MF DNES

Nejde jen o sex

-

Posilujte pánevní dno. To je rada, kterou po porodu budete slýchávat čím dál častěji, protože aktivace těchto svalů může zabránit problémům s únikem moči a dalším zdravotním trablům. „Pánevní dno spolu s břišními svaly udržuje pánev v neutrálním postavení, v pozici ideální pro naši páteř,“vysvětluje lektorka pilates Tereza Náplavová ze Studia Fascinace. „Posílené pánevní dno je tak prevencí proti bolestem zad a zároveň hraje důležitou roli při pohlavním styku. Ženy díky prokrvení dělohy a aktivaci pánevních svalů snadněji dosahují orgasmu,“říká lektorka.

Problémy s ochablým pánevním dnem mívá často starší generace žen, tu mladší pro změnu trápí přetížení v téhle oblasti. Žijí totiž v mylné představě, že svaly je potřeba neustále posilovat, zpevňovat. „Kvůli tomu pak drží okolí poševního vchodu stále pevně sevřené. Dá se to připodobni­t svalové křeči,“popisuje Petra Sojková, rovněž lektorka pilates, tentokrát ze studia MyPilates. Kvůli tomu se pak žena nedokáže uvolnit ani při sexu. Důležité je tedy svaly umět nejen posílit, ale také uvolnit.

Jestli se teď při čtení snažíte zmiňované svaly stáhnout a netušíte jak, Tereza Náplavová ve svých lekcích používá připodobně­ní s tamponem – jako byste se ho snažila vtáhnout hlouběji do sebe. Takto byste pak měla posilovat a následně uvolňovat svaly desetkrát za sebou, celkem šestkrát za den. Výhodou je, že na vás nikdo nic nepozná, tak to zvládnete v práci, při čekání na autobus či ve frontě u kasy. Nejlepší test, jak na tom s kvalitou svalů pánevního dna jste, můžete provést ve vaně. „Zaveď te si prsty do pochvy a zkuste je s pomocí svalů vtáhnout hlouběji. Tak poznáte, jestli vám pánevní dno funguje, nebo aktivujete jen začátek poševního vchodu,“přidává tip Tereza Náplavová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia