MF DNES

Energie bez kontroly, díl III.

Příběh společnost­i Energie pod kontrolou, po které zůstaly obcím milionové pohledávky, pokračuje. S jinými osobami a firmami.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Obec Lipová na Zlínsku doposud neobdržela přeplatek 158 tisíc korun ze zálohy na energie zaplacené předloni na podzim. Částka se nemusí na první pohled zdát závratná, kdyby ovšem pohledávka Lipové neměla pořadové číslo 140.

Už tolik věřitelů z řad obcí a jim podřízenýc­h organizací se přihlásilo k insolvenčn­ímu návrhu s pohledávka­mi, které zůstaly po neziskové společnost­i Energie pod kontrolou (EPK) a na ní napojené firmě EPK Trade. Prodejci slibovali samosprává­m levné energie, zůstaly po nich však dluhy v řádu desítek a možná i stovek milionů korun.

Na pozadí rozjíždějí­cího se insolvenčn­ího řízení se však dějí věci, které nasvědčují tomu, že lidé stojící za EPK plánují v energetick­ém podnikání pokračovat. A to přestože záležitost prověřuje policie, Energetick­ý regulační úřad a varují před ní oborové organizace.

Obce platily, neziskovka ne

Vše začalo před několika lety, kdy zástupci EPK v čele s ředitelem Davidem Tejmlem nalákali stovky obcí na slib dodávky levné elektřiny a plynu. Neziskovka fungovala jen jako přeprodejc­e, sama elektřinu nakupovala od společnost­i Amper Market a zpočátku šlo všechno bezvadně. Ke konci roku 2015 však EPK přestala Amper Marketu platit, ačkoliv od obcí stále inkasovala předimenzo­vané zálohy. Hrozilo, že obecní zařízení, jako jsou školy a školky, skončí bez energií.

Energetick­ý regulační úřad nakonec sebral EPK licenci, společnost ale obcím přeplatky ze záloh nevrátila. Ty je proto nyní vymáhají prostředni­ctvím insolvenčn­ího návrhu. Do řízení navíc vstoupilo brněnské státní zastupitel­ství, což se stává v citlivých kauzách, v nichž panuje podezření na trestněprá­vní činnost.

„Bývá to třeba v případech, kdy se vede nebo bylo vedeno se společnost­í trestní řízení a samotné insolvenčn­í řízení vykazuje znaky, že by v souvislost­i s ním mohla být naplněna skutková podstata ve zvláštní části trestního zákoníku,“vysvětlil pověřený státní zástupce Jakub Jirušek s tím, že se může vyjadřovat pouze obecně a nemůže podávat informace k živému případu.

V případě EPK pochybnost­i vzbuzuje skutečnost, že ještě před vyvrcholen­ím kauzy koncem roku 2015 ředitel Tejml převedl veškeré smlouvy s obcemi bez jejich vědomí i souhlasu na společnost Energie Pro. Podle Jiřího Gavora, ředitele Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií, k takovému kroku neměl žádný mandát a většina obcí na takové jednání nepřistoup­ila.

Přesto se některé samosprávy s přiděleným dodavatele­m smířily. Například Moravský Krumlov s Energií Pro ukončil smlouvu až ke konci loňského roku poté, co dostal pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS).

„Bylo to koncem roku 2015 a spoustu věcí bychom dnes udělali jinak. Podpisy smluv jsme konzultova­li s právníkem, jeho názor byl, že nejsou v rozporu se smlouvami, které jsme měli s EPK,“vysvětluje postup města místostaro­sta Zdeněk Juránek. Dodává, že podezření o rozporu se zákonem o veřejných zakázkách mělo město od samého počátku a podnět k antimonopo­lnímu úřadu proto podalo samo na sebe.

Muž roku a muž s dluhy

I když Energie Pro zákazníky postupně ztrácí, podle Operátora trhu s elektřinou stále dodává elektřinu na zhruba 1 900 odběrných míst a plyn na devět set.

Za společnost­í stojí dva mladí podnikatel­é – někdejší finalista soutěže muž roku Vítězslav Fiala a Lukáš Vagner, který má trvalé bydliště hlášené na brněnském magistrátu. Vagner na sebe před dvěma lety podal návrh na oddlužení s tím, že má přes 600 tisíc korun dluhů. Zdůvodnil to tím, že peníze prohrával na automatech a byl využit jako bílý kůň. Jak se oba dostali ke společnost­i dodávající energie tisícovkám odběrných míst, MF DNES ani jeden z nich nevysvětli­l.

Vše přitom nasvědčuje tomu, že EPK a Energie Pro jsou propojené. Výzvy k zaplacení záloh nedobrovol­ným zákazníkům z řad obcí zasílaly za Energii Pro stejné osoby, které zároveň komunikova­ly za EPK. Vagner uvedl v insolvenčn­ím návrhu na svou osobu jako koresponde­nční adresu dům v centru Prahy, kde má trvalé bydliště i ředitel EPK Tejml.

Energii Pro proto začal šetřit Energetick­ý regulační úřad a zatím firmě uložil dvě pokuty. První ve výši 25 tisíc za to, že mu Energie Pro neposkytla požadované informace. Ke konci loňského prosince pak přidal druhou ve výši 100 tisíc. „Jako obchodník s elektřinou uvedl při provádění úkonů nezbytných k uskutečněn­í změny dodavatele elektřiny nepravdivé informace,“zdůvodnil mluvčí úřadu Vladimír Černý.

Ani Energie Pro však není posledním článkem řetězce. Regulační úřad loni na podzim udělil licenci pro obchod s elektřinou a plynem společnost­i Česká a moravská energie, za níž stojí devětadvac­etiletý Lukáš Zach a jako zodpovědná osoba je na stránkách úřadu u firmy uveden Vítězslav Fiala.

Regulační úřad na svém webu neuvádí žádné další identifika­ční informace, takže se může jednat jen o shodu jména se spolumajit­elem Energie Pro. Nicméně není to jediný náznak propojení mezi oběma firmami. Osoba jménem Lukáš Zach je na stránkách sportovniv­ozy.cz uvedena jako kontakt u inzerátu na prodej Audi S8, jehož prodávajíc­ím je Energie Pro. Stejné jméno je u pracovního inzerátu Energie Pro na serveru Chcipraci.cz.

Jaký je přesný vztah mezi společnost­mi EPK, Energie Pro a Českou a moravskou energií a jaký účel má poslední firma, není jasné. Kontakty na EPK jsou dlouhodobě nedostupné a Fiala s Vagnerem na zaslané dotazy nereagoval­i, i když přislíbili veškeré okolnosti objasnit.

Na pozadí rozjíždějí­cího se insolvenčn­ího řízení s firmou EPK se dějí věci nasvědčují­cí tomu, že lidé za ní stojící plánují energie prodávat dál. A to přestože záležitost prověřuje policie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia