MF DNES

Autobusy pražské MHD se Blankou neprojedou

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Magistrát rozdělí mezi městské části investiční rezervu 1,267 miliardy korun. Každá radnice bude moci na úřad zaslat tři žádosti. Rozdělení peněz dnes schválili pražští radní. Konkrétní oblast, do které by měly peníze jít, určena není. Přidělení peněz musí ještě schválit na konci března pražští zastupitel­é. „Nyní jsme prošli fází, kdy rada projednala pravidla, která budou sloužit tomu, abychom mohli tuto částku rozdělit mezi městské části,“řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá. Radnice mohou své záměry magistrátu posílat do 10. února. Město bude posuzovat jak nové zamýšlené projekty,

Autobusy pražské MHD nebudou jezdit v tunelech městského okruhu, a to včetně Blanky nebo Strahovské­ho tunelu. Důvodem je mimo jiné bezpečnost, ekologie nebo nesouhlas některých dotčených městských částí. Organizáto­r dopravy Ropid prověřoval několik variant. „Výsledkem šetření je, že jsme nenašli ani jednu variantu, která by svou efektivito­u vyhovovala,“řekl ředitel Ropidu Petr Tomčík. tak zatím nedokončen­é. U nových projektů bude magistrátn­í komise posuzovat například přínos pro rozvoj území. U započatých projektů zváží, jak dlouho bude trvat jejich dokončení, zda se městská část finančně podílí na vytvoření, a zhodnotí i to, jak se je radnicím dosud dařilo realizovat. Radní nevybrali jednu oblast, do které bude město investovat. „Pokryty budou všechny potřeby,“řekla Kislingero­vá. Radnice nebudou moci peníze použít na projekty, na něž už získaly peníze z evropských fondů. Ve zcela výjimečnýc­h případech je budou moci využít u projektů, na které už dostaly od města grant. (ČTK)

Pražský Den dětské onkologie letos upozorní na nádory mozku u dětí. Začne za měsíc.

S novými linkami pak navíc nesouhlasi­la například Praha 6, které vadil případný zvýšený počet autobusů kolem Vítězného náměstí. „Považuji za neúspěch, že se autobusy nepovedlo zavést do tunelu a vyjednat spojení Vítězného náměstí a Anděla,“kritizoval opoziční zastupitel Mikuláš Ferjenčík (piráti). Tomčík dodal, že zavedení linek do tunelů by vyšlo na 30 či 40 milionů a peníze lze využít účelněji. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia