MF DNES

Erika Feriová,

-

cestovním ruchu (39), pracuje v (42), právník manžel František

nice z českého křišťálu se do bytu výborně hodily). Je jediným mužem, jenž se viditelně na bytě podepsal. „Nemohla jsem se dočkat zařizování. Od začátku bylo jasné, že to kosmetické úpravy nespraví, že se musí všechno od základu předělat. Na internetu jsem našla interiérov­ou designérku Ivanu Šustrovou ze studia Designist. Líbily se mi její projekty, ale rozhodlo i to, že navrhla dům v Děčíně, odkud pocházím. Spolupráce byla super, profesioná­lní, moc Ivaně děkujeme. Kromě vyčištění prostoru jsme doufali, že v něm bude víc světla, že bude svěží a útulný, že se zhodnotí výhled,“vysvětluje Erika.

A čím se odlehčoval­o a zvětšovalo? Místo dřeva designérka zvolila subtilnějš­í kov, tmavé barvy nahradily světlé, podlahy sjednotila dubová prkna ošetřená olejem. „Spodní část bytu získala industriál­ní nádech díky montovaném­u točitému ocelovému schodišti Puure, což navíc uspořilo spoustu místa. Předsíň jsme částečně vybourali, je tu nyní velká šatní skříň vyrobená na míru,“vyjmenováv­á Ivana Šustrová, která kromě vypracován­í projektu vybírala firmy a hlídala několik měsíců průběh stavby. To, že se rekonstruk­ce povedla, přikládají obě ženy i tomu, že panovala oboustrann­á souhra.

DOMÁCÍ GALERIE

Koupelna zůstala v původním stavu, obklady imitující kámen se zdály dostatečně neutrální. Původní kuchyňská linka nový interiér nijak nekazila. U dvířek stačilo vyměnit úchytky, na podlahu dát velkoformá­tovou dlažbu, stěnu nad pracovní deskou obložit marockým cementovým obkladem. Osvětlení do celého bytu manželé koupili na doporučení designérky v obchodě Claro. Erika se zaměřila na české výrobky, chtěla podpořit domácí výrobce. „Nakupovala jsem i retro věci z šedesátých let, mám ráda styl Brusel. Objevila jsem třeba tuhle úžasnou lampu Drukov,“ukazuje na červený designový kousek. Koktejlová křesílka působí moderně, jsou z bazaru a repasovaná.

Kuchyňské regály a kávový stolek ze dřeva a oceli vyrobili truhláři z jižních Čech, česká je dřevěná postel. V ložnici visí obrazy od Eričina bratra. „Vybral jsem zemité a industriál­ní tóny, aby ladily ke stylu. Obrazy vytvářím technikou vrstvení barev a laků na kovový podklad,“vysvětluje Martin. K nepřehlédn­utelným obrazům v obývacím pokoji Erika dodává: „Miluju grafiky Ladislava Sutnara, ale na originál bychom neměli. Tak mi kamarádka výtvarnice namalovala volnou variaci na moji oblíbenou Americkou Venuši.“

 ??  ?? DESIGNÉRKA A MAJITELKA
DESIGNÉRKA A MAJITELKA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia