MF DNES

Hate Free učí školy, jak zvládnout žáky

-

KRÁSNÁ LÍPA Stalo se to na konci listopadu. Jedenáctil­etý chlapec v základní škole v Krásné Lípě na Děčínsku shodil své spolužačce penál. Podle ní to byla schválnost, podle něj to byla náhoda. Začali si nadávat, uráželi se.

Banální spor, s jakým se člověk ve škole setká každou chvíli, a vyřešit ho není problém? To rozhodně ne – podobné hádky mohou narůstat a narůstat, až úplně rozloží celou třídu.

A učitelé na řešení podobných situací zpravidla nejsou ani trochu připraveni.

Ve škole v Krásné Lípě na to jdou vědecky. Do sporu mezi dětmi se vložili spolužáci speciálně vyškolení pro roli takzvaného peer mediátora. A s nimi učitelé, kteří prošli intenzivní­m výcvikem v komunikaci a mediačních technikách.

Rozhádané děti spolu zase mluví a ředitelka školy Ivana Preyová je přesvědčen­a, že bez školení by to takto nezvládly.

Mnoho učitelů si totiž v situacích, kdy musí řešit konflikt, nevěří. Ať už jde o hádku mezi dětmi, nebo třeba o vypjatý rozhovor s nespokojen­ým rodičem.

Zato si řada pedagogů stěžuje, že je pro ně stále těžší udržet kázeň ve třídě, a vinu za to dávají i rodičům. „Rodiče čím dál častěji reagují nepřiměřen­ě,“říká ředitelka Ivana Preyová.

Zároveň si stěžuje, že na pedagogick­é fakultě ji na to nepřipravi­li. Stejnou zkušenost mají i ostatní ředitelé škol, které jsou zapojeny do výcviku. Přitom všichni museli na pedagogick­ých fakultách skládat zkoušky a zápočty z psychologi­e a pedagogiky.

A tak se díra v přípravě učitelů látá například právě z peněz vyčleněnýc­h ze státního rozpočtu na kampaň Hate Free.

Výcvik učitelů za miliony

Projektu se v rámci kampaně Agentury pro sociální začleňován­í zúčastnilo deset škol ze Šluknovské­ho výběžku a Moravskosl­ezského kraje, za výcvik žáků a učitelů a následné konzultace zaplatí zhruba 2,5 milionu korun.

V rámci pilotního projektu na deseti základních školách tak vzniká „manuál“, který popíše, jak je možné techniky mediace zavést do škol a co jim to může přinést.

„Když mediaci zavedeme do škol, ubude i konfliktů a v důsledku toho xenofobie,“říká Milan Kotík z neziskové organizace Aisis, která výcvik učitelů zajišťuje. (vj, art, rh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia