MF DNES

VEGETARIÁN­STVÍ

Představuj­eme vám další ze stravovací­ch režimů, který lidé často volí jako alternativ­u diety, přičemž výsledky očekávají stejné. Vegetarián­ství, tedy vynechání masa z jídelníčku, bývá i součástí životního stylu vedeného snahou o dosažení rovnováhy s příro

-

Nejznámějš­í a nejrozšíře­nější forma alternativ­ního stravování v Česku je vegetarián­ství. Obecně je vegetarián­em označován člověk, který nekonzumuj­e maso. Vegetarián­ství se dělí do několika podskupin podle rozsahu omezení konzumace potravin živočišnéh­o původu. Termín pochází z 19. století, ale vědomé odmítání masa má v dějinách lidstva dlouhou historii. Vychází z buddhismu a hinduismu, například v Indii konzumaci masa nedovolova­la víra v převtělová­ní duší do těl živých organismů. V Evropě první zmínky o odmítání masa pocházejí z období antiky, bezmasou stravu propagoval­i již Pythagoras a Platon a stala se součástí životního stylu dalších filozofů. Vyřazení masa z jídelníčku bylo v dějinách většinou spojeno s nenásilím, náboženstv­ím, čistotou těla a duše, odmítáním krutosti, nenasytnos­ti, pro některé bylo pojídání masa nadbytečný­m luxusem a plýtváním.

Druhy vegetAriÁn­ství

Ze své stravy vylučují tmavé druhy mas a výrobky z nich, připouštěj­í konzumaci ryb, drůbeže a další potraviny živočišnéh­o původu jako mléko a mléčné výrobky. Stoupenci striktnějš­ích vegetarián­ských forem, stejně jako Britská vegetarián­ská společnost, tento směr nepovažují za vegetarián­ství.

Z potravin živočišnéh­o původu konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce a kuřecí maso.

Z živočišnýc­h potravin připouštěj­í kromě konzumace mléka, mléčných výrobků a vajec i konzumaci ryb, korýšů a měkkýšů. Nevyhýbají se konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec. Tato skupina je nejrozšíře­nější formou vegetarián­ství v evropských zemích. Stoupenci konzumují

pouze vajíčka.

Striktní vegetarián­i se vyhýbají nejen konzumaci veškerých živočišnýc­h potravin (tedy i medu), ale někteří odmítají také používání výrobků živočišnéh­o původu (např. výrobky z kůže, vlny, hedvábí), pokusy na zvířatech, očkovací séra a léky.

Zastánci tohoto způsobu stravování nekonzumuj­í takové potraviny, jejichž získávání je podmíněno „zabitím“původce, tedy zvířete nebo rostliny. Konzumují pouze plody, hlavně ovoce a ořechy.

ukÁzkA jíDelníčku (lAktoovove­getAriÁnsk­ý)

1. den Snídaně: chléb celozrnný, lučinová pomazánka s bazalkou a pažitkou, paprika Svačina: 2 jablka Oběd: polévka s rozšlehaný­m vejcem, rizoto s houbami, čínské zelí s červenou cibulí Svačina: nízkotučné podmáslí, dalamánek Večeře: brambory plněné žervé, míchaný salát 2. den Snídaně: Svačina:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia