zadrhla a ŘSD ji raději vypíše znovu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia