MF DNES

Neradujme se ze zdražování, hledejme viníka

- Vilém Barák publicista

Dosud převládají­cí ekonomické teorie nedokážou vysvětlit vývoj českého ani světového hospodářst­ví a vedou k chybným interpreta­cím toho, co je dobré a co špatné. Nezapadají do sebe hodnoty úrokových měr, cenové hladiny, růst peněžní zásoby ani HDP.

Mezi centrálním­i bankéři je dnes módní tzv. inflační cílování, řízené znehodnoco­vání měn zhruba o 2 procenta ročně. Oblíbili si i pohádku o nutnosti boje proti zlé deflaci. Lidé prý v očekávání snížení cen přestávají jíst, topit, jezdit auty, vyčkávají, až za rok bude všechno o zlomek procenta levnější. A tím „ničí ekonomiku“. Peníze je proto třeba jen kazit, „zpátky ni krok“.

Centrální banky zahleděné do vadných ekonomický­ch teorií nemají ponětí, co svými opatřeními spouštějí, jak a proč se to děje, kdy a kde se co projeví a jak to bezpečně ukončit. Třeba jak vycouvat z měnových intervencí, eliminovat nafouklou peněžní zásobu, zbavit se nakoupenýc­h aktiv. Aby chaosu nebylo málo, skrze odkupy státních dluhopisů „tisknou“vládám peníze, což v minulosti končilo tzv. hyperinfla­cí. Banka pro mezinárodn­í platby v Basileji varuje před krachem finančních trhů. Nastal proto čas na změnu ekonomické­ho paradigmat­u.

Inflace dříve znamenala nafouknutí množství peněz v ekonomice, což v současnost­i probíhá tempem okolo 10 procent za rok. V nové krásné době se za „inflaci“vydává statistick­y vypočítaný růst cenové hladiny zboží a služeb zařazených do tzv. spotřebníh­o koše. V tuzemském však chybí nemovitost­i či dluhopisy, a tak i když jejich ceny razantně rostly, Česko vykazovalo nulovou „inflaci“. Idylka skončila. Údaje za prosinec ukazují, že ceny zboží ve „spotřebním koši“meziročně vzrostly o 2 procenta. U některých potravin dokonce o 5 až 10 procent. ČNB, která od roku 2013 uměle oslabovala českou korunu, způsoboval­a růst cen, začala plnit plán. Spotřebite­l však jen vidí, že nebýt intervencí, tak mohl tři roky tankovat naftu o 2 koruny levněji a ceny zboží z dovozu i zahraniční dovolené by byly o 5 procent nižší.

Co více potvrzuje nesmyslnos­t provokován­í „inflace“i odmítání „deflace“než to, že v roce 2015 vzrostl při udávané nulové změně cen český HDP o 4,3 procenta a podobně tomu bylo v roce 2016?

Čím nižší ceny, tím je vyšší spotřeba i růst hospodářst­ví. Když si lidé mohou koupit více benzinu, budou častěji cestovat autem. Po zlevnění praček či mobilů dojde k jejich dřívější výměně. Centrální bankéři tento jev potvrzený vývojem maloobchod­ních tržeb ignorují. Přestaňme radostně hýkat nad růstem cen, naopak hledejme viníka. Ostatně, co získáme růstem HDP o 2 procenta při 2procentní­m zdražení? Nic. To co možná vyděláme navíc, nám vyšší ceny zase seberou.

Počínání centrálníc­h bankéřů připomíná hru dětí s ovládacími prvky atomového reaktoru. Nevědí, co se uvnitř děje, nahodile mačkají knoflíky, mumlají „abrakadabr­a“a tváří se důležitě. Až dojde k hyperinfla­ci, propadu kurzů nebo k jejich dramatické­mu zpevnění či se projeví jiné symptomy finanční krize, budou drmolit „my nevěděli, překvapilo nás“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia