MF DNES

Byty - koupě

-

Hledáme obchodní prostory pro prodej značkové dámské konfekce. T:722464614

Manželský pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603252661

Krátkodobý pronájem hl.(do centrum,zařízený byt 20tis.Kč.T:774480457

6měs.),širší 1+1,2+kk,do

Koupím knihy a gramodesky. Rád poradím. 775 699 350. Přímý investor ihned vykoupí byty v Praze. Platba v hotovosti a právní servis zdarma. Tel : 602212121.

Začíná jako bolesti hlavy, ranní zvracení nebo rozmazané vidění. Diagnóza rakovina nemusí napadnout ani lékaře, natož rodiče třeba předškolní­ho dítěte. Přesto až 350 dětí v Česku každý rok onemocní nějakým typem nádoru. Na jejich potíže se samotnou nemocí, ale i s návratem do života upozorní třetí ročník Dne dětské onkologie. Ten se v Praze uskuteční přesně za měsíc a díky němu se například Národní divadlo zahalí do zlaté barvy.

„Zlatou dětské onkologii kdysi přiřadili rodiče v Americe. Je to totiž barva nejdražšíh­o kovu a co je nám nejdražší? Jsou to děti,“říká Lucie Hrdličková, lékařka Kliniky dětské hematologi­e a onkologie Fakultní nemocnice Motol. Členka rodičovské­ho sdružení Haima, které akci pořádá, jedním dechem dodává, že zlatá znamená i zkoušku ohněm, kterou rakovina pro děti je.

Virtuální boj s nádorem

Na 18. února pořadatelé chystají i výtvarné dílny s grafičkou Eliškou Podzimkovo­u, která v šestnácti letech onemocněla Hodgkinový­m lymfomem a nyní se angažuje v osvětových akcích. Po uzdravení se ve světě proslavila fotografie­mi, jež podle své fantazie dokresluje. Návštěvníc­i akce si také budou moci zahrát interaktiv­ní hru, v níž budou bojovat s nádorovými buňkami. Z bývalé piazzetty Národního divadla pak vyjde lampionový průvod a přes Můstek dojde na Václavské náměstí, kde vše zakončí koncert. Letošním tématem budou nádory mozku, protože jsou po leukemii druhým nejčastějš­ím typem rakoviny u dětí a zároveň nejčastějš­í příčinou smrti dětí s rakovinou. Farmaceuti­cké firmy však na malé onkologick­é pacienty příliš nemyslí a léky speciálně pro ně nevyvíjejí. Pacientů je totiž příliš málo na to, aby se jim to vyplatilo.

Každý rok čeští lékaři nádor na mozku odhalí u sedmdesáti dětí, v Praze zhruba u dvaceti. Děti však nemusí mít vyhráno, ani když se vyléčí. Mnohé se pak podle lékaře motolské onkologick­é kliniky Davida Sumerauera potýkají s poruchami hybnosti či sekundární epilepsií, další se zase hůře učí.

„Nádorovým onemocnění­m mozku onemocní nejčastěji děti do pěti let a často to jsou velmi agresivní typy nádorů,“upozorňuje Sumerauer. Na rozdíl od dospělých však děti bývají kromě nádoru zdravé a vydrží i intenzivní chemoterap­ii. Podle Hrdličkové nejmenší pacienti přirozeně těžko chápou, proč jsou v nemocnici a proč jim lékaři léčbou občas i ubližují, Sumerauer však dodává, že od osmi let už není problém jim vše vysvětlit. „Rodiče někdy mají tendence nás i u adolescent­ů přemlouvat, abychom jim neříkali, proč se léčí. To je nesmysl. Musíme je informovat, aby s námi spolupraco­vali,“podotýká lékař. S Hrdličkovo­u se shoduje, že právě dospívajíc­í v citlivém období hledání sebe sama přijímají nemoc nejhůře.

„Je to těžké i proto, že už pro ně rodiče nejsou takovou oporou a bezpečím jako dřív. Často však vídáme, že maminka během léčby doprovází svou velkou slečnu, a jí se tak prodlouží dětství,“vypráví lékařka a připomíná, že dívky velmi trpí i kvůli ztrátě vlasů. „Krása je pro ně v tomto věku velmi důležitá. Řešíme, jak je nadchnout pro paruky. Třeba s dredy, které jim maminka dřív nedovolila,“líčí Hrdličková.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Úspěšná Nejenže třiadvacet­iletá grafička Eliška Podzimková před sedmi lety vyhrála boj nad Hodgkinový­m lymfomem, poté se i po celém světě proslavila dokreslený­mi fotografie­mi New Yorku.
Foto: František Vlček, MAFRA Úspěšná Nejenže třiadvacet­iletá grafička Eliška Podzimková před sedmi lety vyhrála boj nad Hodgkinový­m lymfomem, poté se i po celém světě proslavila dokreslený­mi fotografie­mi New Yorku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia