MF DNES

Přijdou velké mrazy, v noci má být až minus osmnáct

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Brno, Kladno, Liberec, Olomouc, Plzeň a spousta dalších měst vyhláškou zakazují podomní prodej. Přesto si v nich lidé u vchodových dveří občas musí vyslechnou­t nabídky na životní pojištění nebo nový bankovní účet. Od doručovate­lů České pošty.

„Zaměstnava­tel to po nás vyžaduje. Když dojedeme s důchodem, musíme to nabídnout. Když vidíme, že někdo čeká dítě, tak už je musíme otravovat, aby mysleli na pojištění,“popsala MF DNES poštovní doručovate­lka Veronika H. z jihovýchod­u Moravy.

„Každý měsíc musíme povinně někoho získat. Když se nám to nepodaří, strhnou nám část výkonové složky mzdy,“dodává doručovate­lka a ukazuje výplatní pásku svoji a svých kolegů, která ukazuje, že se jedná zpravidla o částku mezi 300 nebo 400 korunami.

Vedení pošty na tomto postupu nevidí nic špatného. „Jedná se o klasické hrubá mzda čistá mzda hrubá mzda čistá mzda 14 921Kč 11 890 Kč

15 318 Kč 11 752 Kč

řízení pracovního výkonu pomocí variabilní složky mzdy,“uvádí Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty. A přibližuje, že jde jen o 2,6 procenta z celkové měsíční mzdy doručovate­le.

„Možná to nevypadá jako moc, ale už tak máme ubohé platy. Po víc než deseti letech v poště jsem na tom hůř než dřív, kdy nám každého půl roku přidávali 500 korun. Neberu ani 15 tisíc hrubého. Z toho nám ještě vezmou 300 nebo 400 korun. Je to výsměch,“vadí doručovate­lce. Právě v obci, kde roznáší poštu, navíc rovněž platí zákaz podomního prodeje.

„Považuji za neúnosné, že pošta nutí zaměstnanc­e dělat něco, co je v rozporu s vyhláškami obcí. Pošta by se nad tím měla okamžitě zamyslet,“nechal se slyšet šéf Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík, který je místostaro­stou obce Suchá Loz, ve které obdobný zákaz platí také.

Lidé pojistky chtějí, tvrdí pošta

Vedení pošty však tvrdí, že je vše v pořádku. Poštovní doručovate­lé a doručovate­lky podle mluvčího Ivo Vysoudila finanční produkty neprodávaj­í. Pouze o nich zákazníky informují. „A v případě jejich zájmu jim nabídnou kontakt na příslušnou specializo­vanou přepážku na poště,“uvedl.

Nicméně podle Gazdíka jde i tak o podomní prodej, který je mnohde zakázaný. „Neuvěřitel­né je už to, že k něčemu podobnému státní podnik svoje zaměstnanc­e vůbec nutí a strhává jim za to peníze. A byť ministr sliboval, že to změní, pošta peníze zaměstnanc­ům strhává dál,“namítá Gazdík. A naráží na ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD, jehož úřad má poštu ve své gesci. „Česká pošta stále nemá od státu uhrazenou poskytnuto­u veřejnou službu za roky 2013 a 2014 ve výši 1,4 miliardy korun. Zatím v

Pošta nutí doručovate­le k podomnímu prodeji. V mnoha městech to však vyhlášky zakazují.

krajiny, abstraktní moderní kompozice, tzv. "mazanice" aj. starožitno­sti). Přijedu kamkoliv v ČR. E-mail: znalecumen­i@seznam.cz Tel.: 722343270 p. Soukup

ihned koupí tyto autory: Procházka, Hlinomaz, Mrkvička, Born, Lhoták, Zrzavý, Filla, Schikanede­r, Radimský, Rotrekl, Král, Róna, Komárek, Bauch, Špála, Chaba, Jambor, Mervart, Blažíček, Uprka, Frolka, Honsa, Číla, Lada, Ullmann, Kaván, Kalvoda, Panuška, Bubeníček, Jíra, Gross, Burian, Hála, Boštík, Ronek, Beneš, Saudek, Zoubek, aj. Rychlé a seriózní jednání. E-mail: sberatelum­eni@seznam.cz Tel. 731835301

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas v jakémkoliv stavu. T: 7399075981­21896

Srovnávačk­u T.:603 165 320

s

protahem KDR/ROJEK. této věci bohužel nedošlo k dohodě s ministrem financí,“reagovala mluvčí ministerst­va vnitra Lucie Nováková, podle které tak pošta musí hledat peníze jinde, mimo jiné i právě prostředni­ctvím prodeje finančních produktů. Chovancova stranická kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, však tvrdí, že s ním záležitost týkající se pracovních podmínek zaměstnanc­ů pošty několikrát probírala a v dohledné době věří v nápravu. „Bavili jsme se o tom a jsem v tomto optimistic­ká,“uvedla.

Na skutečně mrazivé počasí by se měli lidé připravit v následujíc­ích několika týdnech. Podle měsíční předpovědi, kterou vydali meteorolog­ové hydrometeo­rologickéh­o ústavu, by mohlo být místy až minus 18 stupňů Celsia.

Takto hluboko by pomyslná rtuť teploměru měla klesnout už v tomto týdnu. „První týden bude teplotně výrazně podprůměrn­ý, maximální denní teploty vzduchu se budou pohybovat jen kolem -4 °C. Minimální noční teploty budou klesat na -5 až -10 °C, ve druhé polovině týdne na -10 až -15 °C, ojediněle bude až kolem -18 °C, v závěru týdne se mrazy zmírní,“píší meteorolog­ové ve své aktuální zprávě.

Podle mluvčího hydrometeo­rologů Petra Dvořáka přinese oteplení až začátek února, přesto se průměrné teploty nepřehoupn­ou do plusových hodnot. „V první polovině února budou průměrné teploty slabě pod nulou,“upřesňuje Dvořák.

Letošní zima je neobvykle štědrá na sníh. Například skiareály v Krušných horách hlásí rekordní návštěvnos­t a lyžuje se také na jižní Moravě. Třeba v Němčičkách na Břeclavsku jsou nejlepší podmínky pro lyžaře za posledních 30 let. Samotná pošta pak říká, že o služby, které jejich zaměstnanc­i tímto způsobem nabízejí, je velký zájem. A to zejména na venkově.

„Lidé se nám však většinou smějí a říkají, že nic nechtějí. Nebo se ptají, proč by měli pojistku uzavírat zrovna na poště,“přibližuje svoji zkušenost poštovní doručovate­lka. z větších měst může naopak sněhová pokrývka vymizet. „Sníh má tu vlastnost, že se odpařuje. Ve velkých městech, kde je dnes jen několik centimetrů, se může tato vrstva odpařit i při minusových teplotách. Že by zmizel sníh na horách, nehrozí,“dodal. (voj)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Sníh by měl vydržet nejméně do konce ledna.
Foto: MAFRA Sníh by měl vydržet nejméně do konce ledna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia