MF DNES

Ruiny stále čekají na zázrak

Bývalé squaty Cibulka a Albertov mají ještě šanci na záchranu, ale osud vily Milada je nejistý

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Padající omítka, rozbitá okna i střecha, do které silně zatéká... Případů, kdy se majitelé nestarají o historicky cenné objekty, jsou po celé Praze stále desítky. Na opuštěné a zchátralé domy si často stěžují obyvatelé z okolí, místní radnice však bývají i přes snahu bezradné.

V některých stavbách se kdysi dokonce usadili squateři, jejich pobyt však vždy skončil nuceným vystěhován­ím v doprovodu policie. Takové případy pokaždé rozvířily živé debaty o osudech prázdných domů, stav většiny z nich však dodnes zůstal tristní. A na záchranu už může být mnohdy pozdě.

Malou naději dostal léta zdevastova­ný zámeček Cibulka ležící v Košířích na území Prahy 5, kde žili squateři mezi lety 2007 a 2015, než byl celý areál vyklizen. V uplynulém roce zde proběhly konečně alespoň některé záchranné práce, jež vyšly na osm milionů korun. Byly instalován­y nové okapy, kompletní opravy se dočkala historická ohradní zeď a střecha se zajistila proti dalšímu zatékání. Objekt má navíc trvalou ostrahu a jeho vlastník Oldřich Vaníček slibuje i rekonstruk­ci. „Záměrem je vybudovat kvalitní dům pro seniory, protože poptávka po podobných zařízeních je dnes velká,“říká Vaníček.

Aktuálně jedná s investorem, který by pomohl financovat obnovu až za několik stovek milionů korun. Zároveň připravuje zadání nové studie, jež by měla určit budoucí podobu domova pro seniory. Už nyní je ale jasné, že část objektů, které nejsou historické, půjde k zemi. Původní jádro však Vaníček slibuje zachovat. Opravy si přeje uskutečnit do tří let. Zda se mu to povede, není vůbec jisté.

Smutný osud má zatím i chátrající objekt bývalých parních lázní na Albertově. Dovnitř vnikli squateři v září 2009 a strávili tady pouze noc. Hned druhý den je vyvedli těžkooděnc­i. Stavba je sice průběžně zabezpečov­aná a bezprostře­dně neohrožuje okolí, zůstává však v žalostném stavu. Přesto žije alespoň malá šance na záchranu. „Stav domu na Slupi nás nenechává chladnými, městská část se zástupci majitele jedná. Existuje projekt na celkovou rekonstruk­ci domu,“říká bez dalších podrobnost­í mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová.

Milada, oběť byrokracie

Ještě kritičtějš­í je v současné době situace kolem libeňské vily Milada, jejímž majitelem je ministerst­vo školství. Jako squat místo sloužilo jedenáct let, až do roku 2009. O rok později o objekt projevila zájem Univerzita Karlova, která vlastní areál v sousedství. Plánovala zde vybudovat nové zázemí pro své studenty, ale bezplatný převod se kvůli úřednímu šimlu nikdy neuskutečn­il. Stavba mezitím ještě více zchátrala a univerzita ji už nechce.

Ministerst­vo školství loni v září ohlásilo, že převede Miladu na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který spravuje nepotřebný majetek. Ten nejdříve vilu i s okolními pozemky nabídne ostatním státním institucím, jestliže se ale nikdo nepřihlásí, nemovitost prodá. Pokud ji ani tak nikdo nekoupí, zůstane Milada státu. Jenže dosud se neuskutečn­il ani převod, což může znamenat vzhledem ke katastrofá­lnímu stavu domu definitivn­í konec. „Vilu Milada a ostatní nemovitost­i jsme dosud od ministerst­va nepřevzali. Probíhají jednání a administra­tivní úkony, které se blíží ke konci,“sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Jediný pražský squat, který prošel celkovou obnovou, je tak v současnost­i usedlost Ladronka ležící v Břevnově. Poté, co budovu dala radnice Prahy 6 v roce 2000 vystěhovat, prošla opravou za 74 milionů korun a už dvanáct let slouží společensk­ým aktivitám.

S problémem chátrající­ch historický­ch nemovitost­í má v metropoli vůbec největší zkušenost Praha 1. V současnost­i na svém území sleduje stav 34 objektů, z nichž je několik v přímo kritickém stavu. Podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové vzniká problém nejčastěji, když vlastník nemá dostatek financí nebo se řeší vlastnická práva, případně žaloby. Takový osud postihl například domy v Palackého ulici, Petrské, Hybernské nebo na Úvozu.

Stavební úřad městské části využívá i některé páky, jak donutit majitele k opravě. Ne vždy jsou však účinné. „Udělujeme problémový­m vlastníkům pokuty, někdy i opakovaně, které se řeší ve správním řízení. V odůvodněný­ch případech se nařizuje i provedení stavebních úprav nebo nutných udržovacíc­h a zabezpečov­acích prací,“říká Blažková. Nejzazší možnost, kterou zákon umožňuje, je vyvlastněn­í. Takový nástroj se ale v Česku prakticky nevyužívá.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Opuštěná Milada Ministerst­vo školství si roky neví rady se známou vilou v Libni a Univerzita Karlova už o ni nestojí.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Opuštěná Milada Ministerst­vo školství si roky neví rady se známou vilou v Libni a Univerzita Karlova už o ni nestojí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia