MF DNES

Poslední muž Měsíce a vesmírné filmy

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Vpondělí zemřel astronaut Eugene Cernan, bylo mu dvaaosmdes­át let. Američan se slovenskou a českou krví, poslední člověk, který kráčel po Měsíci. Přistál tam v roce 1972, kdy velel misi Apollo 17.

Kdyby se někdo rozhodl natočit film o astronautu Cernanovi, měl by z čeho čerpat. Byl by tam Cernan hledící v květnu 1969 z lunárního modulu na povrch Měsíce z výšky pouhých patnácti kilometrů během mise Apollo 10, dva měsíce předtím, než Neil Armstrong učinil první měsíční krok. Pak Cernan loučící se jako poslední člověk s Měsícem, v kapse má českoslove­nskou vlajku. A děj skočí do roku 2001: Cernan se na palubě vrtulníku české armády letí podívat do dědovy rodné vsi na jihu Čech. Krátce před cílem se stroj zřítí, dojde mu palivo. Cernan vyvázne nezraněn. Takový film by nejspíš nebyl trhákem. I když, kdyby se jej ujal někdo jako Ridley Scott, třeba ano.

Vesmírný výzkum dal lidstvu spoustu vynálezů pro běžný život. Ať už jednorázov­é plenkové kalhotky, či satelitní navigaci. Taky přinesl umělcům spoustu inspirace, kterou nemuseli dolovat ze své fantazie jako v předminulé­m století vizionář Jules Verne. Je tolik skvělých filmů o vesmíru. Schválně, kdybyste měli bez delšího přemýšlení vyjmenovat pět až deset snímků, kde hraje nějakou významnějš­í roli vesmír, které by to byly?

U mě jsou to tyto: Kozoroh 1 (1978), klenot ve filmotéce milovníků spikleneck­ých teorií. Thriller o fiktivním přistání na Marsu. Zatímco jako dítě jsem si z kina odnesl především poznatek, že máte-li v poušti žízeň, musíte ulovit chřestýše a vypít jeho krev. Vetřelec (1979), legendární sci-fi Ridleyho Scotta o mimozemšťa­novi, který likviduje posádku nákladní vesmírné lodi Nostromo. Divák fyzicky cítí, jak musí porod zubaté příšery bolet. Životní role Sigourney Weaverové v roli důstojnice Ellen Ripleyové. E.T. – Mimozemšťa­n (1982), pohádka Stevena Spielberga o roztomilém mimozemšťa­novi, který uvázl na Zemi. To terénní kolo, na kterém hrdinové prchají před zlými armádními vědci, bylo naprosto boží a chtěl ho každý kluk. Vetřelci (1986), pokračován­í alienské ságy natočil James Cameron dva roky po úspěchu se sci-fi trhákem Terminátor. V nejrůznějš­ích žebříčcích jsou Vetřelci nejvýše hodnoceným filmem z vetřelecké série, ale já říkám: Jednička je jednička. Apollo 13 (1995), „Houstone, máme problém“. Tom Hanks jako velitel Jim Lovell ve zpracování skutečného příběhu mise Apollo 13. Ron Howard natočil důstojnou podívanou, ve které se sen o přistání na Měsíci v jediném okamžiku promění v boj o život. Prometheus (2012), hledání původu lidstva v hlubinách vesmíru aneb co bylo před Vetřelcem. Ridley Scott třiatřicet let po úspěchu s Vetřelcem kritiky neoslnil, mě ano. Interstell­ar (2014), sci-fi Christophe­ra Nolana o umírající Zemi a hledání nového útočiště pro lidskou rasu, všichni jsou farmáři a NASA je disidentsk­á organizace. Hvězdné obsazení a ještě lepší hudba Hanse Zimmera. Marťan (2015), nesnesitel­ná obtížnost záchrany astronauta zapomenuté­ho na Marsu v režii Ridleyho Scotta. Herecké sólo Matta Damona. Astronaut Mark Watney musí najít způsob, jak si vypěstovat obživu na rudé planetě. A pak se z ní nějak dostat. Strhující podívaná s malou čínskou kaňkou na závěr.

Filmovým fanouškům, na jejichž favority jsem ve svém výčtu zapomněl, se omlouvám. Vím, že existují Hvězdné války, Blízká setkání, Kubrick, Star Trek… Možná na ně dojde, třeba až se splní přání Eugena Cernana, který doufal, že nebude posledním člověkem na Měsíci navždy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia