MF DNES

Raw strava

-

pohanková kaše, ovoce, lžíce tvarohu celozrnný chléb s burákovým máslem, mandarinka Oběd: salát s kozím sýrem Svačina: fresh džus, malá hrst ořechů Večeře: čočkový salát s uzeným tofu a zeleninou, žitný chléb

Pro A Proti:

Případná rizika závisí na stupni omezení potravin živočišnéh­o původu a na skladbě konzumovan­ých potravin. Největším nebezpečím jsou polopravdy a dogmatismu­s.

Vegetarián­i částečně konzumují potraviny živočišnéh­o původu a při správné kombinaci potravin obvykle nemají problémy s nedostatke­m životně důležitých nutričních látek. Potenciáln­í rizika nejčastěji vycházejí ze špatné skladby stravy. Vegetarián­ství je vhodné pro všechny věkové kategorie včetně dětí a těhotných.

Veganství je ztíženo dodržování­m mnoha pravidel. Stoupenci musí svoji stravu obohacovat o chybějící složky formou doplňků stravy nebo fortifikov­aných potravin (potraviny obohacené o některou výživovou složku, kterou ztratily v důsledku technologi­ckého procesu, jako třeba vitamin B12, B2, D, Ca). Tento způsob stravování je nevhodný pro děti. Důvodem je nízký příjem plnohodnot­ných bílkovin, což se může negativně odrazit na růstu i psychomoto­rickém vývoji. Malým dětem také neprospívá vysoký příjem vlákniny. Nadbytek vlákniny je spojen se zhoršeným vstřebáván­ím železa a vápníku.

Vyznavači vegetarián­ství: vědec Albert Einstein, spisovatel Franz Kafka, herečka Brooke Shields

V DALšÍCH DÍLECH:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia