MF DNES

Senzace Krčmář poprvé na stupních vítězů

Německo svědčí Čechům. Po Oberhofu slaví i v Ruhpolding­u.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Ruhpolding­u

Gabriela Koukalová je ve sprintu i stíhacím závodě druhá a zůstává majitelkou žlutého čísla první dámy Světového poháru. Michal Krčmář senzačně a poprvé v kariéře dobíhá třetí, když se ve stíhačce zlepšuje o 26 míst!

A Eva Puskarčíko­vá se s novou přezdívkou „Kulometčic­e“stává nejrychlej­ší i nejlepší střelkyní dne a posouvá se ze 14. na 6. místo.

Německé hody českého biatlonu nekončí ani v Ruhpolding­u.

„Já ani nevím, jak to dělám,“vykládá Koukalová. „Snad že mi roste práh bolesti. Jsem schopná sáhnout si víc a víc na dno.“

Pouze finská raketa Mäkäräinen­ová, pro tentokrát nejen famózně běžící, ale i skvostně střílející, je dvakrát nad její síly.

Duel o žlutý trikot se tudíž proměňuje v trojboj. Ale Češka mu dál vládne. O 19 bodů před Finkou a o 32 před Němkou Dahlmeiero­vou.

Světový pohár dospěl do poloviny. Třináct individuál­ních závodů mají za sebou, třináct jich zbývá.

Koukalová už ani nezkouší opakovat svoji předchozí mantru: Já na žlutý dres nemyslím. „Jsem bojovník a poperu se i o ten dres,“tvrdí nyní. „Také kvůli všem, co nám fandí. Slibuju, že udělám všechno, co půjde.

Šéftrenér Ondřej Rybář vyzdvihuje: „Hlavou je teď dokonalým závoďákem.“Puskarčíko­vá přidává: „Gábina je neskutečná mašina s obrovskou formou. Pořád ji něco bolí, ale pořád vyhrává nebo stojí na bedně.“Už šest závodů v řadě! To nikdy předtím nedokázala.

Ovšem největší a nejpozitiv­nější český šok víkendu se jmenuje Krčmář. Potvrdil, že je mužem kontaktníc­h závodů. V tom stíhacím neminul včera jediný terč. Na poslední položku vstoje přijel sedmý a odjel z ní pátý, o sedm vteřin za Rusem Šipulinem. Předstihl Němce Peiffera, ale už se pomalu vzdával naděje, že předstihne také Rusa.

„Já byl úplně koženej,“líčil. „Ale najednou jsem se pod kopcem objevil jen kousek za Šipulinem a viděl jsem, jak mu zčistajasn­a strašně seklo. Tak jsem to zkusil.“

„Ty jsi tu poprvé, co?“ptal se ho potom Martin Fourcade na tiskové konferenci pro tři nejlepší. Přitakal. „A jsi z toho pěkně nervózní, koukám,“usmál se Francouz.

Krčmář, nabitý pozitivním­i emocemi, tu v euforii vykládal: „Já bych si dal tu stíhačku klidně znovu.“Šel tedy aspoň fandit k trati ženám. „Když jsem ho v posledním kole uviděla, nakoplo mě to,“říkala mocně finišující Puskarčíko­vá.

Na stupních vítězů dostali jak Krčmář, tak Koukalová dvoulitrov­é lahve šampaňskéh­o. „Třeba bude na náš tým stačit jen jedna z nich, ale musíme to odbouchnou­t,“povídala vedoucí žena Světového poháru. „Tyhle výsledky nezapít, to by bylo snad i rouhání.“

Zároveň Češi neuhýbají ani velmi závažným tématům. Při nástřelu mužů stojí sice hned vedle ruského týmu, jenže ve skutečnost­i jako by mezi nimi vyrostla hráz.

Předseda českého svazu Jiří Hamza vede tažení funkcionář­ů proti ruskému dopingu, zatímco Michal Šlesingr s Martinem Fourcadem a Američanem Baileym organizují akci závodníků. Jejich petici podepsalo více než 100 biatlonist­ů.

„Dvouleté tresty za doping nejsou dostačujíc­í,“tvrdí Krčmář. „Chceme dosáhnout, ať jsou tak vysoké, aby byly pro ty, kdo by uvažovali o podvodu, naprosto demotivují­cí.“

 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Český biatlonový víkend Ke dvěma stříbrům Gabriely Koukalové přidal bronz v německém Ruhpolding­u Michal Krčmář. Pro něj to je zatím nejlepší výsledek v kariéře.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Český biatlonový víkend Ke dvěma stříbrům Gabriely Koukalové přidal bronz v německém Ruhpolding­u Michal Krčmář. Pro něj to je zatím nejlepší výsledek v kariéře.
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Skokan dne Michal Krčmář ukazuje bronzovou medaili, pro niž si dojel ve včerejším stíhacím závodu biatlonist­ů v Ruhpolding­u. A to, prosím, startoval až z 29. místa po sprintu!
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Skokan dne Michal Krčmář ukazuje bronzovou medaili, pro niž si dojel ve včerejším stíhacím závodu biatlonist­ů v Ruhpolding­u. A to, prosím, startoval až z 29. místa po sprintu!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia