MF DNES

V metropoli se pochodoval­o za Sýrii

-

Účastníci Pochodu pro Aleppo dorazili včera do Prahy. V hlavním městě mají připravený program na tři dny. Aktivisté vyrazili 26. prosince z Berlína a pěšky míří až do zničeného syrského Aleppa. Jejich cílem je podpořit obyvatele občanskou válkou zmítané země a donutit politiky k jednání o míru. Akci iniciovala novinářka Anna Albothová, která chce vyjádřit solidaritu s lidmi nejen v Halabu. „Když se k nám lidé na chvíli připojí a potom půjdou domů, třeba se nad situací v Aleppu zamyslí,“řekla Albothová.

K pochodu se může kdokoli a kdykoli připojit. Ujít může, co sám uzná za vhodné. V neděli účastníci vyrazili po deváté ráno z Roztok u Prahy. Na části trasy přes hlavní město se průvod rozrostl asi na 200 lidí. U syrského velvyslane­ctví v Bubenči na něj čekali podporovat­elé i odpůrci. Objevovaly se transparen­ty jako „Zastavte Putina v Sýrii“nebo „Největší terorista je Asad. Patří do Haagu“, ale také křik několika odpůrců „Jděte, odkud jste přišli“doprovázen­ý portréty syrského prezidenta Bašára Asada s nápisem Bašár je pašák. Na dalších byly snímky ruského prezidenta Vladimira Putina nebo budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Průvod od syrského velvyslane­ctví zamířil k nedaleké ruské ambasádě. Odpoledne vedla jeho trasa kolem Úřadu vlády a přes náměstí Jana Palacha. Pak lidé pokračoval­i přes Karlův most až k Lennonově zdi. „Pochod se obešel bez narušení veřejného pořádku,“oznámila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Pražský program bude pokračovat v pondělí v 17.30 na Hradčanské­m náměstí shromážděn­ím s názvem Svíčka pro Aleppo. V úterý se lidé sejdou v 9.30 u památníku Jana Palacha na Václavském náměstí, aby vzdali Palachovi poctu. A poté vyrazí do Říčan. (eb, ČTK)

Když se k nám lidé na chvíli připojí, třeba se nad situací v Aleppu zamyslí.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Z Berlína do Sýrie Akce se v Praze zúčastnilo dvě stě lidí. Pochod je plánován proti proudu uprchlický­ch tras až do Aleppa.
Foto: Petr Topič, MAFRA Z Berlína do Sýrie Akce se v Praze zúčastnilo dvě stě lidí. Pochod je plánován proti proudu uprchlický­ch tras až do Aleppa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia