MF DNES

Slovenští hasiči dojali svět záchranou kačátek

- Lucie Suchá redaktorka MF DNES

„Je to jedna z nejnádhern­ějších věcí, jaké jsem kdy v životě viděla. Ti dva muži... potřásla bych jim nejradši rukama a poděkovala. Bůh jim žehnej,“napsala Ivy Adairová z britského Durhamu. „Lidé jako oni dávají naději našemu světu,“doplnila ji Norka Harrieth Inger Kristianse­nová.

Jejich slova kupodivu směřují k mužům, které nikdy naživo neviděly. Zato video, na kterém jsou zachyceni, vidělo více než 46 milionů lidí na celém světě. A to číslo roste každou vteřinu.

Kdo že to ti dva ohromní muži byli? Dva hasiči ze slovenské Banské Bystrice. Video s jejich zásahem oblétlo díky sociální síti Facebook svět. Nezachráni­li na něm ani malé děvčátko z plamenů, ani školní autobus visící z mostu, jak by se snad podle nadšení, které jejich zákrok vyvolal, dalo usuzovat. Zachránili šest malých kachen. Vlastně sedm.

Video ukazuje celý příběh: jeden z řidičů zastaví na kraji dvouproudé silnice, oddělené od dálnice jen svodidly. Všiml si totiž, jak na chodníku přešlapuje kachna s jedním mládětem. Zavolá hasiče, kteří slyší káčata v kanále. Otevřou poklop a vyloví z něj čtyři mláďata. Další dvě pak z kanálu v rychlém pruhu. Hasiči se musí pro jedno z nich ponořit do kanálu po hlavě až po pás. Nakonec najdou všech šest mláďat a spolu s matkou je vypustí do nedaleké řeky.

Síla Facebooku

Událost se stala už v létě roku 2015. Tehdy nevzbudila příliš ohlasu. Jenže uplynul rok a video ze zásahu, podbarvené někým z fanoušků dojemnou hudbou, se začalo šířit sociální sítí Facebook. Sdílelo je téměř milion lidí a vidělo neuvěřitel­ných 46,7 milionu. Tedy téměř devětkrát více, než na Slovensku žije. Tisíce lidí hasiče ve svých komentáříc­h oslavují jako pravé hrdiny.

Co na to říkají oni sami? „Já to příliš nesleduji. Občas ale potkám kameramana, který to točil, a ten mě průběžně informuje o počtu lidí, kteří to viděli,“říká Viliam Kalina, starší z mužů, který tehdy zásah vedl.

Byť by jim statisíce lidí chtěly poslat děkovný dopis, tedy alespoň podle komentářů pod videem, ani jeden z nich se nepovažuje za hrdinu hodného oslavování. Shodně mluví o tom, že prostě dělali svou práci. Stejně jako den předtím, kdy dorazili k autonehodě, při níž zemřeli tři lidé. Nebo když Viliam Kalina vyvedl s kolegou z hořícího bytu ženu omámenou prášky. „Jakmile k tomu začnete přistupova­t jinak, je jen krůček k tomu, myslet si: My jsme hasiči, a kdo je víc,“komentuje příběh druhý hasič Jakub Vengrin. A dodává, že to nebyla jen jejich zásluha. „Ale také toho pána, který zastavil a zavolal nás. On to nemá v popisu práce, my ano,“říká.

Tehdy to i pro ně byla velká kuriozita. „Při vyhlášení poplachu jsme zůstali chvíli koukat – a čekali, jestli to není jen vtip,“popisuje. Nebyl.

„Slzy štěstí – to se u mě dalo čekat,“komentoval­a video Britka Margaret Stewartová v jednom z dalších příspěvků na Facebooku. A to neví všechno. Onen snímek nezachycuj­e to, co se stalo následujíc­í den: „Kolega jel druhý den kolem a zastavil se tam. A z kanálu opět uslyšel pípání. Jedna kačenka se nás lekla a schovala se hlouběji pod dálnici. Vrátili jsme se a vytáhli i ji,“popisuje Viliam Kalina.

Proč neměli helmy?

Nahrávka však nevzbudila jen pozitivní emoce. Hasiči narazili u svých nadřízenýc­h – podle nich porušili přísná pravidla. Oba hasiči byli pokáráni a Kalina jako velitel zásahu musel písemně vysvětlova­t, proč neměli helmy a těžké vesty, určené pro vážné zásahy, a místo nich zvolili jen tričko a kšiltovku.

 ??  ?? Opatrně Hasiči na videu vytahují jedno z kačátek z kanálu.
Opatrně Hasiči na videu vytahují jedno z kačátek z kanálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia