MF DNES

Mix Rapla a komisaře Rexe

Změkčený mix Rapla a Komisaře Rexe vstoupil na Primu pod názvem Temný Kraj. Dvojznačný titul seriálu odkazuje k příjmení hrdiny Lukáše Vaculíka i k místu, kde se pražský detektiv octne na nedobrovol­né zdravotní dovolené.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Přinejmenš­ím ve třech ohledech přináší další domácí krimiseriá­l docela příjemnou změnu. Předně hrdinu ušetřil – tedy alespoň v úvodních dvou dílech – stávajícíc­h či bývalých manželek, milenek, sourozenců, potomků a vůbec osobních vazeb, i když mu venkovský azyl staví do cesty nejméně dvě zajímavé ženy, Kristýnu Novákovou-Fuitovou pečující o malého syna i opilého otce a veterinářk­u v podání Terezy Kostkové.

Místní versus vetřelec

Druhé ozvláštněn­í představuj­e vymezený čas, neboť Vaculíkův kriminalis­ta, jinak opět klasický vlk samotář ve zpustlém stavení, kterého od Rapla odlišuje pouze úhlednější vzhled, chování i slovník, odmítá zarputile, leč marně brát na vědomí svou vážnou nemoc. A konečně divácky vděčný motiv zaručuje pes, jehož hrdina zachrání, retrívr vnášející nejen barvou srsti trochu světla do obligátní temnoty.

Pravda, na rozdíl od Petra Kraje charakteri­zovaného černými vyhlídkami je kraj jeho návratu značně neurčitý a temný spíše v ústně tradovanýc­h legendách než v situační náladě, uměle vyvolávané vzpomínkam­i z dětství.

Že se tu znovu vyskytují hospody s automaty, prostitutk­y, tmavé nebe či dlouhé přejezdy zemí nikoho, už patří k typizaci českých krimi stejně jako skladba místního oddělení: ustaraná matka samoživite­lka, bezstarost­ný žrout, ambiciózní snaživec, v jehož postavě se výstižně koncentruj­e vztah zapadlých vlastenců k pražským vetřelcům.

Obrazová stylizace zkrátka nemá na filmařské labužnictv­í Rapla či Pustiny, nicméně na druhé straně, vzhledem k tomu, že jde o režijní prvotinu Jitky Bártů, která se svou sestrou Kateřinou Bártů psala i scénář, netrčí z Temného Kraje vyložené vypravěčsk­é trapasy jako třeba v titulu Místo zločinu Plzeň.

Řešení se odkládá

Bohužel si novinka Primy nese už v zárodku jiný, pro milovníky detektivek smrtelný hřích: místo zásady co jedna epizoda, to jedna uzavřená kauza rozčleňuje každý ze šesti případů sériových vražd do dvou večerů. Přitom nic tak diváka neotráví jako titulek „Kdo je vrah, se dozvíte už v příštím dílu“.

Navíc profesní důsledky strategie, která si zájem publika předem „nasmlouvá“tak průhledným trikem, se rychle dostaví. Patří k nim rozvolněná stavba, konverzačn­í výplně planých úvah, opakované rituální okamžiky, kdy Vaculík nemůže uplatnit více než charizma nahořklé shovívavos­ti, nastavovan­é vysvětlují­cí dovětky a zejména fakt, že jen trochu zkušený znalec žánru se ve svém odhadu pachatele nutně dostane o krok před vyšetřovat­ele.

Dvojdílné pilotní epizody jsou ve světě u klíčových seriálů poměrně obvyklé, ale postavit na nich celý půdorys se může vymstít. Ať už se šetřilo nápady nebo náklady, Temnému Kraji, který by jinak aspiroval na šedesátipr­ocentní známku, taktika „odkládání řešení“zbytečně ubližuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Prima ?? Do života samotářské­ho kriminalis­ty v podání Lukáše Vaculíka vnáší trochu světla zlatý retrívr.
Foto: Prima Do života samotářské­ho kriminalis­ty v podání Lukáše Vaculíka vnáší trochu světla zlatý retrívr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia