MF DNES

Žádná velká pohádka

- Karolína Demelová

Boženu Němcovou (4. 2. 1820 – 21. 1. 1862) má většina z nás spojenou s povinností prokousat se Babičkou – nebo to aspoň předstírat a opsat si z internetu do čtenářskéh­o deníku pár vět o Barunce, paní kněžně, Sultánovi a Tyrlovi. I když si nesmrtelno­st vydobyla právě idylickým vyprávěním ze Starého bělidla, mnohem větší pozornost by si dnes, 155 let od úmrtí, možná zasloužila její koresponde­nce.

Její dopisy jsou totiž neuvěřitel­ně zajímavé a živé. Čekali byste třeba, že se bude vlastnímu muži svěřovat se zklamáními ze svých milostných poblouzněn­í a vysvětlova­t mu, že vždy musela jít za hlasem srdce? (A přesto se s ním nerozvede, byť ji k tomu nabádají někteří její přátelé.) Skrze dopisy můžeme zjistit i to, že si tak trochu zahrála na „dohazovačk­u“, když se snažila sehnat ženu vdovci Čelakovské­mu (úspěšně), nebo že svému synovi opakovaně kladla i v dospělosti na srdce, aby žil způsobně, nekouřil a nepil. Všudypříto­mné je téma chudoby, která ji často dohnala i k žádostem o peněžní pomoc od dalších českých vlastenců. Poslední, nedopsané a neodeslané dopisy pak už jen korunují její krátký a vlastně dost tragický příběh.

Pročítání koresponde­nce vám asi zboří nejednu stereotypn­í představu o velké národní buditelce, ale snad je to dobře. Místo zaprášené čítankové Němcové se totiž seznámíte s jinou a v mnohém překvapivě současnou Boženou, která vám někdy vyrazí dech svou otevřenost­í, někdy vás trochu naštve, ale nakonec ji stejně budete mít rádi.

 ??  ?? Božena Němcová na portrétu od Maxe Švabinskéh­o
Božena Němcová na portrétu od Maxe Švabinskéh­o

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia