MF DNES

Zákazníci operátorů dostanou větší práva

-

Zákazníci se budou lépe bránit telefonním operátorům. Potřebné posílení jejich práv by se nakonec přece jen mělo dostat do novely telekomuni­kačního zákona.

Změna to bude významná. Když se totiž dnes operátor rozhodne změnit podmínky tarifu, nemůže proti tomu klient nic moc dělat. Za předčasné ukončení smlouvy mu firma naúčtuje pokutu, proti které se musí v několika formálních krocích odvolat jak u ní, tak následně u regulátora. Výsledkem může být i série soudů. Do toho se chce málokomu a operátoři tak svou silnější pozici často zneužívají.

Praxe posledních let by měla skončit. Po kritice z různých stran a intervenci v podobě dopisu od premiéra Bohuslava Sobotky totiž otočil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. V rozhovoru pro MF DNES slíbil, že pasáže znemožňují­cí operátorům jednostran­né změny smluv zapracuje do novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch.

Tyto změny už navrhoval loňský senátorský návrh – Mládkův úřad je však do plánované novely nechtěl zanést. Ještě minulý týden zástupci ministerst­va tvrdili, že větší ochrana spotřebite­lů v tomto případě potřeba není. (ac)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia