MF DNES

Valenta rozdal peníze a pak řekl, koho zvolit

- — Milan Libiger

Senátor a magnát v byznysu s hazardem Ivo Valenta (na snímku) sice už oznámil, že v podzimních sněmovních volbách nebude kandidovat, přesto to ale vypadá, jako by rozjížděl kampaň. Začátkem týdne překvapivě dorazil na zasedání Okresního fotbalovéh­o svazu ve Vsetíně, kde – jak informoval­y regionální noviny Deník – slíbil zástupcům zdejších klubů 300 tisíc korun, tedy zhruba pět tisíc pro každého. Vzápětí před volbou nového šéfa svazu podpořil kandidáta Stanislava Volka a vyzval ostatní, aby ho volili. Volek svoji funkci obhajoval a byl jediný adept, takže uspěl. Otázka ale je, jestli se Valenta nesnažil příslibem peněz ovlivnit volbu šéfa vsetínskéh­o svazu a získat tím jistý vliv.

„Vypadá to jako protlačová­ní kandidáta skrze peníze. Korupce je ale něco jiného, to je skrytý nástroj vlivu,“míní politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Valenta, který řadu let štědře dotuje především folklorní spolky na Slovácku, loni před krajskými volbami rozšířil pole své působnosti i na Valašsko. Pořádal tam například Šlágrování, na které měli lidé vstup zdarma. Teď ve svých aktivitách pokračuje. Nemyslí si ale, že by svým darem ovlivnil volbu předsedy svazu.

„Pan Volek je podle mých informací člověk, který má o fotbal zájem a je schopen pro jeho rozvoj v regionu udělat maximum,“reagoval Valenta. „Proto je spojování mé finanční podpory fotbalu, kterou dělám už téměř dvacet let, s jeho volbou nesmyslné a účelové,“ohradil se.

Valenta finanční dar vysvětluje tím, že se před zahájením jednání bavil s některými zástupci klubů o jejich potížích. A ti si mu postěžoval­i, že nemají dost peněz na údržbu hřišť či pořízení benzinu do sekaček.

„Jedná se o malé částky, asi pět tisíc korun. Hned jsem proto řekl, že tyto peníze každému klubu věnuji,“řekl Valenta. Volek se s ním viděl podle svých slov v podruhé životě a říká, že byl darem i podporou majitele sázkařskéh­o holdingu Synot překvapený. „Bylo to z jeho strany spontánní, nepovažuji to za korupci,“míní.

Teď se budou volit předsedové krajských fotbalovýc­h svazů, v létě šéf celého svazu, kterým je nyní Miroslav Pelta. K němu má Valenta blízko, minulou sezonu byl jeho Synot generálním sponzorem nejvyšší fotbalové soutěže. Valenta byl před dvanácti lety podmíněně odsouzen za uplácení rozhodčích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia