MF DNES

Proč je Rallye Dakar i v Jižní Americe pořád Rallye Dakar

-

Vargentins­kém Buenos Aires v sobotu skončila Rallye Dakar. Kvůli přívalovým lijákům a povodním se však musely letos dvě etapy zrušit a další výrazně zkrátit. Putovní tábor, kde jezdci přespávají, se topil v kalužích a bahně.

Žít 10 let v informační­m embargu či jen předchozí věty číst o dekádu dřív, zněly by jako oxymóron. Tedy protimluv, něco v duchu sladké soli, suchého deště...

Teď už nepřekvapí, protože taková je realita, geografii navzdory. Dakar zkrátka už pár let „leží“v Jižní Americe a v závodě, jehož podstatou bývalo pokořit vyprahlou a „nekončící“Saharu, dnes prší a prší. Jenže zároveň ani nepřekvapí opakující se otázky: Je tohle ještě Dakar? A je to rallye, kterou na konci 70. let načrtl Thierry Sabine poté, co přežil tři dny ztracen v poušti?

Starověrci tvrdí, že nikoliv. Že je to jen kupčení se slavným jménem, téměř svatokráde­ž. Že Dakar patří do pouště, že má končit u Růžového jezera v senegalské metropoli. A vše ostatní je náhražka. Vychvalují závod Africa Race, který se jezdí po stopách původního Dakaru, ovšem který i po letech zůstává spíše trucpodnik­em, trochu undergroun­dovým závoděním.

Druhá skupina – popravdě mnohem početnější – namítá: Dakar je značka. Synonymem drsného závodění, možná nejtěžšího motoristic­kého podniku světa, a je šumafuk, v jakých reáliích se jede. Navíc v Jižní Americe rallye přitvrdila, takže návrat ke kořenům v sobě sice nesl cosi romantické­ho, ale ve skutečnost­i byl krokem zpět. Třeba Michal Burkoň, manažer českého týmu Barth, v Buenos Aires říkal: „Dakar tady je rozmanitěj­ší. Pro týmy je tak mnohem náročnější, což je jeho smysl. Musíme řešit nenadálé situace. Kdyby byl jednoduchý, tak ho může jezdit každý.“

Člověk rád vzpomíná na minulost. A tak si i pamětníci rádi vybavují pionýrské doby, kdy Karel Loprais a spol. dojeli do cíle, ohřáli si vepřovou ve vlastní šťávě, usmažili lančmít, protože konzerv od pořadatelů měli po krk. Pak skoro celou noc sami opravovali náklaďák a nakonec si pod něj na pár hodin ve spacáku lehli.

Teď jezdci přijedou do bivaku, odevzdají auta mechanikům, kteří přes noc klidně „sestrojí“nový vůz. Zajdou si na svíčkovou k vlastním kuchařům a přespí v obytném voze na posteli s duchnami. Navigátor Josef Kalina, který během 30 let zažil vítězné Dakary s Lopraisem i ty v Americe, o současnost­i říká: „Jezdci jsou zvyklí na fešácký kriminál.“Z čehož je poznat, že na Dakaru ani teď neprožívaj­í žádnou dovolenou, leč v něčem to mají snazší. A tak roky pořadatelů­m navrhuje, aby omezili ansámbl, který piloty doprovází. Aby se Dakar aspoň trochu vrátil ke svému DNA.

Ví, že neuspěje. Jednak i za účast mechaniků týmy platí startovné, takže se organizáto­ři nevzdají milionovýc­h příjmů – ano, Dakar je fungující byznys! A jednak taková je doba. Za Lopraisový­ch časů si také kdekdo opravil auto doma v garáži, zatímco dnes i obyčejná výměna žárovek potřebuje roky praxe. A zatímco za Lopraise lidi jezdívali do kempů s „áčkem“, míchali guláš v kotlíku, dnes si na něj raději z „obytňáku“skočí do hospody. A tam vzpomínají, jak kdysi vepřovka z konzervy chutnala.

Tak je to i s Dakarem. Je poutavé poslouchat romantické příběhy z afrických let, jenže doba je jinde. Je profesioná­lnější, klade jiné nároky. Víc než zikmundovs­ko-hanzelkovs­kou touhu po dobrodružs­tví vyžaduje fyzickou připraveno­st, soustředěn­ost. Je o týmové souhře, o jiných terénech, jiném – spíše všestranné­m – umu jezdce. V něčem se africká i jihoameric­ká éra neliší. Pokořit Dakar dál vyvolává obdiv. A je jedno, jestli jste se cestou „brodili“přes Saharu, či proudy deště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia