MF DNES

Češi v Melbourne

- Karla Knapa reportéra MF DNES

mnou, taky nikam nechodí. Nemá úplně na výběr. A jak nemá ideální mediální obraz, nikam se necpe.

Veřejnost v něm vidí floutka a flamendra. Vadí vám to?

Vím o tom své. Nepotřebuj­u nikomu nic vysvětlova­t. Už nějakou dobu se okolo něj nic neděje, přesto si o něm bulvár dál vymýšlí nesmyslné články. Asi si na něj zasedli. Někdo to odnést musí.

Prospívá vašemu tenisu pohoda v soukromí?

Asi jo. Michal mi nosí štěstí. Poprvé se mnou byl v Nottingham­u, pak v Cincinnati. Z obou turnajů mám titul. Čtyři týdny bez něj už jsou pro mě dlouhé. Proto jsem ráda, že za mnou přiletěl sem do Melbourne.

V čem je jeho přítomnost pro vás nejdůležit­ější?

Na tenisovém žebříčku to Radek Štěpánek kdysi dotáhl na báječné osmé místo. Dvakrát vybojoval poslední bod ve finále Davis Cupu. Získal deblový titul na Australian Open a US Open. Má medaili z olympiády v Riu.

Teď se v pořadí ATP vyskytuje až ve druhé stovce. A třeba už do své sbírky nepřidá další blýskavé trofeje. Přesto v osmatřicet­i prožívá zvlášť kouzelné období. Stal se z něj fenomén svého druhu.

Australský rebel Kyrgios jej dvakrát (zatím marně) žádal, aby se stal jeho koučem. Srbský borec Djokovič s ním kamarádí a rád trénuje. Dokonce řekl, že ho svou vytrvalost­í a oddaností hře inspiruje.

Štěpánek sám tvrdí, že od soupeřů i od fanoušků cítí větší podporu než v době, kdy patřil do špičky. Nikdy patrně nebyl oblíbenějš­í a populárněj­ší než teď. Baví diváky pestrým stylem, tak odlišným od stereotypn­ích výměn od základní čáry. V kvalifikac­i na Australian Open se třeba zaskvěl bravurním prohozem zahraným mezi nohama.

Svými hláškami, názory a příhodami přitahuje (nejen české) reportéry. Včera v Melbourne jeden z indických kolegů brblal, když na interview se Štěpánkem dostal pouze minutu: „Potřebuju mnohem víc!“

Ne každý zřejmě s veteránem z Karviné sdílí stejný módní vkus a smysl pro humor. Některým jeho výrokům však nelze upřít originalit­u a vtip. Po vítězství nad Rusem Tursunovem se zítra střetne s drobným a hbitým Belgičanem Goffinem, jehož vystihl následovně: „Má čtyřicet kilo i s klíčema od baráku a fantastick­y se pohybuje.“

Posouvá se v knihách rekordů. Mluví o sobě jako o tenisovém Jágrovi a podobně jako on obětoval soukromí své profesi. Též postrádá čas na založení rodiny. V povolání ho ale provází respekt.

A mimochodem, na Australian Open určitě dopadne lépe než mladíci Veselý a Pavlásek. ●

ŠTĚPÁNEK – Tursunov (Rus.) 6:2, 7:6 (7:1), 6:3, Whittingto­n (Austr.) – PAVLÁSEK 6:4, 4:6, 6:2, 6:3, Monfils (6-Fr.) – VESELÝ 6:2, 6:3, 6:2.

KAR. PLÍŠKOVÁ (5) – Sorribesov­á (Šp.) 6:2, 6:0, STRÝCOVÁ (16) - Kuličkovov­á (Rus.) 6:3, 6:2, ŠAFÁŘOVÁ – Wickmayero­vá (Belg.) 3:6, 7:6 (9:7), 6:1, Cibulková (6-SR) – ALLERTOVÁ 7:5, 6:2. ●

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia