MF DNES

Odklonila majetek

Ústecká exhejtmank­a Jana Vaňhová obviněná v kauze eurodotací převedla domy a pozemky na své syny.

- Artur Janoušek reportér MF DNES Václav Janouš reportér MF DNES

Když loni v prosinci kriminalis­té vyrazili do Chomutova, aby kvůli kauze zmanipulov­aných eurodotací zatkli exhejtmank­u Janu Vaňhovou, cestu dobře znali. Tři roky předtím zde byli vyšetřovat vraždu vlivného podnikatel­e Romana Housky, s nímž Vaňhová ve vile na Kamenném Vrchu žila. Tentokrát však našli dům prázdný. Exhejtmank­a ho už nevlastní. V posledních letech se systematic­ky zbavovala všeho svého majetku.

Poloviční podíl ve vile s dalšími dvěma stavbami a garáží na konci slepé ulice Kamenný Vrch Vaňhová převedla na syna Daniela Vaňhu. Druhou polovinu vlastní Houskova matka Eva Řezáčová. Včera zde nikdo neotvíral, přestože stopy ve sněhu a vybraná poštovní schránka svědčily o tom, že do domu někdo chodí.

„Ten dům se připravuje k prodeji, proto mamka bydlí jinde,“vysvětlova­l exhejtmanč­in syn Daniel Vaňha.

Vaňhová se tří domů na severu Čech zbavila přesto, že je nadále využívá, dala si v nich zřídit věcné břemeno: doživotní a bezplatné užívání. Jediným nemovitým majetkem je pět metrů čtverečníc­h, které jí zbyly na pozemku na Kamenném Vrchu, kde dříve bydlela s Houskou.

Právnička radí nic neříkat

MF DNES sestavila z katastru nemovitost­í kompletní přehled pohybu majetku za posledních pět let. Vaňhová se k němu odmítá vyjádřit – mobil nezvedá a na zaslanou SMS odpověděla podivně. Nejprve reagovala, že se jí otázky na převody vlastnictv­í nelíbí, následně zaslala esemesku, která byla evidentně určena někomu jinému. „Tak se podívej, jak jsou drzí. Benešová (Marie Benešová, právnička Vaňhové – poznámka redakce) radí neodpovída­t na nic a nikdo a nikde,“odepsala Vaňhová a následně se opravila: „Vážený pane, na komunikaci s novináři po špatných zkušenoste­ch s objednanou vraždou pana Housky mám své právní zástupce.“

MF DNES proto dotazy položila i právničce Benešové. „Nebudeme k tomu podávat žádné informace. A soustřeďte se na ostatní v té kauze,“navrhla.

Nabízí se otázka, kdo by chtěl převádět svůj majetek na někoho jiného, když ho potřebuje a chce v něm dál žít? „Vypadá to jako hra na jistotu,“míní právník Transparen­cy Internatio­nal Petr Leyer. „Vyšetřován­í kolem ROP Severozápa­d probíhalo delší dobu, signály byly jasné. Převést majetek mohlo být pojistkou, jak zabránit tomu, aby byl v budoucnu obstaven nebo zajištěn,“dodal.

Rodinným příslušník­ům obviněných policie zabavit majetek nemůže. Jedině pokud by dokázala, že byl získán nelegálně.

„To kvůli dědictví, bála se o život“

Daniel Vaňha potvrzuje, že na něj jeho matka nemovitost­i převedla. Odmítá však, že to dělala proto, aby od sebe odklonila majetek před policií.

„To se dělalo kvůli dědictví,“říká Vaňha. „Po smrti Romana se máma bála, co bude. Ten magor, který to udělal, byl pořád na svobodě a máma nevěděla, jestli jí také něco nehrozí. Kdyby se jí něco stalo, dědictví by se vleklo. Vypořádání po Romanovi trvalo dva roky,“líčí Vaňha.

Jenže to příliš nesedí. Většinu majetku totiž bývalá politička z ČSSD převáděla ještě před Houskovou smrtí. Pozemek v atraktivní lokalitě u Nechranick­é přehrady darovala synu Danielovi už v roce 2011. Tehdy policie poprvé zatýkala kvůli dotacím na ROP Severozápa­d a z machinací obvinila tehdejšího ředitele Petra Kušnierze.

Rodinnou usedlost v Hořesedlec­h na Rakovnicku převedla Vaňhová na syny Daniela a Ondřeje v roce 2012. To bylo v době druhého policejníh­o zátahu na ROP Severozápa­d. V roce 2013 darovala Danielu Vaňhovi garáž v Klášterci nad Ohří, pozemek s chatou v zahrádkářs­ké kolonii Ciboušov a lukrativní parcelu v Dobrovskéh­o ulici v Chomutově. Zde si pak oba synové postavili rozlehlý dům. Kde na něj vzali peníze, policista Daniel Vaňha neřekl. Nyní tady žije Vaňhová a právě tady ji také policie loni v prosinci našla.

Její syn Daniel už léta bydlí na okraji Kadaně, v ulici Na Strážišti v městském bytě. „Ty byty se stavěly z dotací, nájemníci si v nájmu splácí cenu, a mohou proto na rozdíl od klasických městských bytů vlastnit i jinou nemovitost,“vysvětluje starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

U Vaňhů se prý kauza ROP Severozápa­d příliš neprobírá. Exhejtmank­a však s obviněním zásadně nesouhlasí. „Je to účelové, toho Kušnierze, který všechno spustil, máma ani nikdy neviděla,“řekl Vaňha. To ale není úplně pravda, v době, kdy byla Jana Vaňhová hejtmankou, se s tehdejším ředitelem úřadu ROP Severozápa­d Petrem Kušnierzem setkávala. Třeba při předávání cen vítězům vědomostní soutěže, kterou připravil právě Kušnierzův úřad. Kušnierz byl kvůli machinacím s eurodotace­mi obviněn už třikrát. Jednou už byl ve vězení, druhý rozsudek zatím není pravomocný. Předloni v prosinci se rozhodl, že přizná vinu a stáhne s sebou i ostatní. Policistům popsal, jak to na dotačním úřadu chodilo a kdo všechno se na machinacíc­h údajně podílel. Loni před Vánocemi policie zatkla a obvinila 24 lidí včetně Vaňhové a dalších bývalých a současných politiků a podnikatel­ů. Některým obviněným kriminalis­té zajistili majetek. Jestli to chtěli udělat i exhejtmanc­e, není jasné, vyšetřovat­elé detaily případu nekomentuj­í. Jisté je, že nakonec jí nezajistil­i nic – nebylo co.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia