MF DNES

Soumrak „podpultove­k“

Návrh ministerst­va průmyslu na omezení levnějších tarifů kritizují všichni včetně operátorů

- Aleš Černý s přispěním Jana Matury

Operátoři mají speciální naháněče, kteří se snaží odloudit konkurenci klienty nabídkou levnějšího volání nebo dat. Ti mají skončit. Jenže s nimi si nebudou moci vyhádat lepší podmínky ti klienti, kteří chtějí od svého operátora odejít.

Počítá s tím návrh novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch, který nutí operátory k poskytován­í služeb přesně podle veřejných ceníků – to by znamenalo konec retenčních či podpultový­ch nabídek.

Návrh předložilo ve středu večer do Legislativ­ní rady vlády ministerst­vo průmyslu a obchodu. Na rychlé schválení novely tlačil i premiér Bohuslav Sobotka, který po kritice cenové politiky českých operátorů začal téma řešit. Klienti totiž platí především za mobilní data výrazně více než jinde.

Mládek překvapil všechny

Návrh z dílny ministra Jana Mládka v mnohém překvapil. Pozitivně v tom, že dotáhl dál možnost zákazníka beztrestně odstoupit od smlouvy, pokud ji operátor jednostran­ně změní. Ať už je to změna jakákoli. To má spolu s dříve avizovaným zrychlením převodu čísla usnadnit zákazníkům měnit operátory. A operátory pošťouchno­ut k soutěžení – třeba k tomu, aby všichni tři nenabízeli vlajkový tarif za shodných 749 korun.

Zároveň může Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) za různé prohřešky udělit operátorům pokuty až do výše deseti procent z obratu. To by mělo odradit operátory od faulů vůči zákazníkům.

Nejvíce pozdvižení a pozornosti však vyvolal zákaz podpultove­k. Nevěděl o něm dopředu ČTÚ, politici ani operátoři. „Pro nás je to novinka, která se v zákoně objevila mimo standardní připomínko­vé řízení. Proto bychom se nejprve rádi seznámili s hlubší myšlenkou tohoto ustanovení ze strany předkladat­ele zákona,“řekl mluvčí Asociace provozovat­elů mobilních sítí Jiří Grund.

Po podobné změně volal jen operátor O2. Na úterní otázku MF DNES, proč je Česko jediným evropským trhem, kde jsou vlajkové tarify všech tří operátorů na korunu stejně drahé, odpověděl šéf O2 Tomáš Budník tím, že podle něj soutěž v Česku neprobíhá v ceníkových cenách, ale v těch podpultový­ch.

„Tak ať ČTÚ zakáže podpultové tarify. My s tím nebudeme mít žádný problém,“dodal Budník. Podle něj by to byl krok správným směrem, který by rozehrál otevřený konkurenčn­í boj, a ceny by šly dolů. Nikoli ČTÚ, ale Mládkovo ministerst­vo jeho výzvu v návrhu zveřejněné­m za necelé dva dny splnilo.

Mládek je podle svých slov přesvědčen, že tento odstavec jde správným směrem. „Máme problém, že část populace má vysoké ceny. Je zapotřebí, aby se snížily ceny i pro ty méně asertivní, kteří si je nevyjednaj­í sami. To vyřeší právě transparen­tnost,“popsal svůj pohled na narychlo zařazenou pasáž ministr průmyslu.

Opak si však myslí hlídač operátorů. „Návrh zakázání individuál­ních cen pro spotřebite­le s námi nebyl konzultová­n a nechápeme jeho motivaci. Z našeho pohledu dochází k omezení autonomie vůle smluvních stran a k velkému nebezpečí zakonzervo­vání cen v segmentu, kde již nyní, po protispotř­ebitelské novele, neprobíhá intenzivní soutěž,“komentoval návrh mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Poměrně vzácně s regulátore­m souhlasil i operátor, konkrétně Vodafone. „Tuto změnu neprosazuj­eme. Nevíme, proč ji předkladat­el navrhuje, protože tím poškodí spotřebite­le,“říká mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Připomínky mají i v O2. „Aby řešení dávalo smysl, musí jeho součástí být i zamezení nelegálníh­o přeprodeje firemních SIM karet koncovým zákazníkům,“říká šéf komunikace O2 Hany Farghali. Na firemním trhu totiž vládne ostrá konkurence a zákazníci platí zlomek obvyklých cen a operátoři se pak hojí na nefiremníc­h klientech. Jenže problém firemních zákazníků návrh MPO nepodchycu­je. V inkriminov­aném odstavci návrhu se výslovně mluví jen o prodeji spotřebite­lům. Návrh ještě musí schválit vláda a poté jej chtěl premiér Sobotka protáhnout Sněmovnou ve zrychleném procesu – tedy teoreticky za jeden den. Dá se však čekat, že takový postup narazí nejen u opozice, ale také v koalici.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia