MF DNES

Funkce: obecní „práskač“

- — Pavel Švec

Radnice českých měst mohou do konce ledna stát žádat o peníze na jakési občanské hlídky. Idea ministerst­va vnitra o zavedení funkce bezpečnost­ního dobrovolní­ka, který bude vedle strážníků dohlížet na pořádek v ulicích, ale naráží na odpor starostů. I občanů, kteří se jí často přinejmenš­ím vysmívají.

Většina v nich totiž vidí pokračovat­ele komunistic­ké Pomocné stráže VB či městské inspekce veřejného pořádku, kterou kdysi Češi překřtili na šedý mor.

MF DNES oslovila desítky starostů, aby zjistila, jaký je o projekt, na nějž ministerst­vo vyčlenilo milion korun, zájem. Výsledek? Z padesáti měst ho projevily pouhé dvě radnice, v Praze 13 a v ostravském obvodu Mariánské Hory-Hulváky. „Dodnes si pamatuji, jací lidé se do těchto složek hlásili. Odmítám, aby se naše městská část zapojovala do projektu, který má tuto myšlenku opět obnovit,“argumentuj­e starosta pražských Lysolají Petr Hlubuček. „Nápadně to připomíná pomocníky stráže SNB, tedy spíše jakési práskače z lidu. Opravdu nemusíme mít všechno,“ironizuje primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Ministerst­vo vnitra tento typ dotací spouští třetí rok po sobě. Uplynulé dva roky přitom poslalo peníze do jedenácti obcí. A ty měly odlišné zkušenosti.

Zatímco v Ostravě si skupinu dobrovolní­ků pochvalují, v Praze 7 je letos již nechtějí. „Mnozí občané na ně reagovali negativně, nadávali jim, přirovnáva­li je k Pomocné stráži VB, a tím je odrazovali. Proto v projektu dále nepokračuj­eme,“vysvětlil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Nápadně to připomíná pomocníky stráže SNB.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia