MF DNES

Jak se dělá fotbal v Číně

Ze zkušených fotbalistů dělá boháče, ale je to správný přístup? Nejlidnatě­jší země planety zkouší najít recept na fotbalový úspěch.

- Petr Šedivý reportér MF DNES v Číně

Vyhrál Ligu mistrů i Evropskou ligu a v osmadvacet­i měl před sebou ještě pár let kariéry na nejvyšší úrovni. Brazilský záložník Ramires se však před rokem ve slavné Chelsea sbalil a přijal lukrativní nabídku z Číny.

V minulých dnech ho v restauraci luxusního hotelu na ostrově Chaj-nan potkávali slávisté, kteří byli v Číně na soustředěn­í. A třeba Josef Hušbauer vzpomínal, jak proti němu nastoupil ještě jako sparťan v roce 2013 v Evropské lize.

„Spousta lidí vidí v mém přestupu jenom peníze, ale to prostě není pravda. Byl jsem v těžké situaci, protože jsem v Chelsea byl jen náhradníke­m. A v tu chvíli jsem dostal nabídku z Číny a řekl si, že taková šance už přijít nemusí,“nedávno vysvětlova­l Ramires pro Goal.com.

Rozhovor o víkendu slíbil také MF DNES, a dokonce si dal poslat otázky. Po čtvrthodin­ovém čekání vzkázal přes tlumočníka, že má po tréninku teplotu a nemohl by se soustředit na odpovědi.

Když Ramires přestoupil do Ťiang-su Su-ning za přibližně 900 milionů korun, byl nejdražším fotbalisto­u čínské Superligy. Od té doby ho už čtyři hráči překonali. Rekord teď drží další brazilský záložník Oscar, jenž přišel před pár dny shodou okolností také z Chelsea do Šanghaje SIPG za 1,9 miliardy korun.

Bláznivá čísla? Na Čínu nikoli! Známé fotbalisty se zkušenostm­i z Evropy má na soupisce většina ze šestnácti klubů v nejvyšší soutěži. Jen pro představu, argentinsk­ý útočník Carlos Tévez a právě Oscar vydělávají v Číně víc než nejlepší hráči planety Cristiano Ronaldo a Lionel Messi (bez příjmů z reklamy).

Do 20 let na vrchol

Čína si ve fotbale klade velké cíle. „Věřím, že do dvaceti let bude čínská reprezenta­ce schopná konkurovat těm nejlepším,“podotkl šéf chajnanské asociace Ťien-chaj Lyu. Předsedův odhad možná pozitivně ovlivnilo, že mluvil bezprostře­dně po bezbrankov­é remíze třetiligov­ého týmu Chaj-nan Boying Seamen proti Slavii. Překvapivý výsledek přípravnéh­o zápasu proti soupeři z Evropy ho evidentně potěšil.

Právě ostrov Chaj-nan se má stát jedním z fotbalovýc­h center v miliardové zemi, kde budou vyrůstat nadějní fotbalisté a kam budou létat zahraniční týmy na kempy. Však už existují plány na výstavbu desítek hřišť a zlepšení spojení se světem.

Už teď sem létají na soustředěn­í čínské kluby, třeba Ťiang-su Su-ning v čele se zmíněným Ramiresem.

Ťuk, ťuk, ťuk – přihrával si Ramires na tréninkové­m hřišti s Alexem Teixeirou, jenž přišel ze Šachtaru Doněck a stál ještě mnohem víc. Mezi čínskými spoluhráči vypadají jako bráchové a uměním ostatní viditelně převyšují.

„Máme velké plány. Ale začít musíme od mládeže. Musíme zvát zkušené zahraniční trenéry, kteří budou trénovat naše děti. Jedině tak se můžeme zlepšovat,“zdůraznil Ťien-chaj Lyu.

Konec nelogickéh­o utrácení?

Přivádět trenéry a odborníky, nejen předražené hráče, je aktuální trend. Tak třeba nejúspěšně­jší čínský klub posledních let Kuang-čou trénuje Luiz Felipe Scolari, kouč brazilskýc­h mistrů světa z roku 2002.

V soutěži jsou další vyhlášená trenérská jména: Felix Magath, Manuel Pellegrini, André Villas-Boas.

O akademii Kuang-čou se zase stará německý expert Marco Pezzaiuoli, jenž v mládežnick­ých reprezenta­cích vedl například Maria Götzeho z Dortmundu.

„Myslím, že právě tohle je řešení. Ne kupovat zahraniční hráče za velké peníze. Podle mě je lepší pozvat zkušené trenéry, kteří budou trénovat naše vlastní hráče,“přemítal Ťien-chaj Lyu.

Už i vláda a fotbalová asociace si uvědomují, že je k ničemu, když po hřišti běhá fotbalista za 50 milionů liber, ale má kolem sebe jen partu průměrných.

„Nákladné přestupy chceme omezit a příjmy hráčů přiměřeně regulovat,“oznámilo ministerst­vo sportu. „Zavedeme limit přestupníc­h částek. Chceme kontrolova­t nelogické utrácení. Naším cílem musí být, abychom budovali kluby, které tady vydrží po desetiletí.“

Liga navíc sníží maximální počet cizinců, které bude moct klub do utkání nasadit. Od nové sezony to budou místo pěti jen tři. A čtvrtého až při střídání, nicméně pět cizinců může na soupisce zůstat.

Jak se hýří ve zlaté kleci

Proč by se země, která doposud jen jednou v historii postoupila na mistrovstv­í světa, měla stát fotbalovou velmocí? O ekonomické síle už byla řeč. O příchodu hráčů, trenérů a dalších odborníků jakbysmet.

Asociace teď otáčí snahu na výchovu mladých hráčů. To by v tom byl čert, aby v nejlidnatě­jším státě světa nebylo pár stovek (nebo spíš tisícovek) talentů schopných konkurovat Evropě.

Fotbal v Číně je navíc čím dál populárněj­ší. V roce 2006 byla průměrná návštěvnos­t v Superlize 10 tisíc diváků. V minulé sezoně se vyšplhala přes 24 tisíc a stále roste. To je mimochodem víc než v Itálii nebo Francii.

„Uvědomte si, že třeba Slavia má více než stoletou historii. Zato my doháníme, co jsme zameškali,“upozornil Ťien-chaj Lyu.

Fotbal v Číně letí vzhůru. Ale dožene někdy Evropu nebo Jižní Ameriku? Podmínky od státu k tomu má velmi nadstandar­dní. Zatím však hýřil ve zlaté kleci.

Když se nad čínskými plány zamyslel čerstvý slávista Jan Sýkora, jen se usmál: „Já myslím, že když si tihle borci něco usmyslí, tak na to za pár let dosáhnout můžou.“

Při dalším soustředěn­í v Číně může Slavia zjistit, jestli to byl správný odhad.

 ?? Foto: Getty Images ?? Fotbal se zvedá V Číně prudce roste popularita fotbalu, zatímco před deseti lety chodilo na ligu deset tisíc lidí, dnes je to v průměru 24 tisíc diváků.
Foto: Getty Images Fotbal se zvedá V Číně prudce roste popularita fotbalu, zatímco před deseti lety chodilo na ligu deset tisíc lidí, dnes je to v průměru 24 tisíc diváků.
 ?? Foto: Reuters ?? Nejdražší čínský nákup Hvězdný brazilský záložník Oscar vyměnil dres Chelsea za čínský luxus.
Foto: Reuters Nejdražší čínský nákup Hvězdný brazilský záložník Oscar vyměnil dres Chelsea za čínský luxus.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia