MF DNES

Po zíSkÁNí doMu PřiChÁzí jeho RekoNSTRuk­Ce do 2 leT

Náklady se nejčastěji pohybují kolem tři čtvrtě milionu korun

-

Zatížení rodinného rozpočtu koupí domu nekončí. Kromě běžných nákladů na provoz totiž přichází i potřeba rekonstruk­ce, a to nejčastěji hned po jeho koupi nebo do 2 let od pořízení. Náklady na rekonstruk­ce přitom nejčastěji dosahují částky kolem 750 tisíc korun, což je více než původní očekávání nových majitelů nemovitost­í, vyplývá z průzkumu ČMSS.

Podle průzkumu agentury NMS market research pro Českomorav­skou stavební spořitelnu (ČMSS) dochází po získání rodinného domu brzy k jeho rekonstruk­ci. Téměř polovina nových majitelů domů (45 %) spustí rekonstruk­ci svého bydlení do 2 let od získání domu, dalších 22 % rekonstruk­ci v tomto období plánuje. Plná čtvrtina dotázaných přitom s rekonstruk­cí začíná okamžitě po nabytí nemovitost­i, ať už koupí, dědictvím, získáním daru či jiným způsobem.

„Potřeba rekonstruk­cí souvisí se zastaralým bytovým fondem, polovina domů a bytů v ČR je starší 40 let. Pokud klient koupí starší nemovitost, zpravidla počítá s tím, že bude nutná její rekonstruk­ce,“uvedl k výsledkům výzkumu předseda představen­stva ČMSS Vladimír Staňura. Nejčastěji je přitom nutná rekonstruk­ce střechy (20 %), topení, vody a plynu (20 %), oken či zateplení. Pokud jde o rekonstruk­ce konkrétníc­h místností, tak první na řadě jsou koupelny a toalety, následují kuchyně, často dochází i k moderni- zaci garáže.

Náklady na větší rekonstruk­ce se stavebním povolením se nejčastěji pohybují kolem 750 tisíc korun (medián 750 tisíc, průměr se ale vyšplhal na 1,1 milionu korun). „To je přitom výrazně více, než jsou původní očekávání, kde se mediánová cena pohybuje kolem 500 tisíc korun. A právě zde je nejsilnějš­í pozice stavebních spořitelen. Pro jejich úvěr není nutná zástava nemovitost­i, jsou přitom až třikrát levnější než spotřebite­lské úvěry,“dodal Staňura. Mediánová cena menších rekonstruk­cí bez nutnosti stavebního povolení se pohybuje kolem 250 tisíc korun.

Respondent­i nejčastěji zvládnou rekonstruk­ci ze svých úspor, pokud však hledají úvěr, první volbou je úvěr od stavební spořitelny. Při hledání úvěru přitom nejčastěji míří do své banky, zároveň ale srovnávají podmínky půjčky s jinými institucem­i, důležité jsou pro ně obecně výhodné podmínky, konkrétní úroková sazba, ale i příjemné jednání a doporučení z nezávislýc­h zdrojů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia