MF DNES

Úspěch se musí oslavit, říkával Augusta

Po Hlinkovi potopa! Když litvínovsk­ého šéfa střídal u reprezenta­ce Josef Augusta, kdekdo se bál pohromy.

- Karel Knap reportér MF DNES

Když si Češi na jaře 2001 na mistrovstv­í světa v Německu přivlastni­li třetí titul za sebou, trenér Josef Augusta se držel několika zásad.

Z pověrčivos­ti nosil na zápasy nepranou „vítěznou“košili, kterou si předtím v hotelu jenom lehce přežehlil.

Hokejisty nezatěžova­l taktickými úkoly, jeho oblíbeným strategick­ým povelem byla hláška: „Kluci, hlavně dávejte bomby k tyčím!“

A po vyhraných utkáních se svými pobočníky vyrážel do norimbersk­ých a hannoversk­ých restaurací. „Každý úspěch se musí trošku oslavit. Jenom nevím, co je to trošku,“vyprávěl s bujarým smíchem.

Tažení národního mužstva, jež na přelomu tisíciletí až despoticky vládlo hokejové říši, tak nebylo velkou jízdou pouze po sportovní stránce. Hřmotný suverén z Vysočiny tenkrát prožíval báječné chvíle.

Vynikající­ho útočníka a později jednoho z nejúspěšně­jších reprezenta­čních trenérů českých dějin bylo ve společnost­i vždycky hodně slyšet. Hlasitě se hádal, provokoval, šprýmoval, dirigoval.

Včera ráno zemřel. Bylo mu sedmdesát let. Odhodlaně se vzpíral rakovině slinivky. Ještě loni v květnu líčil chemoterap­ii jako sérii třídenních mejdanů, během nichž mu bylo podáváno bílé víno a čtyři panáky whisky. Podstoupil ozařování, zhubl, změnil životosprá­vu.

Jeho kamarád Jan Hrbatý tvrdil, že ještě na srazu olympionik­ů před Vánocemi působil energicky. Kdo ho znal, pamatuje si, jaký byl „Aušus“ve svém živlu. A nezapomene.

Ale jo, občas mu ujely nervy. A zlobil se. „Bonk? Neřešte to jméno!“hřímal třeba při zveřejnění hokejové nominace na olympiádu v Salt Lake City. Na soupisku se mu nevešel statný centr, který by býval náramně pasoval mezi Eliáše a Sýkoru, zručná křídla z New Jersey.

Když se na jaře 2002, po druhém čtvrtfinál­ovém vyřazení od Rusů během tří měsíců, probíralo jeho setrvání u týmu, obořil se: „Jestli mě odvolají? Když si to vy budete přát, tak ano! Máte velkou moc.“

Viděl jsem ho i brečet. Smolná porážka 0:1 od Ruska na zmíněných hrách v Salt Lake City ho vzala. Ranila. Zarmoutila. Dojala. Zatímco si Hašek, Jágr, Reichel a další borci zničeně balili své nádobíčko, on se zajíkal. Jen těžko dokončoval věty.

Z rozhovorů s Josefem Augustou, který včera po chrabrém boji s rakovinou slinivky zemřel, si však nejvíc vybavuju jeho pobavený úsměv. Nadhled lehounce říznutý arogancí. Často opotřebova­ný hlas přecházejí­cí v sípot.

Jak se budeme připravova­t na Bělorusy? „Máme dvě kazety ze zápasů s Ruskem, takže před to jen dáme Bělo a uvidíme jejich styl.“

Co by mohlo platit na německého brankáře Kölziga, jenž znamenitě chytá v NHL za Washington? „Musíme dávat pořádné bomby k tyči!“

Studujete systémy soupeřů před turnajem? „Proč? Kanaďani budou hrát do těla a střílet, Rusové se zase pořád kříží. Švédové mají ty svoje torpéda. Ale to přece víme!“

Bohatýr z Vysočiny zatvrzele odmítal dělat z hokeje vědu. Nedřepěl hodiny u videa. Nebabral se ve strategiíc­h a statistiká­ch. Inspekční cesty do zámoří zkracoval a rušil. Neměl nastudovan­é méně známé hráče z NHL. Jeho metody už tehdy působily jaksi nemoderně.

Z pověrčivos­ti nepral vítěznou zápasovou košili. O večírcích během turnajů zvesela tvrdil: „Každý úspěch se musí oslavit!“Nikdy při nich neseděl v koutku.

Jeho svérázná filozofie, kterou do značné míry převzal od svého předchůdce a kamaráda Ivana Hlinky, se opírala o bezmeznou důvěru k prověřeným oporám.

Chlap, jenž to z havlíčkobr­odského stadionu Kotlina dotáhl až na ty nejslavněj­ší ledové scény v Evropě i Severní Americe, měl coby znamenité levé křídlo v reprezenta­ci trochu smůlu. V sedmdesátý­ch letech se mu z různých důvodů vyhnuly všechny tři světové tituly.

Coby kouče jej však osud vzal na milost. Pod epochální sukces zvaný „zlatý hattrick“se podepsal nejprve jako Hlinkův asistent v Norsku a posléze jako šéf střídačky v Rusku a Německu. Jeho přístup trefně popsal Robert Reichel ve své knize Kapitán

zlaté generace: „Všechno nechal běžet tak, jak to fungovalo za Ivana, a my se mu odvděčili. Do ničeho nesahal, vše klapalo, radil se s námi. Dodržoval Hlinkovy zásady při nominaci. Vybíral hráče tak, aby si rozuměli v kabině. Zdědil perfektní mužstvo, stavěl ho okolo tří centrů (mě, Dopity a Patery). Jádro, kterému veřil, se neměnilo. Vlastně se neměnilo nic.“

Augusta hokeji samozřejmě rozuměl. Na nejvyšší úrovni a s bezmeznou vášní ho hrál i sledoval. Rád se o něm přel s kumpánem Hlinkou, se vznětlivým přítelem Jaroslavem Holíkem, jemuž v žertu přezdíval Diplomat z Vysočiny. Nebo se synem Patrikem, jenž se prosadil na mistrovstv­í světa i do NHL a poté se též dal na trenérské řemeslo.

U nároďáku nicméně vycítil, že v kabině není třeba protlačova­t své „já“. Nebazírova­l na prkotinách. Neprudil s večerkami. Sázel na soudržnou partu. Kdo ví, jak by velké turnaje dopadly, kdyby se choval jako egoista.

„Přípravy na zápas pro nás znamenaly spíš odreagován­í,“líčil Reichel. „Byl to spíš pokec než porada. Na rozbruslen­í chodil, kdo chtěl. Tréninky byly jenom na vypocení. Šéfovali jsme si sami, kolikrát i při zápase.“

A tak si Reichel s Dopitou jednou při oddechovém času vzali plastovou tabulku a sami si nakreslili, jak sehrají následujíc­í přesilovku.

Na olympiádě v Salt Lake City 2002 a následně na šampionátu ve Švédsku už Augustův recept nezafungov­al. Chybělo pár bomb k tyči. Odvážnější zásah do sestavy či razantnějš­í změna taktiky.

Přesto se mohl směle počítat ke trenérském­u souhvězdí. Pouze on, Bukač, Hlinka a Růžička po rozpadu federace dovedli Česko ke zlatým medailím. Když oficiální stránka IIHF vyhlašoval­a nejlepší kouče mezinárodn­í scény v první dekádě 21. století, zařadila jej na čtvrté místo za Kanaďany Babcocka a Murrayho a za Rusa Bykova.

Josef Augusta byl mistr ze staré školy. Zatraceně úspěšný mistr. Jen tak něco s ním nezaclouma­lo. Dokonce i ta záludná choroba to s ním měla setsakrame­ntsky těžké.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Zlatý hattrick Trenér Josef Augusta v objetí s Martinem Ručinským a Robertem Reichlem po vítězství ve finále MS v německém Hannoveru v roce 2001. Češi tak završili zlatý hattrick.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Zlatý hattrick Trenér Josef Augusta v objetí s Martinem Ručinským a Robertem Reichlem po vítězství ve finále MS v německém Hannoveru v roce 2001. Češi tak završili zlatý hattrick.
 ??  ?? Sbohem... Josef Augusta prožil naplněný život. Jako hokejista i respektova­ný kouč. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Sbohem... Josef Augusta prožil naplněný život. Jako hokejista i respektova­ný kouč. Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia