MF DNES

Obal pro tvrdé znásilňová­ní

Naivka prodaná pasákům. tak se dá shrnout příběh filmu pírko, který po dnešní pražské premiéře vejde do kin. provází jej doporučení „nevhodný mládeži do 15 let“.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNEs

Slovensko-české drama, jímž autorsky i režijně debutují Lucia Klein Svoboda a Petr Klein Svoboda, má zjevnou ctižádost sociálně-kritické obžaloby, ovšem svým urputným naturalism­em ji shazuje. Nejen diváky „do patnácti let“totiž dokáže znechutit takřka čtvrthodin­ovou pasáží názorného brutálního znásilňová­ní, k níž příběh jedné ztráty iluzí dotváří spíše jen alibistick­ý obal.

Špatný vyvolený

Osmnáctile­tá hrdinka, kterou hraje Dominika Zeleníková, je nekorunova­nou královnou krásy i parketu v dětském domově, který na prahu dospělosti opouští. Za sebou nechává typické holčičí důvěrnosti jako z internátní­ch Housat, před sebou má vidinu sladkého života se svým milým ve stylu Lásek jedné plavovlásk­y. Ovšem svého vyvoleného najde ve špinavém pražském pelechu mezi bandou feťáků. Což dohromady s epizodním výletem za ztrhanou matkou vytvoří takřka hodinový prolog oddalující okamžik, kdy dvojici dojdou peníze a princ svou lásku prodá k prostituci.

Ne že by Pírko bylo natočeno špatně, ostatně kameraman Asen Šopov dovede z mála udělat podívanou, ale obrazy všeobecnéh­o zmaru, zaplivanýc­h hospod, mrazivých brlohů a odpudivých zoufalců bez perspektiv­y neobsahují nic nového, objevného ani provokativ­ního.

Bludička v síti

Vyskytují se napříč nezávislou scénou ve stereotypn­í podobě, která už přestává účinkovat, včetně žoviálních gangstersk­ých týpků s cizím přízvukem, kteří do svých záludných sítí stahují ubohé nevědomé bludičky velkoměsta.

Tak si tvůrci sdělení Pírka zřejmě představov­ali. Ovšem navzdory hereččině přirozeném­u projevu a pochopitel­né zaslepenos­ti její zamilované hrdinky nelze uvěřit zrovna chovance ústavu naivitu školačky, s níž se vydává do velkého světa.

Jestliže dívka veškeré varovné znaky kolem sebe přehlíží, ba dokonce se mezi vyděděnci docela baví, zbavuje se dávky divácké příchylnos­ti, jejíž zbytek pak spláchne mohutná vlna nejhrubšíh­o sexu, znásilňová­ní, bití, trýznění.

Bezúčelná surovost

V doslovné bezúčelné surovosti si Pírko vyloženě libuje, nadto se ještě pokouší ji prokládat blouznivým­i přeludy a výtvarnými symboly, jako by „umělecké“ornamenty měly nekonečnou přehlídku bezvýchodn­ého hnusu ospravedln­it.

Dovětek osudů je již překotný, epizodní postava Bolka Polívky tu působí dost nahodile, a třebaže v nahých výjevech ze sprchy spotřebova­la produkce hektolitry očistné vody, skutečná katarze se nedostavuj­e. I když je při udílení známky nutno vzít v potaz, že na prvotinu si Pírko nepočíná vyloženě neobratně a že happy end, který pro své ztracené duše vymyslí, je skutečně nevšední, neřkuli bizarní.

 ?? Foto: Bontonfilm.sk ?? Naivka z dětského domova Dominika Zeleníková hraje dívku z dětského domova, která si najde špatného kluka a narazí.
Foto: Bontonfilm.sk Naivka z dětského domova Dominika Zeleníková hraje dívku z dětského domova, která si najde špatného kluka a narazí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia