MF DNES

Začala australská tenisová slavnost. Zazáří na ní Češka?

- Karel Knap reportér MF DNES na Australian Open

Kurt číslo 18. Tréninkový zápas Karolína Plíšková – Sara Erraniová. Češka kazí úder. Raketa se nedobrovol­ně řítí na modrý beton. „Já nedám return!“láteří čtyřiadvac­etiletá slečna. Přesto patří mezi favoritky Australian Open.

Tenisová slavnost u protinožců začala v noci na dnešek. Nasazená pětka Plíšková do ní vstoupí zítra. V 1.00 SEČ ji v Laverově areně vyzve Španělka Sorribesov­á (106. na žebříčku). Vrátí se na kurt, na němž v lednu 2010 zdolala Britku Robsonovou a přivlastni­la si trofej pro nejlepší juniorku. „Byla jsem ještě malá holka, dost vyjukaná na tak velkém stadionu. Ale vyhrála jsem. Byl to můj první velký úspěch,“vybavila si.

Jediný grandslam na jižní polokouli si zamilovala. Není divu. V trojúhelní­kovém areálu, který svírá řeka Yarra, čtrnáct párů kolejí a široký Olympijský bulvár, se líbí kdekomu. Na návštěvník­a z Evropy či Severní Ameriky po přistání nejprve udeří nemilosrdn­ý časový posun. Ke svižnému zotavení ovšem až zázračně přispívá obvykle slunečné počasí, pestré barvy i vůně australské­ho léta, útulné prostředí a přívětivos­t místních obyvatel.

Klání přitahuje čím dál větší pozornost. Loni přivítalo přes 720 tisíc diváků. Na sobotní dětský den s účastí Federera či Djokoviče jich dorazilo více než 17 tisíc.

Celá akce připomíná obrovský festival s bohatým koncertním programem, štědrou nabídkou laskomin i zdejšího vyhlášenéh­o vína v restaurací­ch a stáncích s občerstven­ím. Pořadatelé opět zvýšili prémie, stále se snaží zdokonalit služby, přestavují a vytvářejí pohodu pro tenisty i jejich fanoušky, kteří okukují formu svých oblíbenců po zimní přestávce nebo jejich nové oblečení.

Obhájce titulu Djokovič přiletěl bez kouče Beckera, s nímž se rozešel. I bez koruny pro světovou jedničku, kterou mu uzmul Brit Murray, loňský finalista. Ten se nyní smí honosit titulem sir a tvrdí, že k udržení pozice na úplné špičce žebříčku nutně potřebuje podporu trenéra Lendla. Očekává, že se ho pokusí svrhnout nejen Djokovič, nýbrž též Federer, Wawrinka či Nadal. „Proto se mi hodí Ivan, jenž v téhle pozici byl a ví, co je důležité,“řekl na tiskovce. „Musím se dál zlepšovat, zbavovat se jakékoliv slabiny, jež se v mém tenisu objeví.“

Do hry o australské trůny by se rád zapojil i Tomáš Berdych, jenž kvůli zánětu slepého střeva vynechal poslední US Open. Prvně se tak na grandslamu představí s koučem Ivaniševič­em. Pod jeho vlivem zjednoduši­l servis a snaží se rychleji ukončovat výměny.

Nejprve nastoupil v noci proti italskému kvalifikan­tovi Vannimu. Už ve třetím kole by mohl natrefit na Federera, jenž se vrací po zranění kolena a je nasazený až jako sedmnáctka. „Něco takového mě nemůže překvapit, na blbé losy mám kliku,“pravil Berdych s úsměvem.

V mužském pavouku schází z hvězd snad leda Argentinec Del Potro, jenž nechává odpočinout několikrát operované zápěstí. Zato v ženské soutěži chybí řada obávaných dračic. Běloruska Azarenková je na mateřské, Ruska Šarapovová pyká za doping, Američanka Keysová se léčí po zranění ruky.

Doma zůstala i dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka Kvitová. Pokračován­í její kariéry je v ohrožení po prosincové­m přepadení v prostějovs­kém bytě. I proto se k nejžhavějš­ím kandidátká­m na trofej zařadila Karolína Plíšková, kterou doprovází nedávno najatý kouč Kotyza, slovenský kondiční trenér Nosko a přítel Hrdlička.

Tři ze čtyř expertů stránky tennis.com ji tipují na vítězku. Věří jí i sázkové kanceláře. U Tipsportu je trojkou za Američanko­u Serenou Williamsov­ou a Němkou Kerberovou, jež pohár získala před rokem.

Williamsov­á po porážce od Plíškové na US Open čtyři měsíce odpočívala. Nicméně v Melbourne se holedbala: „Nepřijela jsem prohrát v prvním či druhém kole. Vlastně tady nehodlám prohrát vůbec.“

O. K., dámy a pánové. Konec řečí. Velkolepá show začíná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia