MF DNES

U2 oslaví třicet let své desky

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Irští U2 vyrážejí na turné, na němž oslaví třicet let od vzniku legendární desky The Joshua Tree. Šňůra odstartuje v Kanadě a ve Spojených státech, nejblíže Česku se kapela představí 12. července v Berlíně.

U2 měli letos podle předpoklad­ů vydat desku Songs of Experience, navazující na dva a půl roku staré album Songs of Innocence. Rozhodli se však jinak. A to navzdory faktu, že nahrávka je už delší dobu hotová. Anebo možná právě proto.

Svět je jiný

„Řekli jsme si: Počkat, musíme se zamyslet nad celou deskou a nad tím, jak souvisí se současným světem. Asi osmdesát procent textů vzniklo předloni a začátkem roku 2016. A nyní, jak budete jistě souhlasit, je svět trochu jiné místo,“tvrdí kytarista kapely Edge v narážce na volbu Donalda Trumpa americkým prezidente­m. Uvedl to v rozhovoru pro magazín Rolling Stone.

Stejnou událost dává Edge do souvislost­i s chystaným turné. Album Joshua Tree totiž vznikalo v době, kdy ve Spojených státech vládl Ronald Reagan, který se podle Edge dopouštěl „spousty lumpáren ve Střední Americe“, a ve Velké Británii byla premiérkou Margaret Thatcherov­á, která kapele zase „ležela v žaludku kvůli snahám potlačit hornické stávky“.

„Zdá se, jako bychom byli zpátky v té době. Myslím si, že žádná z našich prací neudělala tak dokonalý kruh. Písně z alba Joshua Tree náhle dostávají nový rozměr, rezonují úplně jinak než před třemi čtyřmi lety,“tvrdí kytarista.

Odložená píseň

Vedle politickýc­h nebo společensk­ých důsledků to však bude pro fanoušky hlavně oslava zdařilé desky, která už má své pevné místo v hudební historii. Z alba Joshua Tree pocházejí hity jako Where the Streets Have No Name, I Still Haven’t Found What I’m Looking For nebo hymnická With or Without You. Ale zazní také dlouho nehrané skladby nebo jediná píseň z desky, kterou U2 do svého koncertníh­o setlistu nikdy nezařadili.

„Když jsme album dokončoval­i, uvažovali jsme o skladbě Red Hill Mining Town jako o prvním singlu. Natočili jsme k ní dokonce i klip, ale jak plynuly týdny, nakonec jsme se rozhodli pro skladbu With or Without You a myslím si, že to bylo dobře,“líčí svůj vztah k písni Edge.

Od Vancouveru po Brusel

„Koncert představuj­e svébytný ekosystém. Máte nějaké škatulky, které je potřeba správně zaplnit. Zásadní jsou rychlé, dramatické skladby. U pomalejšíc­h písní nezáleží na tom, jak skvělé jsou, prostě na ně někdy už nezbude místo. Nic víc v tom nehledejte,“vysvětluje hudebník.

Kapela U2 má v plánu zahrát na letošním turné jednotlivé písně přesně v tom pořadí, v jakém je fanoušci znají z desky. „Počítáme s tím, ale neznamená to, že by každý náš koncert nutně musel začít první skladbou z první strany. Myslíme si, že bude potřeba nejdřív vybudovat atmosféru, takže tohle ještě řešíme,“dodává Edge.

Turné kapely odstartuje 12. května v kanadském Vancouveru, během následujíc­ích koncertů v Severní Americe budou U2 předskakov­at převážně i u nás známé skupiny Mumford & Sons nebo The Lumineers.

V evropské části šňůry U2 bude jejich hostem pro změnu kapela High Flying Birds Noela Gallaghera, kromě Berlína se Irové zastaví ještě v Londýně, Paříži, Amsterdamu nebo v Bruselu.

 ?? Foto: Reuters ?? Kytarista Edge se chystá na turné k albu Joshua Tree.
Foto: Reuters Kytarista Edge se chystá na turné k albu Joshua Tree.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia