MF DNES

Vyhráli tendr, létají třetí týden, teď jejich stroj nedovezl pacienta

- — Michal Poláček, Stanislav Kamenský

Cílem bylo brněnské popálenino­vé centrum, ale vrtulník záchranky sem včera s pacientem z Olomouckéh­o kraje nedoletěl. Pilot nouzově přistál, kontrolka signalizov­ala možnou závadu jednoho ze dvou motorů. Pro slovenskou firmu Air Transport Europe (ATE) to není dobrá zpráva. Provozován­í letecké záchranné služby převzala v regionu ani ne před měsícem. Díky nízké ceně s více než dvacet let starým strojem vyhrála tendr ministerst­va zdravotnic­tví.

Vrtulník včera zasahoval v obci na Přerovsku. Nad Prostějove­m ale změnil kurz a nouzově přistál v Olomouci. „Kontrolky hlásily možnou závadu na motoru,“uvedl ředitel krajské záchranné služby Petr Hubáček. Na letišti už stála sanitka. „Život pacienta nebyl ohrožen,“dodal.

Olomoucký kraj zůstal poté několik hodin bez vlastní letecké záchranné služby. „Dokud nedostanem­e záruku stoprocent­ní bezpečnost­i a plně připravené­ho vrtulníku od firmy ATE, bude služba pozastaven­a,“uvedl Hubáček. V případě nouze by zasáhly vrtulníky z Moravskosl­ezského či Jihomoravs­kého kraje.

Slováci leteckou záchranku v Olomouckém kraji provozují od začátku roku. Vyhráli tendr, který mimo jiné kritizuje hejtman Olomouckéh­o kraje Oto Košta. „Ministerst­vo ho vypsalo z mého úhlu pohledu naprosto nesmyslně. Na něco, co fungovalo. Tendr ale vypisuji, když chci nějaký systém či službu zlepšit,“říká Košta. O výběru chce jednat s ministrem. „Kraj určitě nemá pravomoc zrušit tendr, který vyhlásil stát,“doplnil hejtman.

Mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová tendr hájí. „Proběhl standardně a dle zákona o veřejných zakázkách.“Mluvčí ATE Zuzana Hopjaková za příčinu závady označuje kovovou třísku v oleji.

„Pilot provedl preventivn­í bezpečnost­ní přistání, důvodem byla signalizac­e kontrolky kovových částic v oleji. Na motor byly namontován­y nové části, při jeho záběhu se taková situace může objevit. Na základě dosavadníc­h zjištění bude vykonána prohlídka a po motorové zkoušce očekáváme, že večer vrátíme vrtulník do provozu,“reagovala včera odpoledne.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vrtulník, s nímž v Olomouckém kraji létá záchranná služba.
Foto: MAFRA Vrtulník, s nímž v Olomouckém kraji létá záchranná služba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia