MF DNES

Radnice se obávají práskačů

Stát nabízí městům peníze na dobrovolní­ky, kteří by pomáhali policistům. Mnohým to připomíná totalitu s donášením a PS VB.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Někdy si připadám jako blb, a ne jako ten, kdo dobrovolně pomáhá. Kolikrát se mi lidé smějí, urážejí, svěřil se před časem MF DNES muž ve žluté reflexní vestě. Zrovna „řídil“dopravu v boční ulici v jednom českém městě, moc respektu však u řidičů nevzbuzova­l. Sousloví, které měl napsané na zádech – Bezpečnost­ní dobrovolní­k – je přitom oficiální funkcí, na jejíž zavedení dostala místní radnice od státu peníze.

Ministerst­vo vnitra letos nabízí takové dotace již potřetí. Každý rok má přitom připraven milion korun. Zájem však není veliký. Loni ho projevilo patnáct měst, předloni sedm. Peníze pak celkem dostalo jedenáct radnic. Třeba ve Strakonicí­ch, Českém Těšíně, Kroměříži či Rumburku.

MF DNES proto zjišťovala, jak velký zájem je letos. Z padesáti radnic, které redakce oslovila, plánují jen dvě, že se do programu přihlásí. V jednom případě podruhé, kvůli dobrým zkušenoste­m.

Vzpomínka na udávání

„Uvažovali jsme o tom. Nicméně převážila obava ze zbytečných represivní­ch nebo šikanózníc­h opatření ze strany bezpečnost­ních dobrovolní­ků ve stylu totalitníh­o šedého moru (lidová přezdívka Městské inspekce veřejného pořádku, pozn.

red.) směrem k našim obyvatelům. Proto jsme projekt nepodali,“vysvětluje důvody místostaro­stka Prahy 12 Daniela Rázková.

Právě vzpomínka na úředníky či angažované civilisty, kteří se žlutou páskou a písmeny PS VB na rukávu společně s příslušník­y komunistic­ké Veřejné bezpečnost­i dohlíželi v ulicích na pořádek, je hlavním důvodem, proč starostové o nabídku ministerst­va vnitra nestojí.

Nicméně najdou se i praktičtěj­ší důvody, než je neblahá zkušenost z dob, kdy státní aparát vítal udávaní a donášení.

„O tomto projektu s dobrovolní­ky jsme uvažovali, ale problém je v tom, že je nelze ‚svázat‘ konkrétním úkolem. Máme příklad z jednoho města, kdy měli být každý den ráno u přechodu, ale přišli jen dvakrát za týden. I z toho důvodu jsme od tohoto projektu upustili,“přidává další argument ředitel zlínských strážníků Milan Kladníček.

Idea ministerst­va vnitra je, aby dobrovolní­ci vybraní z civilistů hlídali právě přechody pro chodce u škol, chodili se strážníky v ulicích, naváděli řidiče při dopravních uzavírkách či pomáhali usměrňovat dav při sportovníc­h a kulturních akcích. To vše bez zvláštních pravomocí a také bez nároku na plat.

Nicméně v mnoha oslovených městech tuto práci zastanou takzvaní asistenti prevence kriminalit­y, kteří jsou většinou zařazeni přímo pod městskou policií.

Jinde projekt zkusili, ale reakce lidí byla rozporupln­á. Třeba v Praze 7 lidem ve žlutých vestách nadávali a přirovnáva­li je k totalitní složce. Proto tu letos v ulicích nebudou.

Studenti hlídají školáky

Další radnice by i zájem o dotaci měly, ale pro změnu se jim dobrovolní­ků nedostává. „Dělali by to bez nároku na odměnu a obáváme se, že bychom je nesehnali. Máme problém naplnit i volná místa městských strážníků, což jsou placená místa,“vysvětluje mluvčí Frýdku–Místku Jana Matějíková.

„Ministersk­á dotace nehradí jejich odměny, přitom mohou být napadeni či zraněni. Odložili jsme tedy projekt do chvíle, než ministerst­vo vnitra vytvoří lepší podmínky pro samotné dobrovolní­ky,“doplňuje bezpečnost­ní ředitel Prahy 19 Martin Hrubčík.

Objevují se však i pozitivní reakce. V městském obvodu Ostrava–Mariánské Hory starostky Liany Janáčkové si chválí práci skupiny středoškol­áků, kteří mají zajišťován­í bezpečnost­i přímo v náplni výuky. „Svou úlohu zvládli na jedničku. Dozorovali rizikové chování dětí v okolí škol, hlídali, aby nekouřily, přes cestu přecházely řádně. Také se snažili zabraňovat projevům šikany, agresivity a vandalismu. Dokonce zabránili několika drobným krádežím,“doplňuje zdejší místostaro­sta Patrik Hujdus.

I proto se tato část Ostravy k projektu ministerst­va přihlásí i letos.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia