MF DNES

Sparťané dobývají Evropu, potěšili rekordní návštěvu

- — Tomáš Zatloukal

Chtěli bojovat za celý český hokej, Ligu mistrů řadili nad extraligu. Musíme vyhrát, chceme do finále, volali. Hokejisté Sparty nešetřili před odvetným zápasem semifinále proti Växjö silnými slovy. A odvážným výrokům dostáli, na domácím ledě podali solidní výkon a přes švédského soupeře postoupili po jasném vítězství 4:0.

Sparta nehodlala Ligu mistrů podcenit, v neděli proti Karlovým Varům bylo až příliš vidět, jak velkou prioritu přikládá mezinárodn­ímu měření sil. Bezkrevný projev bil do očí. „Nebylo to z naší strany ono,“ přiznal Lukáš Pech. Právě on je nejlepším dokladem, jak Pražanům záleží na úspěchu v evropské soutěži.

Pech je nejprodukt­ivnějším sparťanem v Lize mistrů, kandiduje na cenu pro nejužitečn­ějšího hráče soutěže. V prosinci se odmítl šetřit, nečekal, až se bude hrát extraliga, a po zranění naskočil už ve čtvrtfinál­e proti švýcarském­u Bernu. Sparta zkrátka chtěla ve stále ještě mladé lize za každou cenu uspět.

Liga mistrů si fanoušky napříč kontinente­m teprve hledá. Česko není výjimkou, do hlediště si v základní skupině našlo cestu minimum diváků.

HC Sparta Praha Växjö Lakers HC

Přitom úroveň hry není špatná. „Je to rychlejší než extraliga. Čím víc takových zápasů český divák uvidí, tím větší bude prestiž soutěže,“tvrdí Petr Bříza, vlastník Sparty.

K vidění jsou i známé tváře. Växjö přivezlo třeba finského finalistu Stanleyova poháru Villeho Leina. Jenže slušný hokej a bývalí hráči NHL nestačí, Sparta chtěla výsledky. „Potřebujem­e úspěšný příběh,“uvědomoval si Bříza. Český fanoušek miluje úspěchy, vítězství jej přitahují na stadion. Stačí si vzpomenout na náhlý zájem o bývalý tým pražského Lva.

A současná Hlinkova parta takovou story napsala. V osmifinále přešla přes HV 71 po senzačním výkonu ve Švédsku, poté si vyšlápla na Bern. Hlavy v hledišti přibývaly ne po stovkách, ale po tisících. Na švýcarskéh­o mistra přišlo téměř sedm tisíc lidí, včerejší odveta proti Växjö přitáhla 12 136 návštěvník­ů!

Svěřenci kouče Jiřího Kalouse se před druhým zápasem se švédským celkem těšili na masivní podporu z hlediště. Ta překonala veškerá očekávání, vždyť meta 12 000 diváků padla v O2 Areně teprve podruhé v sezoně, na konci listopadu bylo zaplněno i při klasické extraligov­é bitvě s brněnskou Kometou.

Sparta se odvděčila přívalu diváků suverénním vítězstvím a historický­m postupem. Ve finále Ligy mistrů je jako první český klub. „Dobrá náplast pro fanoušky,“myslí si legendární bek Jiří Vykoukal. Z původních 48 týmů už zbyli jen dva adepti na zisk European Trophy. Bude její nový držitel z Prahy?

O trofej se Sparta utká 7. února v Göteborgu s dalším švédským protivníke­m, s Frölundou, jež vyřadila švýcarský Fribourg-Gottéron.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia