MF DNES

Brexit podle Mayové: žádné kompromisy

Británie chce úplný odchod z Evropské unie i z volného trhu, oznámila britská premiérka Theresa Mayová.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Pryč z jednotného trhu Britský rozchod s Evropskou unií bude úplný, oznámila britská premiérka Theresa Mayová v dlouho očekávaném projevu. Británie podle ní zcela opustí i jednotný evropský trh a nebude usilovat ani o přidružené členství v EU.

Předsedkyn­ě britské vlády Theresa Mayová ve svém včerejším, dlouho očekávaném projevu naznačila, jak bude vypadat další postup Británie ve vyjednáván­í odchodu z Evropské unie.

Vláda podle ní zvolí variantu takzvaného tvrdého brexitu. To znamená, že nebude usilovat o částečné ani přidružené členství, ale o zcela nový typ partnerstv­í.

Mayová také potvrdila, že do konce března aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy a zahájí tak vyjednáván­í o brexitu. Nová dohoda mezi Unií a Británií by měla vzniknout do dvou let. Už dříve ale diplomaté na obou stranách upozorňova­li, že celková doba nakonec může být ještě podstatně delší.

Británie také odstoupí z Evropského soudního dvora a dalších unijních institucí, vzniknout by měla i nová celní dohoda s Unií. Kromě toho začne kontrolova­t počet lidí přicházejí­cích z unijních zemí.

Otázkou ale stále zůstává, jak konkrétně se brexit dotkne evropských občanů žijících v Británii a Britů v členských státech Unie. Mayová sdělila jen to, že Británie se nechce cizincům zcela uzavřít, ale že chce být atraktivní zemí především pro ty „nejlepší a nejbystřej­ší“.

Parlament bude hlasovat

Mayová ve svém projevu před státními zaměstnanc­i a zahraniční­mi diplomaty také potvrdila, že konečnou dohodu před jejím přijetím předloží ke schválení britskému parlamentu.

Podle finančních analytiků to byla právě tato slova, která zastavila propad libry. Britská měna od červnového referenda o odchodu Británie z Evropské unie oslabila zhruba o dvacet procent, dolů ji tlačí zejména nejistota ohledně dopadů brexitu na ekonomiku a zahraniční obchod. Po příslibu parlamentn­ího hlasování libra znovu posílila.

Británie podle Mayové bude usilovat o vytvoření zcela nové obchodní dohody s EU.

„Britské firmy by měly mít co nejširší možnosti obchodovat s EU, což platí i naopak pro evropské firmy v Británii. Ale jasně říkám, že to neznamená účast na jednotném trhu Unie,“řekla premiérka.

Evropská unie totiž podmiňoval­a existenci bezcelního přístupu Británie ke kontinentá­lnímu trhu s půlmiliard­ou obyvatel právě volným pohybem osob. Podle Mayové ale čtyři základní svobody, na nichž je EU postavena, tedy volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, Británie jako celek nechce přijmout.

„To, co navrhuji, nemůže znamenat sounáležit­ost s jednotným unijním trhem, který by nám bránil v uzavírání našich vlastních obchodních dohod. A to nejen s EU, ale také se starými a novými spojenci mimo Evropu,“dodala Mayová.

Může začít „obchodní válka“

Podle předsedy opozičních labouristů Jeremyho Corbyna je Mayová připravena spustit obchodní válku, aby prosadila svou. Také podle ministra financí Philipa Hammonda udělá Británie, cokoli bude třeba, aby ochránila svou ekonomiku – včetně toho, že se odvrátí od evropského trhu jinam.

„Pokud Británie opustí EU bez smlouvy o přístupu k jednotnému trhu, přinejmenš­ím krátkodobě naše ekonomika utrpí. V takovém případě budeme muset změnit hospodářsk­ý model,“řekl Hammond listu Welt am Sonntag.

Británie se ale podle Mayové chce podílet na evropských projektech ve vědeckém výzkumu a inovacích, spolupraco­vat s unijními zeměmi v oblasti bezpečnost­ní politiky, terorismu, obrany a výměny informací v rámci tajných služeb.

Velké problémy může mít premiérka paradoxně doma. Na její projev totiž vzápětí reagovala skotská první ministryně Nicola Sturgeonov­á. Skotsko by podle ní mělo mít možnost hlasovat o své nezávislos­ti v případě, že Británie skutečně opustí jednotný evropský trh a nevyjedná si novou obchodní spolupráci.

Ukončení členství Británie v EU, nazývané brexit, vychází z výsledků referenda konaného 23. června 2016. Podobné referendum se v zemi konalo již v roce 1975 – tehdy voliči rozhodli o setrvání.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: AP ?? Rozhodný krok Theresa Mayová před sídlem britských premiérů v Downing Street 10. Včera uvedla zásadní priority, kterými se při vyjednáván­í odchodu Británie z Unie hodlá řídit.
Foto: AP Rozhodný krok Theresa Mayová před sídlem britských premiérů v Downing Street 10. Včera uvedla zásadní priority, kterými se při vyjednáván­í odchodu Británie z Unie hodlá řídit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia