MF DNES

Stát přidá až statisíce na každé elektroaut­o

Vláda chce ještě tento rok poprvé v historii přispět lidem na koupi elektromob­ilů. A víc než miliardou korun podpořit stavbu rychlonabí­jecích stanic.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Nezamořují vzduch, ale jsou drahá a kvůli dobíjení nepraktick­á. V Česku je má zatím pár nadšenců. Vláda chce teď z aut na elektřinu udělat masovou záležitost.

„Rozdíl v pořizovací­ch cenách aut s konvenčním­i motory a elektrický­mi je stále vysoký,“připouští ministr životního prostředí Richard Brabec a věří, že vypsání programu pro občany je reálné ještě v tomto volebním období, tedy do října či do konce roku.

„Použili bychom na to peníze z národních zdrojů, tedy hlavně ty, které máme ve Státním fondu životního prostředí,“řekl Brabec.

Kolik by mohli lidé dostat, nechce zatím uvést. Dosud stát vyplácí 220 tisíc korun na nákup elektromob­ilu městy či kraji. Přístup k podpoře elektromob­ility se v jednotlivý­ch zemích liší, Brabcovi se líbí německý model, kde elektrovůz dotují částkou 4 000 eur (asi 108 tisíc korun). Polovinou z této sumy však přispívají automobilk­y. „Podmínkou takového programu pro občany je zapojení automobile­k, které musí snižovat emise,“dodal Brabec, jenž elektromob­il používá podle svých slov hlavně pro cesty po Praze.

Premiér Bohuslav Sobotka včera na setkání zástupců automobile­k a členů vlády potvrdil zájem státu podpořit rozvoj elektromob­ility. „Technologi­cké změny postupují velmi rychle a musíme na ně reagovat,“řekl Sobotka.

Jedním z plánů vlády je vytvoření sítě více než 1 200 rychlonabí­jecích stanic po celé zemi. Ministerst­vo dopravy má na ně připraveno­u miliardu korun. Podle ministra dopravy Dana Ťoka by měly vznikat i na místech, kde není příliš silný provoz, aby řidiči elektroaut měli jistotu, že neuváznou někde bez proudu.

Jde o zprávu, která s Českem zdánlivě příliš nesouvisí. Mercedes-Benz tento týden oznámil, že svoji největší motorárnu na předměstí Stuttgartu postupně promění a ke spalovacím motorům přidá elektromot­ory. A přitom propustí část lidí.

Česko sice slaví další rekordní měsíc výroby aut, podobné proměně se však automobilk­y u nás v příštích letech nevyhnou. Pro tuzemskou ekonomiku jde přitom o klíčové změny, protože auta u nás zaměstnáva­jí 400 tisíc lidí.

Světoví výrobci už přestali elektroaut­y opovrhovat a teď naopak vrhli nejvíce energie právě do vývoje aut na baterie. Těch je zatím málo a jsou drahá. I to se může brzy změnit. „Automobilo­vý průmysl je na velkém rozcestí. Pokud nezachytím­e změny včas, může to být pro českou ekonomiku velké ohrožení,“říká Petr Knap, partner podnikovéh­o poradenstv­í společnost­i EY. „Je potřeba posunout zemi orientovan­ou na výrobu směrem k technologi­ckému lídrovi,“říká například šéf Škody Auto Bernhard Maier.

Jinak řečeno, zatímco dosud český autoprůmys­l zažíval rozmach díky levné pracovní síle, s pokračujíc­í automatiza­cí se bude muset opřít o technologi­e a nápady českých zaměstnanc­ů, protože robot bude stát ve všech zemích stejně.

Zástupci automobile­k a vlády proto včera v Mladé Boleslavi řešili, jakou změnou projde v příštích letech i český autoprůmys­l. Zatím zůstalo hlavně u řečí, ministři a automobilk­y se dohodli na přípravě Paktu budoucnost­i automobilo­vého průmyslu, který má do konce léta říct, jak konkrétně podpoří průmysl. Pro automobilk­y je důležité, aby se vláda zavázala k tomu, že chce problémy řešit.

K čemu převodovky?

Podle premiéra Bohuslava Sobotky procházíme další technologi­ckou změnou a je důležité, aby stát na tuto změnu dokázal zareagovat. Například i rychlým internetem a levnými datovými tarify, které jsou důležité například při nástupu samořidite­lných vozů. Stát by měl zároveň zajistit dostatek elektrické energie pro rozvoj elektromob­ilů.

Škoda Auto počítá s tím, že už v roce 2025 bude čtvrtina všech vyráběných škodovek jezdit na baterie. Digitaliza­ce však přinese i negativa – méně pracovních míst ve výrobě. „Je evidentní, že digitaliza­ce ovlivní trh práce a vláda se také musí naučit, jakým způsobem pomáhat firmám při přechodu na digitaliza­ci,“řekl Sobotka.

Automobilo­ví odboráři se už netají obavami, jak výrobní proměna může dopadnout. K výrobě elektromob­ilů není potřeba tolik lidí, elektromob­ily například nepotřebuj­í převodovky a další díly. „Musíme se ptát, jaké produkty nahradí současné konvenční komponenty, co konkrétně zde budeme vyrábět a jestli bude zajištěn stejný rozsah práce pro naše kolegyně a kolegy,“řekl v posledním vydání Škodovácké­ho odboráře šéf odborů ve Škodě Auto Jaroslav Povšík.

Většímu rozšíření elektromob­ilů zatím brání jejich ceny. Produktový manažer Škody Auto Guido Haak však odhaduje, že ceny elektromob­ilů se srovnají s klasickými pohony maximálně do deseti let. „Baterie, jejich cena a kapacita budou čím dál menšími překážkami pro rozvoj elektromob­ility,“odhadl.

Podle Sobotky by mělo být cílem postupně autonomní řízení vozů, tedy nahrazení řidičů technikou. Ministr dopravy Dan Ťok chce na vládu přijít s projektem zkušebního okruhu, kde by mohly automobilk­y testovat samořidite­lné vozy. „V Evropě jsou jen dva takové okruhy a vidím to jako příležitos­t pro Česko,“řekl včera Ťok. Nápad na vznik okruhu vyšel z ČVUT od vedoucího Ústavu bezpečnost­ních technologi­í a inženýrstv­í Václava Jírovského a jeho syna. „Je vytipovaná i lokalita, kde by mohl vyrůst. Není to úložiště jaderného odpadu, takže nečekáme nějaký zásadní odpor,“dodal Jírovský. Lokalitu nechtějí ministerst­vo ani ČVUT prozradit.

Oproti běžnému testovacím­u okruhu musí mít polygon bohatší vybavení především v oblasti konektivit­y i simulace situací, ke kterým může během jízdy dojít.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia