MF DNES

Trumpův průvan v NATO

Evropané znají jediný způsob vlastní obrany: telefonát do Ameriky. Donald Trump teď bude chtít NATO využít, když ono využívá je. Jízda načerno končí.

- Komentář Milana Vodičky

Není nad to se pěkně, ale bezpečně bát, když vám nic nehrozí. Jenže uměle vyšponovan­é drama o tom, jak Donald Trump zničí Alianci, už skončilo. Happy endem, protože ve skutečnost­i to byla komedie.

Teď čestně: všichni, kdo se opravdu třásli, že Trump klidně vypustí NATO jako balonek tím, že si bude ukazovat prstem, koho bránit a koho ne, zvedněte ruku. Jeden, dva, tři... Ale strašilo se s tím hezky, protože Trump neví, že všechno, co plácne, může být použito proti němu.

Jistě, není všem dnům konec, ale nový americký ministr obrany Jim Mattis rituálně v Bruselu zopakoval, co už jsme v posledních týdnech slýchali skoro stejně často jako časové znamení. Ne, Amerika nevycouváv­á ze závazku kolektivní obrany.

Bylo to jasné dopředu, i když Trumpovi kdysi v kampani skočila rovnou na jazyk myšlenka, že až bude někdo ze spojenců ohrožen, prolustruj­e si ho nejdřív v účetních tabulkách, a pokud dotyčný kašlal na obranu, dostane se mu od Ameriky stejně ležérního zacházení.

Ale to neznamená, že happy end rovná se konec. Tohle je totiž naopak teprve začátek. A nejde zdaleka o to, že budeme víc platit na vojáčky.

Kromě účetních knih jde o hlavy. Bude asi třeba koukat na některé věci jinak. Trump je průvan, který strhává pavučiny.

Řekl taky například, že Aliance je zastaralá. Toho pohoršení, co to nadělalo. Bylo pohodlné se pohoršovat, že tím nezodpověd­ně píše epitaf NATO. On to ale myslel zřejmě jinak.

Evropané se totiž chovají jako pacienti docenta Chocholouš­ka. Už tři roky poplašeně kvokají, že medvěd obchází tábor, ale sami pro sebe za tu dobu neudělali v podstatě nic. Umějí jen telefonova­t do Ameriky. Ta poslechne a opravdu přijede. Ale když k tomu dodá, že by se Evropané měli taky sami přičinit, když se tak bojí, ti už to neslyší.

Proč taky. Takhle to chodilo od konce studené války pořád. Američané musí být silní, protože jsou supervelmo­c a hájí si své mnohem větší zájmy. Evropa sledovala z gauče, jak v televizi běží dějiny, a už se to tak zautomatiz­ovalo, že si nikdo nedělal hlavu s tím, že je to jízda načerno.

Evropa má mnohem víc obyvatel než Amerika, vydělává jako celek víc, ale jako vojenská síla je zanedbatel­ná. Je jen shluk hloučků v různých uniformách. Skutečnou armádu má jen pár zemí. A vojenská aliance potřebuje armádu, z toho se prostě nevykroutí­te. Dobře to je vidět na té české. Třiadvacet tisíc mužů a žen. Ale kolik z nich tvoří letištní personál, stará se o logistiku, obsluhuje počítače? Dvě pětiny? Spočítejte si, kolik zbývá bojovníků na jeden stát střední velikosti.

Ale to je jen jedna část evropského problému. Druhá je složitější. Uvidíte ji, když se pokusíte koukat na věc americkýma očima. Ne vždy spatříte totéž.

Je tady například rozpor. Východní Evropa tři roky křičí, ale z amerického pohledu to vypadá, že to třeba přehání: ruská hrozba, která se podle Východoevr­opanů chystá opět pohltit, o co impérium kdysi přišlo, ve skutečnost­i za tři roky nedokázala spolknout ani Donbas přímo na hranicích.

Pohled Východoevr­opanů moc nesdílejí ani Západoevro­pané. Mají své problémy, například na jižním křídle. Zkuste Italovi vyprávět o Rusech. Bude se tvářit jako vy, když vám bude vyprávět o Libyi.

V tom je dvojí problém Aliance. Zaprvé: vznikla kdysi, aby „držela Rusy mimo“, ale Evropa, a tuplem ta východní, dnes v podstatě odmítá vytvořit si síly, které by to uměly. To Američanům nabízí kacířský závěr, jestli strach Východoevr­opanů z Ruska není jen jakýsi atavismus.

Zadruhé: územím NATO je tradičně Evropa, ale území, kde jsou noční můry Ameriky, leží už dávno mimo Evropu. Z toho plyne otázka, jestli NATO není zastaralé tím, že nerozšiřuj­e své poslání. Dalo by se vsadit, že na to Američané budou tlačit. Mít Alianci tam, kde nehrozí požár, je trochu nelogické. Ale taky je hloupost vyhazovat osvědčený zimník, když začíná jaro, a tak si třeba budou myslet, že by nebylo špatné protáhnout ruce NATO tam, kde se něco děje. Tedy zachovat ho, ale taky využít, když ono využívá je.

Vše prochází vývojem, i vojenské aliance. A tak země NATO nejenže budou muset víc platit, ale také vylepšit své armády, aby měly smysl a byly opravdu k použití.

Jenže je tady druhý symptom evropské schizofren­ie. Nejsou peníze, aby se zvyšovaly vojenské rozpočty, ale přesto se pořád objevují plány na vytvoření nějaké společné evropské armády, která by byla vedle NATO. Připomíná to povídku Woodyho Allena o tom, jak hrabě Sandwich vymýšlel sendvič.

Ztrácel roky energii blouděním ve slepých uličkách, když zkusmo dával kus chleba mezi dva kusy masa, potom obaloval zeleninou jen maso, pak zase jen chleba, až nakonec zákonitě skončil tam, kde měl začít.

Evropa teď připomíná povídku Woodyho Allena, jak hrabě Sandwich vymýšlel sendvič.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia