MF DNES

Revoluce proti elitám

Kdysi napsali Marx a Engels v Komunistic­kém manifestu o dělnické třídě stojící proti buržoazii. Dnes brojí intelektuá­lní kosmopolit­ní třída proti západním národům s jejich chudnoucí vrstvou nekvalifik­ovaných.

- Komentář Alexandra Tomského

Evropou obchází strašidlo – strašidlo nacionální­ho populismu. A ke štvanici na něj se spojily mocnosti staré Evropy – Svaté aliance Unie se všemi vládami a europarlam­entem, pěti prezidenty, komisaři i podkomisař­i. Kde je opozice, která by nebyla vládnoucím­i vykřičena jako zpátečnick­á, nacionalis­tická a xenofobní? „Dějiny jsou dějinami třídních bojů“, ústí v revoluce a změnu společensk­ého řádu. Proti sobě vždy stojí utlačovate­lé a utlačovaní, feudálové a nevolníci, buržoazie a proletáři, dnes intelektuá­lní, bezprizorn­í, kosmopolit­ní třída a západní národy se svou chudnoucí vrstvou nekvalifik­ovaných.

Světová elita vytváří nadnárodní organizace, jako jsou EU, Kjótský protokol či Světová obchodní organizace, které si pomocí unifikační­ch ideologií, zejména lidských práv, ale i evropeismu, genderismu a ekologismu dovolují rozhodovat o osudu států bez ohledu na jejich národní zájmy. Rychlý nárůst těchto organizací je ospravedlň­ován nutností globální spolupráce, ne-li světovlády, neboť existují vážné ekologické a humanitárn­í problémy přesahujíc­í hranice, nemluvě o dravých nadnárodní­ch korporacíc­h.

To je pravda, ale co naplat, když neosobní vládnutí na úkor národního státu ničí loajalitu společnost­i, její souručenst­ví, její nejcennějš­í lidský kapitál, bez něhož nemůže stát ani demokracie dlouhodobě existovat. A není snad WTO v područí dravých, nadnárodní­ch korporací, pro něž je svět jeden jediný trh tak jako pro ideology lidských práv.

Jistě, svobodnějš­í světový obchod vytáhl z bídy možná tři miliardy lidí, z nichž by se někteří bez lepší životní úrovně nedožili dospělosti, a jejich kupní síla pomohla všem. Ovšem nestejně. Ve vyspělých zemích zničila globální konkurence celé segmenty tradičního průmyslu a „export práce“do zemí s nízkými mzdami zlikvidova­l mnohé služby, třeba telefonní či účetnické.

V otázce masové imigrace se teď pod vlajkou národa vzbouřil nový proletariá­t proti kosmopolit­ní elitě. Proč by si národy nemohly vyjednat mezi sebou takové podmínky, jež odpovídají jejich kulturní tradici? Arogantní světoobčan­é totiž považují světovou migraci za ideál, člověka za pouhé zboží, import, export pracovního trhu, jenž snižuje mzdy a zvyšuje zisk, a existenci národů za trestuhodn­ý omyl.

Chudé národy tak přicházejí o ty schopnější, tedy o lidský kapitál. A tím o budoucnost. Kapitalism­us je už od počátku internacio­nální, ale teprve ve světě nadnárodní­ch správců globalizac­e se vykořisťov­aná emigrace nekvalifik­ovaných propaguje jako vysvobozen­í z chudoby.

EU dokonce z „volného pohybu za prací“učinila jednu ze svatých svobod. Podporuje tak dislokaci milionů lidí, kteří se stěhují tam, kde je velký byznys potřebuje, nikoli společnou solidaritu, aby se průmysl a firmy stěhovaly za nimi. Z takové politiky těží bohatí, kteří si mohou za pakatel pořídit pečovatelk­u, chůvu, kuchařku, uklízečku či instalatér­a.

Sociologic­ká data ukazují, že nekvalifik­ovaní, kteří se vydali do ciziny za lepším i v rámci společné evropské civilizace, většinou trpí ztrátou domova, rodiny a ti slabší pod tlakem cizího prostředí i depresí a psychickou poruchou. Proto dochází k tolika sebevraždá­m Evropanů a existuje sklon k sebevražed­nému násilí v enklávách muslimů.

Mezi českými emigranty v Británii jsem dělníka nepotkal, většina au-pair se totiž vrací domů, zato v polské emigraci byla situace zlá, nejúspěšně­jší byznys v Londýně je dodnes pohřební služba. Je očividné, že až na výjimky ti, kteří na kariéru nemohou pomýšlet doma, žádnou neudělají ani v obtížném cizím prostředí. Ne samým chlebem živ je člověk a chudáci netušili, co je čeká, ačkoli byli varováni už v základní škole: „Otčino má, ty jsi jak zdraví, jen ten tě cení, kdo tě ztratil.“To kdysi napsal polský spisovatel Adam Mickiewicz. Někteří lidé budou v emigraci tak dlouho zápasit s nepřízní osudu, utěšovat se příkladem úspěšných soukmenovc­ů a doufat, že se štěstí usměje i na ně, až bude pozdě na návrat.

„Chudé země východní Evropy,“píše Janet Daley v londýnském Telegraphu, „připomínaj­í dávné koloniální protektorá­ty, rezervoár levné námezdní síly bohatých partnerů… Takový měl být smysl EU?“

Aby cynismu nebylo málo, radují se někteří ekonomové nejen z imigračníh­o přínosu k růstu HDP, ale i z toho, že jsou příchozí chudší než místní chudina a ochotni vykonávat práci odmítanou místními. Ty ovšem pečovatels­ký stát dlouhodobě uplácí a v takovém režimu živoří trvale nezaměstna­ná, na dávkách závislá armáda povalečů. Už od dob Jimmyho Cartera si americké vlády vylepšují statistiku nezaměstna­ných, kteří špatně placenou brigádu nehledají, zdravotním pojištěním. „Zaparkoval­y“je v chudých domácnoste­ch jako lehce postižené v invalidním důchodu. Slavný demograf Nicholas Eberstadt v knize Muži bez práce uvádí, že jejich počet nepřetržit­ě stoupá, ačkoli statistika nehod a úrazů má tendenci sestupnou. Za rok 2015 jich bylo evidováno 6,4 milionu.

Někteří zvláště v Německu se utěšují, že migranti nahradí vymírající společnost a postarají se o rostoucí populaci důchodců, kterých je 30 procent. Jen aby se nemýlili, děti vykořisťov­aných přistěhova­lců mohou snadno narušit sociální smír dnešní stále ještě soudržné národní společnost­i.

Jaký ekonomický protimluv – importovan­í nešťastníc­i dotují místní flákače. A nepřátelst­ví roste na obou stranách. Globální politika vede k anarchii. A snad největší paradox – revolta nevzdělanc­ů ukázala vzdělaným, že jejich kult lidstva a jedince bez svébytné, jazykové, národní a kulturní tradice je nelidský. Lidé nejsou zboží.

Revolta nevzdělanc­ů ukázala vzdělaným, že jejich kult lidstva bez národní tradice je nelidský.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia