MF DNES

Poslali zálohu 27 tisíc za byt. Nemají nic

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Devětadvac­etiletý Jakub s manželkou sháněl v Praze podnájem a na serveru RealHit.cz to minulý týden vypadalo na parádní trefu. Hezký byt 1+1 v Košířích o velikosti 42 m2, podle fotografií rekonstruo­vaný a jen za 6 700 korun měsíčně, tedy přibližně za polovinu toho, co je běžné.

Člověk vystupujíc­í jako majitel na zájem ihned pozitivně reagoval. V angličtině z freemailov­é domény odepsal, že je Polák, který byt výhodně koupil, když pracoval v Česku. Teď je prý zpátky doma a byt by rád pronajal.

Nabízel i možnost prohlídky. Nemůže se jí sice zúčastnit, ale klíče zajistí přes prostřední­ka – společnost Airbnb. Jen je potřeba poslat jim do úschovy vratnou zálohu ve výši dvou nájmů a kauce. Dohromady 27 tisíc korun.

Brzy se Jakubovi ozval člověk z mailu s logem Airbnb i podobně vypadající adresou. A poslal mu číslo italského bankovního účtu, na který má Jakub zálohu odeslat.

Mezitím mladí manželé dál pročítali inzeráty a brzy na podobný příběh narazili znovu. Tentokrát byl pražský byt levně nabízen, protože ho zdědila žena žijící v Londýně. Na inzertním webu Sreality od Seznam.cz byl inzerát umístěn jménem kanceláře Real Spektrum Boskovice (RSB). I z ní přišel záhy mail s číslem účtu, na který bylo třeba opět poslat zálohu za klíče.

Na ten už ale Jakub nereagoval. Naopak začal pochybovat, zda neudělal v předchozím případě chybu. Nepříjemno­u pravdu mu vyjevil e-mail od makléřky z RSB, podle něhož byl účet kanceláře u Srealit „hacknutý“a šíří se z něj falešné nabídky. V ten moment Jakub zavolal do banky, kde se snažil platbu zastavit, a šel podvod oznámit policii.

Jakub se stal obětí klasického internetov­ého podvodu. (Redakce zná celé jeho jméno, viděla e-mailovou komunikaci s podvodníky a oznámení na policii. Poškozený si ho ale nepřál zveřejnit.) Na rozdíl od primitivní­ch výher v loteriích nebo Nigerijců shánějícíc­h evropský přístav pro své pohádkové dědictví, je tahle finta propracova­nější. Hlavně tím, že využívá jména známých firem, k nimž mají lidé důvěru, nebo rovnou zneužívá jejich účty.

„Přes Airbnb jsme si nedávno rezervoval­i pobyt v zahraničí a všechno fungovalo parádně. Měli jsme k té značce důvěru,“uvádí Jakub.

Ti, kdo znají systém Airbnb nebo principy realitního trhu blíže, si v příběhu všimnou několika zádrhelů. Zaprvé: Airbnb sice funguje jako prostřední­k přijímajíc­í platby mezi hostitelem a hostem, ale soustředí se jen na krátkodobé (dovolenkov­é) pobyty, ne na pronájem bytu na dva roky. Zadruhé: lidé z Airbnb nikdy nikam nenosí klíče, o to se stará hostitel. A zatřetí: Airbnb přijímá jen platby kartou přes svůj web, nikdy nevyzývá k převodu na účet.

U případu ze Srealit je divné, že ačkoli byt inzeruje realitní kancelář, komunikova­t začíná opět majitel. Přitom právě v případě majitele ze zahraničí by dávalo smysl, aby se nechal od začátku zastupovat tuzemským makléřem.

A zapomenout nelze ani na univerzáln­í pravidlo, které by také podvod odhalilo. Na webu Českého úřadu zeměměřick­ého a katastráln­ího lze nahlížet do katastru nemovitost­í a u každé adresy zjistit seznam vlastníků jednotlivý­ch bytů. Pokud mezi nimi chybí jméno pronajímat­ele, měla by tato nesrovnalo­st probudit obezřetnos­t.

Jakub svou chybu uznává. „Jednak se nám byt moc líbil a zároveň jsme ocenili, že s námi hned komunikova­l a bral nás jako první volbu. Jinde jsme často byli až několikátí v pořadí,“vysvětluje.

Situace na trhu s podnájmy nahrává podvodníků­m, protože poptávka v největších městech převyšuje nabídku. Dokládá to rovněž úspěch 38 různých falešných inzerátů podaných podvodníky jménem RSB minulý týden na Sreality.cz.

„Celkem na ně přišlo přes čtyři stovky reakcí,“říká oblastní manažerka RSB Libuše Mazalová. O tom, zda někdo reagoval stejně jako Jakub i na výzvu k poslání peněz na účet, zatím neví.

„Inzeráty jsem hned smazala, ale zablokovat celý účet nedokážu a na Srealitách to hned udělat nechtěli,“popisuje Mazalová. Proto se podle ní po úterní várce falešných inzerátů objevily ve čtvrtek další.

Jak se mohlo stát, že účet ovládal někdo cizí, Mazalová neví. Vylučuje, že ho zneužil někdo ze současných nebo bývalých zaměstnanc­ů. Připouští však možnost, že by mohl údaje někdo vylákat takzvaným phishingem. I ona kvůli zneužití účtu podala oznámení na policii.

Mluvčí Seznamu Táňa Lálová odmítla během víkendu konkrétní případ komentovat a neuvedla ani to, jak často ke zneužití účtů na Srealitách dochází. Tým Srealit prý ale inzeráty ověřuje. „Protože však každý den přibývá několik tisíc inzerátů, není bohužel v našich silách takto prověřovat každý,“dodala.

Podvodníci se na realitních webech vydávají za majitele bytů, realitní kanceláře nebo zástupce Airbnb. A lákají ze zájemců peníze. Situace na trhu s podnájmy nahrává podvodníků­m, protože poptávka v největších městech převyšuje nabídku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia