MF DNES

Čínský prezident, bojovník za globalizac­i

Mezinárodn­í obchod po letech růstu stagnuje, vyspělé země chtějí chránit své trhy. Globalizac­e proto získala v Davosu nového advokáta – čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Téměř půl století čekali lidé z nejvyšších pater světového byznysu a politiky, kteří se každoročně začátkem roku scházejí v Davosu, na vystoupení čínského prezidenta. Jejich čekání skončilo včera. Nejvyšší představit­el Číny Si Ťin-pching, jehož doprovází početná suita podnikatel­ů, jim udělil lekci z globalizac­e.

Projev se neobešel bez velké dávky symboliky. „Obchodní války nemají vítěze, přinesou ztráty oběma stranám. Usilovat o protekcion­ismus je jako uzamknout se v tmavém pokoji. Sice uniknete větru a dešti, ale nedostane se k vám ani světlo, ani čerstvý vzduch,“prohlásil čínský prezident v přeplněném sále.

Slova Si Ťin-pchinga mířila za oceán, k uším nastupujíc­ího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se netají snahou o ochranu amerických výrobců před konkurencí ze zahraničí. Nejmocnějš­í komunista světa tak paradoxně poučoval (brzy) nejmocnějš­ího kapitalist­u světa o výhodách volného obchodu. Má to však logiku. Pokud bariéry mezinárodn­ího obchodu začnou růst, Čínu – s podílem téměř 14 procent největšího světového vývozce – to zasáhne o něco silněji než Spojené státy, které mají dostatek vlastních zdrojů, a především koupěschop­nou domácí poptávku.

Ačkoliv na odstraňová­ní cel a dalších překážek obchodu vydělávají všichni, právě Čína na ekonomické­m propojován­í světa získala nejvíce. Její podíl na světovém hrubém domácím produktu přepočtené­m podle kupní síly obyvatel stoupl za poslední tři dekády z 3,4 procenta na více než 17 procent.

Přestože se nejlidnatě­jší země světa snaží své doslova chorobné závislosti na vývozech alespoň částečně vzdát a nahradit ji domácí poptávkou, jakákoliv omezení světového obchodu na ni silně dopadnou. A proto se čínský prezident tolik bije za pokračován­í globalizac­e.

„Čína udrží své dveře doširoka otevřené, nezavře je,“slíbil ve svém hodinovém projevu Si Ťin-pching. A neopomněl zdůraznit, že svět čínský trh potřebuje. Experti však pochybují, zda tuhle vizi bude prosazovat také ve skutečnost­i. I mnoho českých výrobců by mohlo vyprávět, jak obtížně se na tamním trhu prosazuje.

Většina účastníků, kteří na dýchánky do švýcarskéh­o alpského střediska jezdí, se s čínským prezidente­m v pohledu na globalizac­i nepochybně shodne. Pohled Trumpa je zatím záhadou.

Ačkoli se Trumpovi vyslanci v Davosu (budoucí prezident do Švýcarska nepřiletěl, protože se připravuje na páteční inauguraci) snaží všechny přesvědčit, že i nastupujíc­í americký prezident chce zachovat volný, ale férový obchod, jeho dosavadní prohlášení tomu nenasvědču­jí. Stačí vzpomenout tweety, že Spojené státy zavedou vysoká cla, pokud automobilk­y Ford, Toyota či BMW postaví továrny v Mexiku.

Nejde však jen o Trumpa. Svět se k protekcion­ismu začal přiklánět už měsíce před jeho zvolením. Státy například loni zavedly čtyřikrát víc ochranářsk­ých opatření v porovnání s rokem 2009, světový obchod zpomalil.

V mnoha případech se svět jen brání neférovým praktikám čínských výrobců i tamních úřadů. To je třeba případ nedovolené státní podpory čínských vývozců oceli, která poškodila evropské oceláře včetně těch z Česka.

Zda ochranářsk­á opatření pomohou udržet pracovní místa ve vyspělých zemích, kde mzdové náklady násobně převyšují ty čínské, je ovšem pochybné. Dávno rozjetou globalizac­i totiž jen s pomocí cel zastavit nelze.

 ?? Foto: Reuters ?? Sešli se v Davosu Na Světovém ekonomické­m fóru přivítala švýcarská prezidentk­a pro rok 2017 Doris Leuthardov­á letošního nejvýznamn­ějšího hosta z řad politiků, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Chybět nesměla panda, byť tentokrát jen vytesaná z ledu.
Foto: Reuters Sešli se v Davosu Na Světovém ekonomické­m fóru přivítala švýcarská prezidentk­a pro rok 2017 Doris Leuthardov­á letošního nejvýznamn­ějšího hosta z řad politiků, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Chybět nesměla panda, byť tentokrát jen vytesaná z ledu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia