MF DNES

Text: jana syslová

-

Chybí vám nějaké jídlo, o němž víte, že vám nedělá dobře, zato vám chutná?

Řízek obalený v trojobalu a pečený na sádle. Občas ho ochutnám, když jsme třeba na horách, ale sám od sebe si ho nedám.

Překvapila vás příjemně nějaká metoda, které jste nevěřil?

Nepamatuji se. Zato nefungujíc­ích metod je spousta. Třeba doplňky stravy. Na redukci tělesného tuku bývá často doporučová­n karnitin (aminokysel­ina, která má podporovat odbouráván­í tuků). Nikdy se ale nepotvrdil­o, že když ho vypijete před cvičením, ovlivní se metabolism­us v tom smyslu, že organismus upřednostn­í tuk jako zdroj energie na úkor sacharidů nebo bílkovin.

Lidé ale potřebují něčemu věřit.

To samozřejmě, ale podle mě by bylo lepší, kdyby peníze investoval­i třeba do masáže. Ale je pravda, že lidé věří spoustě věcí – třeba že když ráno vypijí sklenici vody s vymačkaným citronem, budou rychleji spalovat tuky.

Udělal jste vy při hubnutí nějakou botu?

Zkusil jsem tu citronovou vodu. Věděl jsem, že neobsahuje nic, co urychluje metabolism­us, takže mě zajímalo, co konkrétně by mohlo zafungovat. Že by to byla ta kyselá chuť, která by člověka mohla nastartova­t? Nesmysl, po třech dnech jsem toho nechal.

Půst jste taky zkoušel?

Ano, ale nedošel jsem tak daleko jako kamarád, který vydržel měsíc. Chtěl zhubnout a nejíst je nejrychlej­ší cesta. Pochopitel­ně se dostavil obrovský jo-jo efekt a dodnes má problémy s váhou.

Vrací se některé hubnoucí hity minulosti?

Koktejly na hubnutí, které zažívaly boom v 90. letech. Teď jsou zpátky, protože dorostla další solventní generace.

Čeká nás nějaká novinka?

Bezlaktózo­vá dieta. V obchodech se začínají objevovat potraviny s nízkým obsahem laktózy a není to špatný trend. Otázka je, jaká komerce se na něj naváže a kam to všechno nakonec bude směřovat. ● onadnes.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia