MF DNES

Železniční odboráře čeká boj o šéfa. Zájem má Vokoun

- — Jan Sůra

Jedna z nejsilnějš­ích odborových organizací v zemi, Odborové sdružení železničář­ů (OSŽ), začíná jedenáct měsíců před koncem mandátu současného předsedy Jaroslava Pejši řešit, kdo ji povede od letošního listopadu.

Pejša, který řídí železniční odboráře desátým rokem, loni na podzim prohlásil, že na nejvyšším postu skončí. Zatím je jistý první kandidát: Vladislav Vokoun (na snímku). Sedmapades­átiletý místopředs­eda OSŽ svůj plán kandidovat už oznámil na odborářské­m webu.

„Rád bych pokračoval v ochraně zaměstnanc­ů na železnici i postavení národního dopravce,“nastínil svůj plán Vokoun. Sám údajně kandidatur­u zvažoval, nakonec ho jako kandidáta schválil podnikový výbor Českých drah, kterému Vokoun dlouho šéfuje.

Pejša sice loni na podzim uvedl, že už kandidovat nechce, ale teď na přímý dotaz, zda už s postem předsedy dál nepočítá, odpověděl vyhýbavě. „Zavolejte mi za čtrnáct dní,“odpověděl Pejša. OSŽ má podle Pejši zhruba padesát tisíc členů, část z nich jsou senioři.

Pejša v posledních volbách získal 70 procent hlasů, proti němu kandidoval šéf podnikovéh­o výboru u ČD Cargo Radek Nekola. Ten letos kandidovat nechce. „Myslím, že OSŽ potřebuje napnout síly k jiným činnostem než na souboj o předsednic­tví. Kolegy Vokouna si vážím a bude mít moji podporu,“řekl Nekola. Zatím ale není jasné, koho podpoří podnikový výbor zaměstnane­cky nejsilnějš­í Správy železniční dopravní cesty.

OSŽ dlouhodobě bojuje například proti otvírání tuzemského trhu soukromým dopravcům, hrozí ztrátou pracovních míst.

Zaměstnanc­e na železnici hájí více odborových organizací. Strojvedou­cí mají například dlouhodobě svoji Federaci strojvůdců, po odvolání Jaromíra Duška z čela OSŽ vznikla konkurenčn­í odborová organizace Svaz odborářů služeb a dopravy. Podobně se u Správy železniční dopravní cesty část odborářů vyčlenila v roce 2013 do Aliance drážního provozu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia